Mergus Weeknieuws 2019/20: Slechtvalken Uitnodiging – Ignace – Zwin waarnemingen – Varia

Frank De Scheemaeker

 

UITNODIGING SLECHTVALKEN BABY BORREL NU ZONDAG 19 MEI 2019 – op mijn verjaardag!

Zoals jullie op de Mergus facebook konden zien werden maandag de 3 jonge vogels door Antoine en Mergus groep van een ring voorzien zodat we hun levensverhaal mogelijks verder zullen kunnen opvolgen.  Bedankt Antoine, Paul en Marc P.

Nu zondag a.s. zouden we van 11u tot 12u het bijna uitvliegen van de Vogels feestelijk willen begeleiden met een babyborrel en lekkere hapjes, vanuit het Arentshof, Dijver 16, hartje Brugge – dit is aan het Groeningemuseum.  Als de weersomstandigheden het toelaten zouden we op groot scherm de webcambeelden proberen over te zetten. Om voldoende eten en drank te kunnen voorzien – graag een mailtje naar hoofdorganisator maertensp@belgacom.net indien jullie aanwezig kunnen zijn! Graag!  Ook een telescoop kan handig zijn! En liefst op de fiets daarheen hé!

IGNACE ANSEEUW

 Onze immer rustige en sympathieke Ignace laat weten dat hij een tijdje niet op onze activiteiten kan aanwezig zijn en wij hopen samen met hem dat de chemokuur hem volledig kan genezen! Sterkte!

ZWINWAARNEMINGEN

 In bijlage de recente waarnemingen uit het Zwin met volgende in het oog springende alinea – Wouter bedankt om door te sturen.

Op de broedeilanden werd een eerste telling gehouden. Die leverde een spectaculair totaal van 625 nesten van zwartkopmeeuw op! Dat is een heel sterk nieuw record voor het Zwin. Het vorige record dateerde uit 2016, en bedroeg ‘amper’ 190 nesten. Kokmeeuw scoorde dan weer iets lager dan vorig jaar, met 466 nesten. Er zaten ook zeker 40 koppels kluten, waarvan al 29 met een legsel. Op vlak van sterns werden tot 143 visdieven, 8 dwergsterns en 48 grote sterns geteld. Nog geen legsels voor de eerste 2 soorten, maar hun gedrag wees er wel op dat ze dit jaar weer tot broeden zouden kunnen komen. De grote sterns baltsten en paarden wel, maar echt concreet nestgedrag was er net op de eilanden zelf. Het ziet er dus naar uit dat de soort zich ook dit jaar niet zal vestigen als broedvogel.

Weekend van 25 en 26 mei is er eveneens een 1000 soorten telweekend in het Zwin – details volgen wellicht in de volgende Nieuwsbrief.

VARIA

  • In het weekend wordt het iets warmer – ideaal om onze derde broedvogelronde te lopen!
  • De blikvangers aangevuld met het Slechtvalken filmpje zijn opnieuw schitterend – Machteld bedankt! En Marc DC  en Paul M ook natuurlijk.
  • Patatten , patatten en nog eens patatten geplant  in Dudzele dit voorjaar   ….en jammer genoeg werden daarvoor opnieuw wat mooie weiden geschuurd – pijnlijk!
  • En wellicht houden we ook nog een tweede babyborrel te Lapscheure – daar kwam gisteren minstens één jonge vogel op aarde – op een door jullie en Mergus meegesponserde nestpaal twee jaar geleden.
  • Er is nog steeds Mergus kledij te verkrijgen , alle maten en modellen, aan 25€ waarvan 15€ naar ons reservatenfonds gaat.
  • En ook de blikvangers – zie mergus.be van Machteld zijn heel interessant.

En tot zondag bij de Slechtvalken – ik trakteer voor mijn verjaardag aan alle aanwezigen

Mvg

Frank en het ganse Mergus bestuur !

 

ps foto Slechtvalk – archief Mergus