Blikvangers van 13/05 tot en met 19/05/2019.

Machteld Kaesemans

We noteerden veel waarnemingen ondanks het feit dat onze natuurgebieden al fel uitgedroogd zijn!

De twee echte toppers waren de Lachstern en de Roodstuitzwaluw. Bij de sterns zagen we ook Reuzenstern, Dwergstern, Grote stern en Zwarte stern. Regelmatig werd een overvliegende Purperreiger aan de Fonteintjes genoteerd. Er werden ook 4 soorten Kiekendieven gespot … zie lijst. Zwarte ooievaar en Grote karekiet zijn nieuw. De Cetti’s zangers deden hun uiterste best bij het zingen want er werden er heel veel gehoord. Graag wil ik enkele vogels van de familie  strandlopers in de schijnwerpers plaatsen. Hierbij volgt een opsomming: Drieteenstrandloper, Bonte strandloper, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Kanoet en Kemphaan. Van de genus Tringa, ook van de familie strandlopers,  zagen we opnieuw de zeldzame Bosruiter op verschillende plaatsen.

De zangvogels doen nog steeds hun uiterste best om een partner te vinden en laten een prachtige zang horen zoals de Nachtegaal, de Zwartkop, de Blauwborst, de Kleine Karekiet, de Rietzanger, de Braamsluiper, de Bonte vliegenvanger e.a.

Voor de Slechtvalken in Brugge is dit het laatste filmpje, onze “monteurs” zijn op vogelreis. Binnenkort zullen de jonge Slechtvalken trouwens uitvliegen; ze werden ondertussen al geringd.

Groeten van Machteld en tot volgende keer.

Zwarte ooievaar.

© Kris De Rouck

Steppekiekendief

© Dieder Plu

WAARNEMERS:

Alain Crusiaux, Albert Neyt, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Dumez, Bart Moons, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Bart Van Thuyne, Bastiaan Notebaert, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjarne Deram, Bjorn Longueville, Bram Vlaeminck, Bregt Desmet, Bruneel Luc, C. Machiels, Catherine Priem, Claerhout Siel, Cordenier Mike, Dany Depauw, Demeulemeester Dominique, Dermaux José, Deseure Noel, Dewispelaere Patrick, Didier Chalon, Dimitri Van De Populiere, Dirk Anseeuw, Dirk Pottier, Dirk Werbrouck, Dominique Demeulemeester , Dominique Natuurpunt, Dominique Verbelen, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Stienen, Erik De Meersman, Erwin Derous, F Maes, Filip De Ruwe, Filip Van Den Bossche, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Fre Rampelbergh, Frederik Madou, Frederik Van Den Berghe, Frederik Willemyns, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Geert Laisnez, Gerry Neirinckx, Gert Govaerts, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hendrik Borglevens, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Lannoo, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean-Marie Kerkhove, Jelle Quartier, Jens De Bruycker, Jeremy Demey, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Opsomer, Johan Van Heulebrouck, Johannes Degraeve, Joost Meulemans, Jozef Germonprez, Jp Valentin, K. Verstraete, Karel Tack, Karim Bitar, Karina Samyn, Katrien Vanhouteghem, Koen Baute, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lies En Tin, Lieve Maeseele, Lowie Lams, Luc Audenaerde, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martens Olivier, Martin Amelynck, Matthias, Ceuterick, Mauro Buckens, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Noël Vervaecke, Pascal Heymans, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patriek C, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Peter Vanlommel, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Reinhardt Strubbe, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Simon Vyncke, Sofie Declercq, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven Boone, Steven D’haese, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Van De Vondel, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tom, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Van Wonterghem, Vanacker Johny, Veerle Heyman, Verduystert J.P, Vic Puype, Vincent Vervenne, Vlaeminck Roland, Walter Heynderickx, Willem Jans, Willy Dias, Willy Plovie, Willy Vermeersch, Wim Devriendt, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wouter Courtens, Wouter Faveyts, Xavier Dirix.

Bosruiter

© Wim Trio

Kleine strandloper / Temmincks strandloper.

© Marc De Ceuninck / Johan Buckens.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Krombekstrandloper

© Filip De Ruwe

Drieteenstrandloper / Bonte strandloper

© Marc De Ceuninck / Jan Baert

 

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Zwarte ooievaar, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Steppekiekendief, Grauwe kiekendief, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Steltkluut, Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Lachstern, Reuzenstern, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Roodstuitzwaluw, Cetti’s zanger, Grote karekiet, Fluiter,  Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Waterpieper, Engelse kwikstaart, Noordse kwikstaart, Europese kanarie,  Kruisbek, Goudvink.

Slechtvalken.

© Marc De Ceuninck.

Bovenste foto: © Lachstern: Johan Buckens.

Machteld Kaesemans 21/05/2019