Mergus Weeknieuws 2019/21: Slechtvalken – Zwin – Wit-Rusland – diverse oproepen – broedvogels – varia

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Amaai nog nooit zo laat aan een Weeknieuws begonnen, de klok wijst kwart na tien. Maar het was dan ook een uitzonderlijk mooie avond die me eerst langs de Damse Vaart en de Stinker en Blinker liet fietsen. Amaai ca 55 verschillende vogelsoorten in anderhalf uur ontspanning. Leukerds waren Wielewaal, Krakeend, Fuut op nest, Groenpootruiter, Steenuil, Blauwborst, Staartmees, Boomkruiper en mijn eerste Bosrietzanger.

SLECHTVALKEN + VERJAARDAG

Iedereen nogmaals bedankt voor zijn aanwezigheid zondag jl en de verjaardagsgroeten en geschenken. En ook aan Paul M en ploeg die voor een schitterende organisatie zorgden. Volgend jaar gaan we voor mooi weer en een groot opgezet evenement! Ondertussen groeien onze ‘valkjes’ als de kolen. Het uitvliegen komt nu wel heel erg dichtbij. Ik volg op de voet op.

1000 SOORTEN TELLING ZWIN

Wouter Faveyts nodigt alle Mergussers uit om nu zaterdagmorgen mee te tellen in het Zwin en de Zwinbosjes. Tellers die zich via mij (me mailtje sturen)  en of Wouter (wouter.faveyts@west-vlaanderen.be)  laten registreren kunnen Zwin gratis binnen  (badge zal klaarliggen) (en wellicht ook de parking gratis). We spreken carpoolend af om 08u aan de gekende Brugse Haven randparking of om 08u30 aan de Zwiningang. Terug ca 12u15. Ik zie er naar uit. We kunnen eventueel 2 groepen maken om het aantal soorten wat op te krikken- ploeg in het Zwin zelf – ploeg in de Zwinbosjes. We zien wel!

GROETJES UIT WIT-RUSLAND

Jullie kennen ze wel – de ‘die hard’ vogelaars – reizigers – om nog de bende van ‘Buk’ ..met Karina, Vallie, Benny, Marc Dc, Marc N, Isabelle,  Rik V, Jef, Patrick K, Danny, enz  ..ze beleven er de vogelreis van hun leven met toppers als Oeraluil en Auerhoen. Zie ook de verschillende facebooken en waarnemingen.internationaal! we wensen hen een fantastische reis verder.

MEDEDELING JAN DESMET

Dag Frank,

We staan hier met 2,5 bananendozen vol  oude nummers van Grasduinen en Natuurreservaten (jaren tachtig etc.).

Kent u hier liefhebbers voor? Gratis. Eventueel te verkopen ten voordele van Natuurpunt of Mergus.

Af te halen in de Keizer Karelstraat 15 te Brugge. Graag mail of belletje op voorhand: tel. 050/31.72.00.

Vriendelijke groeten, Jan

WIE WEET IS IEMAND VAN ONS GEINTERESSEERD?

Goed volk gezocht op Kiek’n Gors van 13 tot 16 juni

Naar jaarlijkse traditie organiseert Werkgroep Grauwe Gors samen met Natuurpunt Studie en Regionaal Landschap Zuid-Hageland een zoekweekend voor akkervogels in de Haspengouwse kouters. Vier dagen lang slaan we opnieuw ons kamp op in de vierkantshoeve van Chapeauveau te midden van het befaamde ‘plateau van Outgaarden’. Van daaruit kammen we in team de ruime regio af naar broedverdachte grauwe, blauwe en bruine kiekendieven en brengen we het laatste bolwerk van grauwe gorzen in kaart. Daarnaast zetten we mini-onderzoekjes op zoals muizentellingen op vogelakkers en voedselkeuze van grauwe gors (met fotohutjes).

Het concept blijft wegens succes ongewijzigd. Kiek’n Gors wordt dus ook dit jaar een sfeervolle samenkomst van tientallen gedreven vrijwilligers en akkervogelexperten. Na het veldwerk schuiven we samen aan tafel en genieten we van vast kokkin Jess haar heerlijke kookkunsten. S’avonds zijn er ofwel lezingen, maken we een wandeling op Outgaarden plateau of  praten we bij tussen pot en pint aan het kampvuur. Krijgen we het warm, dan houden we dit jaar voor de eerste keer ook een heuse poolparty. Een uitgebreid programma volgt nog op de website.

Meedoen?

Ook dit jaar zorgen de organisatoren voor kost en inwoon. Slapen kan in het zaaltje of in je eigen tentje dat je opslaat rondom de boerderij. Het zoekweekend start op donderdag 13 juni om 18u (avondeten voorzien) en eindigt op zondag 16 juni om 14u. Inschrijven is nodig want de plaatsen zijn beperkt. Voor het volledige weekend met overnachting en eten is er plaats voor zo’n 35 gemotiveerde tellers. Wie enkel overdag wil mee komen zoeken is natuurlijk ook welkom.

Schrijf je in via  www.grauwegors.be en laat ons weten wanneer je komt en wie je eventueel mee brengt. Meer informatie nodig? Mail ons via info@grauwegors.be of bel ons op 0496/253499

Heel graag tot dan!    Remar Erens, Robin Guelinckx, Ben Koks, Kjell Janssen, Hanne Vandewaerde en Freek Verdonckt,

namens Werkgroep Grauwe Gors

BROEDVOGELS

Niet vergeten – vanaf deze week kan je je vierde ronde lopen – een volgende week bezorg ik alle Brugse tellers hun formulieren in het kader van het subsidieproject van stad Brugge!

VARIA

  • Hou zondag 01 september al vrij voor het Mergus Zomerfeest in en rond Clairmarais
  • Geniet van de blikvangers van Machteld op onze mergus.be website en facebook
  • Geef nauwgezet alle waarnemingen in – met de juiste broedcode en exacte plaats
  • En proficiat Wim Lantsoght met je Grijze Wouw gisteren te Oedelem

Met vriendelijke groeten

Frank en zijn Mergus Team