Mergus Weeknieuws 2019/26: broedvogels, waarnemingen, slechtvalken, zwaluwen, np expedities, blilvangers

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Na een deugddoende vakantie in Noord-Italië: Turijn, Genua en Cinque Terre opnieuw aan het werk en aan het vogelen geslagen. En ondanks het zomerreces toch veel nieuws uit onze Vogelwereld. Waar gaan we beginnen?

BROEDVOGELS

De weide- en bosvogeltellingen zitten er zo goed als op! Nu in het weekend een allerlaatste kans voor de laatste ronde te lopen die nog veel geldige waarnemingen kan opleveren.

Het ideaal moment om vanaf die weekend de Huiszwaluwen te gaan tellen en controleren in gemeentes  met subsidiereglement. En ondanks dat het telwerk nog moet beginnen – nu al sensationeel nieuws:

  • Voor het eerst sinds 50 jaar broedt de Huiszwaluwen opnieuw in Sint-Kruis en wil in de Geralaan (3 nesten boven Bakkerij Devreese). Proficiat aan Dirk Pottier en Johan Van Heulebrouck die het me het zo goed als terzelfdertijd meldden op reis. En we hebben er een extra glaasje Prosecco op gedronken
  • Verder opvallend – nieuwe kolonie ontdekt te Bl’berge: Jules Desoetestraat en opvallende stijging te Zerkegem. Dat belooft voor de komende weken! In bijlage nog eens de resultaten van de laatste 20 jaar.
  • Oeverzwaluwen: gelijk welke kolonie je zou vinden buiten die van Roksem, het Zeekanaal en Put Polderwind – stuur me direct een mailtje hé en tel indien mogelijk de nestholen.

Al even leuk: na enkele jaren afwezigheid broedt de Strandplevier opnieuw in eigen regio en wel op het Sterneneiland in het Zwin. Het aantal nesten van Kleine Zilverreiger steeg van 1 tot minstens 6 in de Zwinbosjes (dank je drone) en de Ooievaar zit toch weer op nest in Koolkerke. Ben ook benieuwd naar de resultaten in de Zeebrugse Voorhaven natuurlijk.

Tot slot – net een mededeling van Gerald! Er komt een nieuwe Vlaamse Broedvogelatlas. De tellingen zullen gebeuren ts 2020 en 2014. Natuurlijk tellen we met zijn allen mee hé. De spelregels worden nu vastgelegd

OVERZETTEN WAARNEMINGEN VAN PROGRAMMA VOGELS NAAR WAARNEMINGEN.BE GELUKT

Zoals regelmatig gemeld hebben we de ca 300.000 vogelwaarnemingen ingevoerd in het programma VOGELS van Roland Vannieuwenhuyze – periode 1987-2015 zo herwerkt dat ze in één computertrek in waarnemingen.be konden geintegreerd worden. Een eerste test van 30.000 waarnemingen verleden week lukte volledig. Eerstdaags worden ook de overige overgezet. Bedankt Kristijn en Roland!

 

MINDER GOED NIEUWS VAN DE OLV TOREN SLECHTVALKEN

Een van de pas geringde en uitgevlogen mannetjes Slechtvalk vloog zich dood tegen één van de vensters van het Bisschoppelijke paleis! De webcam gaat eind van de week uit de ether – maar we hopen jullie volgend jaar opnieuw op mooie beelden te mogen vergasten! Bedankt Paul M en team voor het schitterende werk.

WEEKENDS

Ja onze Karina is in bloedvorm. Afgelopen weekend leidde ze 12 Mergussers rond de Biesbosch en Zouwenboezem met schitterende waarnemingen als Visarend, Zwarte Stern en Purperreiger. Dit weekend neemt ze ons op sleeptouw naar Averbode voor een Nachtzwaluwenweekend! Sfeerverslagen op facebook te volgen, waarnemingen op waarnemingen.be. Karina nu al een woord van dank voor je inzet en organisatietalent.

NATUURPUNT EXPEDITIES.

We bedanken de fietsers van Brugge en Damme van harte voor hun glansprestaties en de duizenden Euro die ze verzamelden voor onze verschillende Polderprojecten! Als ik op pensioen ben – ga ik ook mee (allé als elektrische fietsen tegen dan toegelaten zijn tenminste) (smiley)

 BLIKVANGERS

Ja de Blikken van Machteld – ze zijn scherp en goed onderbouwd met prachtige foto’s— zie www.mergus.be

Frank De Scheemaeker en zijn ganse Mergus team – eerste gemeenschappelijke excursie – Fiets naar Koolkerke en Kruisabele – Zwaluwentellen – zondag 7 juli –  afspraak 09u aan randparking haven Brugge!