Blikvangers van 24/06 tot en met 30/06/2019.

Machteld Kaesemans

Er werden toch nog twee nieuwigheden van belang genoteerd deze week: een vrouwtje Roodpootvalk vloog vrij hoog over Het Zwin en een Griel werd gehoord in de Achterhaven. Torenvalk en Boomvalk werden eveneens genoteerd en geef ik mee op foto zodat je kan vergelijken. De mooie Gekraagde roodstaart werd regelmatig gespot in de Assebroekse Meersen en de Zwarte roodstaart werd ook op verschillende plaatsen gezien.

De meeste vogels houden zich bezig met voederen, enkele beginnen nog aan een nieuw broedsel. De Blauwborst, een heel mooi vogeltje broedt normaal twee maal en onze roodborst – zeker niet van dezelfde familie – ook. Om af te ronden maak ik nog even de vergelijking tussen de Engelse kwikstaart en de Gele kwikstaart.

Bekijk goed de vogellijst, we zitten in een rustige periode wat de vogels betreft en het is ook zeer droog in onze gebieden. Geniet verder van alles in de natuur, de vlinders doen het zeer goed en de wilde bloemetjes ook.

Tot de volgende en groetjes van Machteld.

Roodpootvalk in vlucht

© Johan Buckens

Torenvalk en Boomvalk.

© Wim Trio / Marnix Vyncke.

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, B Demarsin, Bernard Miserez, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Carine Van Goethem, Claudy Born, Dany Depauw, David Berten, Didier Mary, Dirk Pottier, Dirk Verroken, Dominique Bauwens, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Eric Stienen, Erwin Derous, Etienne Peeters, Ewout Ickxs, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frederik De Vos, Frederik Willemyns, Geert De Clercq, Gerald Driessens, Gert Govaerts, Guido Orbie, Guido Vranken, Hannah Van Nieuwenhuyse, Hans Bostyn, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Hugo Van Nueten, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Talloen, Jeroen Willemsen, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Joseph De Groote, Jozef Germonprez, Jp Valentin, Karel Tack, Katrien Geurts, Kelle Moreau, Klaas Debusschere, Koen Baute, Koen Lock, Koen Steenhoudt, Kris Lesage, Kristine Wuyts, Kurt Van Damme, L. Delombaerde, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lowie Lams, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Lievrouw, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martin Debouver, Michael Parmentier, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Noël Lievrouw, Olivier Dochy, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Peter Bouckaert, Peter Depodt, Pieter Blondé, Pieter Van Dorsselaer, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Simon Depauw, Stefaan Brinckman, Stijn Cooleman, Sven Maly, Taveirne Eddy, Thijs Tanghe, Tim Adriaens, Tim Claerhout, Tine Devroye, Tony Parmentier , Van Colenberghe Eric, Vanacker Johny, Veerle, Verduystert J.P Vic Puype, Ward De Corte, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Van Sompel, Wouter Faveyts.

Griel

© Marc Nollet

Blauwborst / Roodborst

© Marnix Vyncke / Wim Trio

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Gekraagde roodstaart / Zwarte roodstaart .

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Kwartel, Geoorde fuut, Zwarte ooievaar, Lepelaar, Grote zilverreiger, Wespendief, Bruine kiekendief, Havik,   Roodpootvalk, Slechtvalk, Waterral, Griel,  Strandplevier, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Boompieper, Engelse kwikstaart, Kruisbek.

Engelse kwikstaart / Gele kwikstaart

© Marnix Vyncke / Danny Claeysier

Bovenste foto: © Roodpootvalk / Johan Buckens.

Machteld Kaesemans 3/07/2019.