Blikvangers van 02/09 tot en met 08/09/2019.

Machteld Kaesemans

Het overgrote deel van deze Blikvangers wordt gewijd aan de talrijke “Zeevogels” die deze week gezien werden. Dank zij de NW winden en het juiste tijdstip van het jaar zagen we 4 soorten Jagers: Grote, Middelste, Kleine en Kleinste jager. Het is niet eenvoudig om deze vogels te determineren. Bij de Sterns zijn er al veel voorbij getrokken richting Z. Afrika. Meerdere Grote sterns en eind vorige week een Dwergstern werden gezien. De Zwarte stern en Visdief waren eveneens van de partij. Bij de Stormvogels noteerde men de Noordse pijlstormvogel en de Grauwe pijlstormvogel, twee doortrekkers aan de kust. Op 5-09 werden er 13 Jan-van-Genten geteld bij zeetrek.

Om af te sluiten vermeld ik nog graag de aanwezigheid van een juveniele Roodpootvalk in de Haan – Weiden Noordede, zelden te zien bij ons in het najaar. Zie foto bovenaan.

In de volgende Blikvangers zien we al enkele ”speciallekes”, gisteren gespot door meerdere vogelaars … dit belooft voor volgende week.

Groetjes van Machteld.

Grote en Middelste Jager

© Filip De Ruwe / Patrick Keirsebilck.

Kleine en Kleinste jager

© Herman Blockx / Peter Adriaens.

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Bart Mortier, Bart Verstraete, Bram Depuydt, Carine Van Goethem, Carlo Menten, Carlos D’haeseleer, Chris Melis, Christian De Mori, Claes Victor, Danny Dewulf, Dirk Vanpaemel, Dries Candaele, E. Desmet, Eef Thoen, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Sys, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Geert Carette, Geert De Clercq, Gerard Kenter, Gerrit De Vos, Gert Appeltans, Gregory Mortier, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Pauwels, , Jan Talloen, Jean Pieters, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Joost Vandenberghe, Joris Elst, , Jozef Germonprez, Jurgen Lisabeth, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Eneman Koen Maes, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, L. Delombaerde, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Dijon, Luc Vanpaemel, Maarten Ameye, Maarten Dermout, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Nollet, Marc P, Marc Tresignie, Marc Versteyhe, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Norbert De Clercq, Patrick Janssens, Patrick Pauwels, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Peter Adriaens, Philip De Somer, Pierre Blockx, Pierre Van Heuverswyn, Pieter Van Hauwaert, Richard Vuurstaek, Rik Vande Kerchove, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sacha D’hoop, Sander Bruylants, Simon Depauw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Steven Keteleer, Stijn Baeten, , ine Devroye, Tony Parmentier , Verduystert J.P, Vic Puype, Viviane Lootens, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wout De Rouck, Wouter Faveyts.

Grote Stern.

© Wouter Faveyts.

Visdief.

© Marc De Ceuninck.

     VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Noordse Pijlstormvogel.

© Filip De Ruwe.

Grauwe Pijlstormvogel

© Johan Buckens.

VOGELLIJST:

Kwartel, Roodhalsfuut, Geoorde fuut, Noordse pijlstormvogel, Grauwe pijlstormvogel, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Roodpootvalk, Slechtvalk, Waterral,  Strandplevier, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Grote stern, Zwarte stern, Grote jager, Middelste jager, Kleine jager, Kleinste jager, Bosuil, Velduil, Draaihals, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Cetti’s zanger, Waterrietzanger, Braamsluiper, Sperwergrasmus, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte Vliegenvanger, Boompieper, Kruisbek.

Jan-van-Gent.

© Marc Nollet

Bovenste foto: Juv. Roodpootvalk © Benoit Huc.

Machteld Kaesemans 10/09/2019.