Blikvangers van 09/09 tot en met 15/09/2019.

Machteld Kaesemans

Na de dagelijkse verslagen van Mallorca en van de Wadden Eilanden breng ik opnieuw de vertrouwde Blikvangers.

Deze week werden er tal van nieuwe soorten gespot. Eerst een zeer zeldzame Bonte kraai, niet meer gezien sinds april 2019. De twee eerste Ruigpootbuizerds werden opgemerkt  overvliegend, één aan de Achterhaven en één boven de Uitkerkse Weiden. De Visarend is regelmatig te bewonderen evenals de laatste Wespendieven. Een Smelleken, het kleinste valkje, was ook van de partij net als een Bokje. De IJslandse en Rosse grutto werden gezien aan de Willem-Leopold Polder in Knokke. Twee zeer zeldzame vogels in deze week waren de Kleine vliegenvanger en de Grauwe fitis. Om te eindigen meld ik nog één van de eerste velduilen in de Uitkerkse Weiden en één vliegend over St.Pieters centrum.

Dit was het, bekijk nog even de volledige vogellijst en volg onze waarnemingen op www.mergus.be.

Groetjes van Machteld.

Ruigpootbuizerd.

© Johan Buckens.

Wespendief / Visarend.

© Marnix Vyncke / Filip De Ruwe.

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Ann Duchêne, Anne Coppens, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arne Meeus, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Verstraete, Benny Cottele, Bernadette Bonants & Hans Manni, Birger Calis, Bjarne Verhaeghe, Bjorn Longueville, Björn Parmentier, Blondeel Dirk , Carine Van Goethem, Céline Deneufbourg, Christian De Mori, Cyr Mestdagh, Damien Gailly, Daniël Wybo, Dany Depauw, David Botteldoorn, Davy Bosman, Davy De Groote, Didier Chalon, Dimitri Van Der Beken, Dirk Ottenburghs, Dirk Van Tricht, Dirk Vanpaemel, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Eef Thoen, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Eric Stienen, Eric Wille, Erik Etienne, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Dierickx, Filip Vanoverberghe, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frederik Willemyns, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Geert Meijer, Gregory Mortier, Guido Orbie, Han Derks, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Vansteenbrugge, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, Hilde Fontier, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan Pauwels, Jan Seys, Jan Talloen, Jan Vanwynsberghe, Jan Versigghel, Jasper Verreydt, Jean Hugé, Jean Jordaens, Jean-François Meersman, Jeremy Demey, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Jozef Germonprez, Jp Valentin, Julien Hainaut, Kamil Daneels, Karel Boey, Karim Neirynck, Karl Van Ginderdeuren, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Berwaerts, Koen Maes, Koen Maréchal, Koen Vanommeslaeghe, Kris De Wit, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, L. Delombaerde, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Louis Robeyns, Louis-Philippe Arnhem, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc De Waele, Luc Teugels, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Luk Neujens, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Vandamme, Marc Vogels, Marcel Pottier, Marijke Soetaert, Marnix Vyncke, Martine Umflat, Matthieu Fabry, Michel Feltz, Michel Louette, Michel Mergaerts, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Dutoit, Nicolas Van Overmeeren, Olivier Dochy, Olivier Vergucht, Pascal Deruyver, Patrick Janssens, Patrick Quevy, Paul Decuypere, Paul Van Sanden, Peter Adriaens, Philippe Cattelain, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Resteau Nathalie, Richard Vuurstaek, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Serge Allein, Slegers Tom, Stefaan Brinckman, Stefaan Depover, Stijn Baeten, Stijn Borny , Sven Maly, Thibaud Vandaudenard, Tiemen De Smedt, Tine Devroye, Tom D’heedene, Tony Parmentier , Van Colenberghe Eric, Vandamme Thierry, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Viviane Lootens, Walter Heynderickx, Ward Vercruysse, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Missinne, Willy Van Praet, Wim Pauwels, Wouter Faveyts, Xavier Dirix.

Smelleken.

© Marnix Vyncke.

Bokje

© Filip De Ruwe.

Rosse Grutto / IJslandse Grutto.

© Marc De Ceuninck / Herman Blockx

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Grauwe Fitis.

© Johan Buckens.

Kleine Vliegenvanger

© J. Vanryckeghem.

 

VOGELLIJST:

Kwartel, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Purpereiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral,  Strandplevier, Bokje, IJslandse grutto, Bosruiter, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Pontische meeuw, Grote stern, Middelste jager, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Draaihals, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Bonte kraai, Cetti’s zanger, Grauwe fitis, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte Vliegenvanger, Kleine vliegenvanger, Duinpieper, Boompieper, Europese kanarie, Klene barmsijs, Kruisbek.

Velduil

© Danny Claeysier

Bovenste foto: Bonte Kraai © Marc Deceuninck.

Machteld Kaesemans 8/09/2019.