Blikvangers van 14-10 tot en met 20-10-2019.

Machteld Kaesemans

Er werden heel wat waarnemingen ingevoerd door 218 waarnemers. Een paar “specials” van vorige week werden opnieuw gezien zoals de Roodoogvireo en de Siberische sprinkhaanzanger, maar de Daurische of Turkestaanse klauwier was een echte nieuwkomer! Het is echter zeer moeilijk beide vogels in het veld van elkaar te onderscheiden, dit gebeurt best bij vangst. Vroeger droegen ze de naam Izabelklauwier, het zijn dwaalgasten in België. Een Ijslandse koperwiek werd eveneens gezien … heel lastig om juist te determineren. De Siberische tjiftjaf en de Siberische sprinkhaanzanger waren beiden nog eens van de partij.

Hierna volgen de meer gekende maar toch zeldzame vogels die gezien werden zoals: een Bonte kraai …reeds lang geleden, Ruigpootbuizerd, meerdere Baardmannetjes, de geheimzinnige Draaihals, een zeer late Koekoek en veel Grote zilverreigers. Bij de kleinere vogels werd Goudvink, Appelvink, Kruisbek, Europese kanarie, veel Sijsjes en tal van andere soorten gespot.

Bekijk gerust de vogellijst en ga vlug op stap om nog enkele nieuwigheden te ontdekken.

Groetjes van Machteld.

Ruigpootbuizerd

© Johan Buckens.

Grote Zilverreiger.

© Dominique Demeulemeester.

Koekoek juveniel.

© Wouter Faveyts.

WAARNEMERS:

Adriaan Seynaeve, Alain Baccaert, Alain Van Ghyseghem, Albert Neyt, André Delier, Annelies Flamang, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Antoon Ovaere, Arnaud Beckers, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Axel Smets, Baptiste Remy , Bart De Keersmaecker, Bart Lambert, Bart Van Thuyne, Bernard Dekimpe, Bert Biesemans, Birger Calis, Bjorn Longueville, Björn Parmentier, Blondeel Dirk , Bregt Desmet, Bruneel Luc, C Jacobs, Caroline Mouton, Catherine Priem, Cedric Marsboom, Christine Delrue, Christophe Jacobs, Christophe Verriest, Claes Victor, Crevits Th, Daan Van Quickelberghe, Dany Depauw, Davy Bosman, Declerck Pieter, Denis Van Der Elst, Dieter Coelembier, Dirk Vanpaemel, Dirk Werbrouck, Dominique Demeulemeester , Dominique Verbelen, Dries Candaele, E. Desmet, Elie Koremans, Emmanuel Crul, Emmanuel Desmet, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Erwin Collaerts, Filip Collet, Filip De Ruwe, Filip Verbelen, Fons De Wispelaere, Forget Aubin, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Fre D B , Frederik Willemyns, Gauthier Deschamps, Geert Beckers, Geert Carette, Geert Jonckheere, Gerald Driessens, Gerrit De Vos, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Gwenaelle Vandendriessche, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Herman Jacobs, Hilbran Verstraete, Hollebosch Philippe, Ignaas Robbe, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Jong, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan Talloen, Jan Vanwynsberghe, Jan Vernieuwe, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Hugé, Jean Jordaens, Jef Kerkhofs, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jeroen Denaeghel, Jeroen Desloover, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Joris Elst, Jurgen Dewolf, Karel Tack, Karl Van Ginderdeuren, Katrien Vanhouteghem, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Kurt Boux, Kurt Van Damme, L. Delombaerde, Lambelin Pierre, Lebrun Raphael, Lieven De Temmerman , Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Lens, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Maarten Ameye, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc P, Marc Vanbrabant, Marcel Pottier, Marijn Bauters, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Melina Kyametis, Michel Ittelet, Michel Louette, Mylle Johnny, Myrthe Van Brempt, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Niels Goulem, Olivier Dupont, P Vercruysse, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Peter Adriaens, Peter Standaert, Peter Wijnsouw, Pierre Blockx, Piet Theerens, Presilia De Vries, Raf Drijvers, Rainer Josten, Rebecca White, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robin Vermylen , Rodrik Steverlynck, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Ronan Felix, Ruben Saey, S. Niclaes, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sander Carael, Simon Veys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stefaan Depover, Stefan, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Vincent, Stocman François, Sven Maly, Thibaud Vandaudenard, Thijs Tanghe, Tim Begijn, Tine Devroye, Tom Goossens, Tony Parmentier , Tossens, Valérie Goethals, Vanacker Johny, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Viviane Lootens, Waarnemer W.H, Wilfried Pattyn, Willem-Jan Emsens, Willy Dias, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wout De Rouck, Wouter Courtens, Wouter Faveyts, Wouter Rommens.

Bonte Kraai.

© Johan Buckens.

Baardman.

© Marnix Vyncke.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kruisbek.

© Filip De Ruwe.

Appelvink / Goudvink.

© Marc Nollet / © Marnix Vyncke.

VOGELLIJST:

Kwartel, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Visarend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Strandplevier, Bokje, IJslandse grutto, Bosruiter, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Paarse Strandloper, Geelpootmeeuw, Zwarte stern, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Draaihals, Zwarte specht, Daurische of Turkestaanse klauwier, Roodoogvireo, Roek, Bonte kraai, Baardman, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Siberische tjiftjaf, Bladkoning, Siberische sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Sperwergrasmus, Beflijster, IJslandse Koperwiek, Paapje, Bonte vliegenvanger, Groenlandse tapuit, Grote pieper, Boompieper, Waterpieper, Europese kanarie, Kleine barmsijs, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, IJsgors.

Siberische Tjiftjaf.

© Johan Buckens.

Bovenste foto: Daurische Klauwier © Filip De Ruwe.

Machteld Kaesemans 22/10/2019.