Mergus Weeknieuws 2019/42-43: Vorige weekend – leuke soorten – waarnemingen.be – zenders – Ark Avond – Steenuilenwerkgroep

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Ziehier het recente Mergus Vogelnieuws.

VORIGE WEEKEND

Dit weekend zal lang in het geheugen van velen onder ons gegrift staan. De eerste watervogeltellingen lieten ons toe opnieuw onze polders te doorkruisen en/of zandwinningsputten te bezoeken. Overal viel wel iets leuks te bespieden: ijsvogel, cetti’s zanger, waterral, zilverreiger, de eerste smienten, de eerste kommen en kleine rieten, kuifduiker en geoorde fuut,  heel speciaal de eerste grote zaagbekken, een brandgans met nekring, geen pootringen, A96, zwarte ring met witte letters,  visarend. Anderen onder ons werden bijna constant in Heist aan Zee gemeld. Niet minder dan 5 echt zeldzame soorten op één weekend. Roodoogvireo, Siberische Sprinkhaanzanger, Izabeltapuit, Kleine Vliegenvanger en Daurische of Turkestaanse Klauwier (1 jrs voor het ogenblik nog niet apart te determineren -adulte wel) Ik moet toegeven nog nooit meegemaakt en was blij ook aansluitend op de watervogeltelling in Lissewege een nieuwe lifer en één nieuwe belgische soort te kunnen bijschreven op mijn lijstje.

De videobeelden ons ter beschikking gesteld door de immer sympathieke en behulpzame Jan Vanwynsberghe spreken tot verbeelding.

Vandaag werd er in de bosjes op het strand voor het ‘Park van Heist’ een eerste kalenderjaar Daurische of Turkestaanse klauwier ontdekt.

Videobeelden van deze prachtige vogel: https://youtu.be/LfaFMB03FRw

Super blij ben ik dat ik er fatsoenlijke videobeelden van de Roodoogvireo heb kunnen maken : https://youtu.be/kuFjXqpPOFQ

Marc Dc vraagt alle watervogeltellers hun gegevens zo vlug mogelijk in de nationale computer in te geven.

 

ARK AVOND – NU DONDERDAG 24 OKTOBER – EEN CONTRASTRIJK TWEELUIK: CANADA – INDIA

Nu donderdag avond – eerste Ark Avond en direct een topper. Onze Frederik Willemyns met tot de verbeelding sprekende reportage uit enkele prachtige natuurgebieden. Iedereen welkom – gratis toegang. Zaal onze Ark- Sint-Michielslaan 35- Sint-Michiels. Start 20u – deuren op 19u30. Deelnemers aan het monitoring broedvogelproject compensatieverhaal Achterhaven Zeebrugge kunnen er ook hun rapport 2018-2019 meenemen.

 

MERGUS ZORGT VOOR EEN WAARNEMINGEN.BE STUNT

Roland, Frank en Kristijn (nationale ICT er)  hebben er een jaar aan gewerkt maar het is gelukt. Verleden week zijn we er in geslaagd om met één druk op de  computerknop de 339.000 waarnemingen in het programma vogels – periode 1 juli 1987 – 30 juni 2006 over te schrijven naar waarnemingen.be. Doe gerust een proef en als je actief was in die periode zou je al je ‘oude’ waarnemingen ooit aan ons op pen en papier doorgestuurd en in de jaarboeken, etc verwerkt – nu digitaal moeten terugvinden. Laat ons gerust weten of dat gelukt is op jouw persoonlijke account.

 

MEDEDELING VAN DE NATIONALE STEENUILENWERKGROEP  – WIE VERGEZELT JAN SWIMBERGHE DAARHEEN

Op zaterdag 16 november 2019 gaat de jaarlijkse contactdag door van deze werkgroep te Sint-Niklaas  – en komen tal van sprekers uitleg geven over de verschillende onderzoeken en beschermingsmaatregelen rond ons kleinste uiltje. Ook het Vlaamse Steenuilenproject 2018-2020 –waaraan wij meewerken staat op de agenda. Regionaal verantwoordelijke Jan Swimberghe gaat er zeker heen en vraagt andere kandidaten met hem contact te nemen om af te spreken eventueel samen te reizen – 0474 299.788.

 

GEZENDERDE OOIEVAARS  – LEPELAAR – via WOUTER ZIJN ZWINNIEUWSBRIEF en LEO zijn zwingidsen mededelingen – echt leuk om te volgen

 

In de buurt van het Zwin, en dan met name in enkele weilanden langs de Hazegrasstraat, hielden zich nog geregeld tot 10 ooievaars op. De 3 jonge zenderooievaars waren nog alle in leven. Emily en Hadewijch bleven beide in Noord-Marokko. De derde vogel, Reinout, verliet na ruim een maand zijn inmiddels vertrouwde omgeving nabij Madrid, en trok door tot in het uiterste zuiden van Spanje. Op deze webpagina worden regelmatig updates gegeven van hun reilen en zeilen: https://www.zwin.be/nl/waar-zijn-ze-nu.

 

Op 2 oktober zat er een in Nederland gezenderde lepelaar in het Zwin, de vogel had er de nacht doorgebracht en vertrok omstreeks 7u al. Na twee dagen zat de vogel al in centraal Spanje. Deze lepelaar zal natuurlijk niet alleen gevlogen hebben, maar het groepje waar hij bijzat gaf dus wel ‘volle gas’. Als je deze vogel en ook andere wil volgen: Animal tracker een aanrader. Ook om eens te tonen aan bezoekers wat die dieren allemaal ‘uitspoken’. Nu er toch nog lepelaars op trek passeren en pleisteren nog goed te gebruiken. Interessant is ook dat andere gezenderde vogels van hetzelfde project nog altijd terplaatse zitten en aan hun trek nog moeten beginnen … Follow the spoonbills live at bit.ly/2lz58j8 or via the Animal tracker app on your mobile phone.

RODE WOUWEN – HOGE VENEN WEEKEND

Karina laat weten dat er zoveel aanvragen zijn – dat inschrijven niet meer echt hoeft.

 

DE BLIKVANGERS

Met al die leuke soorten aan de kust – gewoon top – surf naar onze mergus facebook en of www.mergus.be website en geniet mee. Machteld bedankt!

Tot donderdag alvast 

Met vriendelijke groeten

 

Frank en zijn ganse Mergus Team