Blikvangers van 21/10 tot en met 27/10/2019.

Machteld Kaesemans

Opnieuw een prachtige week met één waarneming om “U” tegen  te zeggen: Op 25 oktober 2019 werd in Heist een Bruine klauwier ontdekt, een soort die nog nooit eerder in België gezien werd.Het was alweer even geleden dat we nog eens een nieuwe soort aan de Belgische vogellijst konden toevoegen. Maar met een volwassen Bruine klauwier was het eindelijk nog eens raak. De Bruine klauwier werd op vrijdag 25 oktober 2019 ontdekt door Kenny Hessel en Geert Carette. Het is de 452 ste vogelsoort die in België werd vastgesteld. Dat lokte honderden nieuwsgierige vogelkijkers uit heel België naar Heist. Met een beetje geluk kan je de vogel vandaag of morgen nog bekijken.( bron natuurpunt )

Voor de rest zagen we nog heel wat andere zeldzame soorten: o.a. de Bruine boszanger, Kwak, juveniele Jan-van-gent, meerdere Bonte kraaien, Pestvogel, Draaihals, Geelgors, Ortolaan en Sneeuwgors. De meeste speciale vogels werden aan de kust gezien in de omgeving van de haven van Zeebrugge. Met wat tijd kunnen jullie misschien naar daar eens een uitstapje plannen.      

Succes, tot volgende week.

Groetjes van Machteld.

Kwak

© Danny Claeysier.

Jan-van-gent / Juveniel.

© Vandeputte Christian.

Bonte Kraai.

© Joachim Pintens.

WAARNEMERS:

Alain Baccaert, Alain Boeckx, Alain Van Ghyseghem, Albert Neyt, Ambrosini Franck, André Delier, Antoine Cornelis, Antoine Pouillon, Anton Cnudde, Arne Meeus, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Axel Smets, Baetsle Rudi, Bart De Keersmaecker, Bart Ducheyne, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Bart Verstraete, Benny Cottele, Benoit Van Damme, Bernard De Langhe, Bert Van Hecke, Bert Vandenbussche, Billy Herman (Starling Reizen), Birger Calis, Björn Deduytsche, Bjorn Longueville, Björn Parmentier, Blondeel Dirk , Bram Vlaeminck, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Bruno Nef, C Jacobs, C Olivier – Jp Gillain, C. Machiels, Cedric Rogiers, Celine B, Chris Boslak, Christine Delrue, Christophe Jacobs, Christophe Verriest, Claes Victor, Claessens , Ronald, Daan Dekeukeleire, Daan Van Quickelberghe, Dan Crabbe, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Danny Minne, Danny Vander Beken , Dany Depauw, David Botteldoorn, David Van Den Schoor, Davy Bosman, Davy De Groote, Denis Van Der Elst, Desmedt Ronny, Didier Mary, Diederik D’Hert, Dieter Coelembier, Dieter Van Den Heuvel, Dimitri De Vilder, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eddy Becue, Eddy Scheinpflug, Eef Thoen, Eli Van Audenhove, Elias Tibax, Elie Coremans, Emile Kimman, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Schleich, Erik Callebaut, Erik Ducastel, Erik Van Bogaert, Erwin Collaerts, Etienne Peeters, F. Dandoy, Fabien Dormal, Femke Batsleer, Filip Collet, Filip De Ruwe, Filip Dierickx, Filip Goussaert, Fons De Wispelaere, Fons Vervoort, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Frank G, Frederic Coppé, Frédéric Vanhove, Frederik , Willemyns, Gabriel Vanhulle, Gauthier Deschamps, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Spanoghe, Gerald Driessens, Gerrit De Vos, Gerry Heyrman, Gert Vandezande, Gilles Willem, Gloxy, Goubau Philippe, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Guido Vranken, Gunther Groenez, Gunther Vergauwen, Guy Laurijssens, Gwenaelle Vandendriessche, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, HANS DELRUE, Hans Matheve, Harry Vandecnocke, Herman Blockx, Herman Jacobs, Hilde Fontier, Hollebosch Philippe, Hubert Dombrecht, I. Buntinx, Ignaas Robbe, Ignace Anseeuw, Ilf Jacobs, Isabelle Bossuyt, J , Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan De Wit, Jan D’hondt, Jan Rottiers, JAN TALLOEN, Jan Vanwynsberghe, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Devillers-Terschuren, Jean Jordaens, Jean-François Meersman, Jean-Pierre R., Jens De Bruycker, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Colman, Johan Costers, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Jonas Ghyselen, Jonas Pottier, Jonathan Meire, Joost Meulemans, Joris Elst, Julien Hainaut, Jurgen Dewolf, Karina Samyn, Katrien Vanhouteghem, Kelle Moreau, Ken Lossy, Kenny Hessel, Klaas Debusschere, Koen Baute, Koen Maréchal, Koen Verbanck, Kris De Rouck, Kristof Van Asten, Kurt Boux, Kurt Van Damme, L. Delombaerde, Lander Kestemont, Laurence Vilain 🦉, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Lindy Vandromme, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc Bekaert, Luc De Cat, Luc De Naegel, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Dijon, Luc Hendrickx, Luc Matthé, Ludo Sterkens, Ludo Van Dorst, Luk Neujens, Maarten Ameye, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Maciej Sobieraj, Magda , Vermoortele, Marc & Françoise Roca , Marc Ameels, Marc De Ceuninck, Marc Versteyhe, Marcel Pottier, Marijke Soetaert, Marijn Bauters, Martin WINDELS, Matthias, Matthieu Fabry, Michel Ittelet, Michel Louette, Michel Vanwarreghem, Miel Ferdinande, Miguel Demeulemeester, Mireille Henry, Mylle Johnny, Myrthe Van Brempt, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Niek Godfroid, Niels Goulem, Noé Terorde, Noël Lievrouw, Norbert Willaert, Olivier Dupont, Olivier Majkowski, Olivier Olyslaegers, Olivier Vergucht, P. Vandepitte , Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Patrick Quevy, Pattyn Francis, Paul De Cnodder, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Pugh, Paul Vervaet, Peter Adriaens, Peter Collaerts, Peter De Groote, Peter Wijnsouw, Philippe Deprez, Pierre Devillers, Piet Theerens, Pieter Moysons, Pieter Vantieghem 🦋, Raf Drijvers, Regis Nossent, Reinhardt Strubbe, Reinoud Allaert, Renaat Vande Meulebroeke, Rens Hendrickx , Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Roel Uyttenbroeck, Roeland De Wilde, Roeland Lievens, Roland Vannieuwenhuyze, Roland.Fromont, Romain Dumont De Chassart, Ronan Felix, Rony Lierman, Ruben Saey, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Rudy Lenaerts, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Scarlett Vanuxem, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Sieglien De Roo, Simon Feys, Slegers Bart, Slegers Tom, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Depover, Stefaan Viaene, Steven Boone, Steven Keteleer, Steven Van Den Bussche, Steyn Van Assche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stocman François, Sven Dhuyvetter, Sven Maly, Sylvian Hotton , Thibaud Vandaudenard, Thierry Tancrez, Thijs Tanghe, Thomas De Thier, Thomas Dreesen, Tiemen De Smedt, Tijs Naessens, Tine Devroye, Tom Goossens, Tom Martin, Tony Parmentier , Toon Spanhove, Tossens, Van Colenberghe Eric, Vanacker Johny, Vandeputte Christian, Vanmeerbeeck Philippe, Verduystert J.P, Vic Puype, Viktor Beeldens, Vincent Dufour, Viviane Lootens, W Janssen, W. Hendrix, Waarnemer W.H, Warre Smets, Willem Jans, Willy Dias, Wim Debruyne, Wim Declercq, Wim Deloddere, Wim Dierickx, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Nunen, Wim Van Sompel, Wout De Rouck, Wouter Courtens, Wouter Debruyckere, Wouter Faveyts, Wouter Van Gasse, Xavier Vandevyvre, Yolan Bosteels, Yves Verstraeten, Yvon Princen.

Pestvogel.

© Marc Nollet.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Bruine Boszanger.

© Johan Buckens.

Geelgors.

© Filip De Ruwe.

Ortolaan

© Jan Baert.

VOGELLIJST:

Krooneend, Roodkeelduiker, Lepelaar, Kwak, Grote zilverreiger, Jan-van-gent, Kuifaalscholver,  Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Slechtvalk, Waterral, Bokje, IJslandse grutto, Kleine strandloper, Paarse Strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote stern, Grote jager, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Draaihals, Zwarte specht, Bruine klauwier, Roek, Bonte kraai, Pestvogel, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Bruine boszanger, Siberische tjiftjaf, Bladkoning, Sperwergrasmus, Beflijster, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Waterpieper, Europese kanarie, Grote barmsijs, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, Geelgors, Ortolaan, IJsgors, Sneeuwgors.

Sneeuwgors.

© Johan Buckens.

Bovenste foto: © Bruine Klauwier / Kenny Hessel.

Machteld Kaesemans 29/10/2019.