Mergus Weeknieuws 2019/44: Bruine klauwier – haakbek – Starling reizen – Monitoringrapport – Oproepen

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

BRUINE KLAUWIER

Net zoals vele onder jullie aan het nagenieten van de Bruine Klauwier, de waarneming van het jaar ongetwijfeld. En zoals Wim Jans en nog vele andere specialisten terecht opmerkten – het gaat hem hier over de Filipijnse ondersoort lucionensis, met grijze kruin, die broedt in China en Korea en overwintert in ZO-Azië. Is pas de tweede waarneming van deze ondersoort voor Europa. Hier wat plaatjes. En natuurlijk mogen we jullie de prachtige filmbeelden van Jan Vanwynsberghe niet onthouden en de Mergus ontdekkers Kenny Hessel en Geert Carette niet vergeten proficiat te wensen.

Videobeelden van de Jan Vhttps://youtu.be/e4JFbNnpkKY

HAAKBEK OP KOMST!

Billy Starling meldt op Belgian Bird: In Zuid-Zweden nu al 25.000 vogels gemeld de afgelopen 2 weken. In Denemarken deze ochtend alleen al een kleine 20! In het weekend in België

https://www.birdguides.com/articles/major-pine-grosbeak-invasion-gathers-pace/?fbclid=IwAR1MXYRDycR0nlWvrSsKZEaKEEpIzfEd_T-glYTqGSOuNivSwrqn0sZOSO8

Leer alvast maar de vluchtroep: XC503913 Pine Grosbeak (Pinicola enucleator)

Groeten, Billy

STARLING REIZEN

Johan Debuck, ervaren Mergus en Starling reisleider vroeg me volgende link aan jullie door te sturen:

Frank,

Binnenkort zijn er de jaarlijkse Starling trefdagen. Zou het mogelijk zijn om onderstaande eens in je nieuwsbrief te vermelden aub ?

Groeten   Johan   

ZATERDAG 9/11 natuur https://www.starlingreizen.be/evenementen/welkom-op-de-trefdag-natuurreizen/

ZONDAG 10/11 foto https://www.starlingreizen.be/evenementen/welkom-op-de-trefdag-fotografiereizen/

_.___

ACHTERHAVEN MONITORING JAARRAPPORT 2018

Het uniek naslagwerk met daarin opgenomen al onze broedvogel – en andere tellingen 2018 is vers van de pers. Onwaarschijnlijk leerzaam! Alle monitoring en broedvogeltellers kunnen er op eenvoudige aanvraag bij Frank eentje gratis bekomen. Niet tellers kunnen er één aanschaffen door storting van 20€ op rekening nummer be 86 0013 4137 9250 van Frank De Scheemaeker, 8380 Brugge met vermelding rapport 2018.

De broedvogelgegevens 2019 lopen vlot binnen. Het idee is om tegen half november aan de uitwerking te beginnen en tegen eind van het jaar het 2018 rapport te publiceren. Hebben jullie nog 2018 gebiedstellingen liggen – graag dit weekend doorsturen aub.

 

MEDEDELING VAN DE IMMER SYMPATHIEKE KOEN VERBANCK

Ik verkoop mijn excellente  Kowa Prominar tsn 883 + zoomoculair 20-60x wegens overstap naar een ander concept (kijken met twee ogen).

Tevens meegeleverd, hoes, en een gans digiscoop Kowa systeem inclusief iphone om meteen aan de slag te kunnen.

Meer info via mij persoonlijk hier en tevens via dit zoekertje op 2hands.be

http://link.2dehands.be/m1466771768?utm_source=ios_social&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_ios

Bedankt om evt te sharen met mensen die opzoek zijn naar een goede kijker.

mvg Koen__._,koenverbanck@gmail.com>

 

OPROEP VAN JAN TALLOEN

Ik heb in de Spaanse Pyreneeën kennis kunnen maken met de gemotiveerde en gedreven mensen van de Fundación para la Conservación del Quebrantahuesos.( https://quebrantahuesos.org)  Deze stichting zet zich in voor het behoud van de habitat van de Lammergier en zijn bescherming. Tot de verwezenlijkheden behoren o.a. het restaureren en gebruiksklaar maken van de ruïne van een oud pand in het verlaten dorpje Revilla, in de Pyreneeën van Aragón (Spanje). De populatie in de Pyreneeën is de enige populatie Lammergieren in Europa die een positieve ontwikkeling laat zien. Er is een kweekprogramma, dieren worden via bezendering en wingtagging gevolgd, er zijn voederplaatsen, er zijn sensibiliseringscampagnes en educatieve momenten… Kortom goed werk!

Ik heb ondertussen het “ambassadeurschap” voor deze vereniging aangenomen vandaar deze mail.

Je kan deze vereniging een ongelooflijke dienst bewijzen door een lidmaatschap af te sluiten. ( zie mergus nieuwsbrief of contacteer Frnak).

Laat me weten als je dat wenst te doen en stuur me, na de betaling van het lidmaatschap volgens een van de aangeboden mogelijkheden op bijgaand document, een kopie van het ingevulde formulier terug ( gescand per mail )

Vergeet niet de goede maat voor het gratis shirt te vermelden !

 

In naam van het FCQ en de Lammergieren hartelijke dank op voorhand !

 

Vriendelijke groet ,  Jan Talloen  

 

TOT SLOT – MACHTELD OPNIEUW BEDANKT VOOR DE ZOVEELSTE PRACHTIGE BLIKVANGERS OP DE WWW.MERGUS.BE EN DE MERGUS FACEBOOK EN AAN IEDEREEN EEN VOGELRIJK VERLENGD WEEKEND GEWENST EN MISSCHIEN TOT SAMEN BIJ DE EERSTE HAAKBEK OF ERGENS ANDERS AAN DE KUST – EN NATUURLIJK OOK HET ALLERLAATSTE ZWINNIEUWS

 

Mvg

 

Frank en zijn ganse Mergus Bestuur