Blikvangers van 02/12 tot en met 08/12/2019.

Machteld Kaesemans

De ster van deze week is zeker een Humes bladkoning! Dit is een klein vogeltje van 9-10 cm dat broedt in Centraal Azië en verwant is aan Bladkoning maar zeer zeldzaam gezien wordt. Het zat in Zeebrugge centrum-west en aan het Filipsdok en werd gespot door een 13 tal vogelaars. Eind 2016, begin 2017 zat er eentje een vijftiental dagen aan Sint-Pieters – Put en werd toen gezien door meer dan 100 personen.

 Andere nieuwigheden voor deze week waren de Roodhalsgans, de Roodhalsfuut en de Roodkeelduiker. Ze dragen alle drie ROOD in hun naam, maar in de winter is er bij sommige weinig van te merken!!!

Tweemaal werd er een Velduil genoteerd in de Uitkerkse Polder, wat eigenlijk  niet veel is in vergelijking met vorige jaren. Meerdere Sijsjes en Geelgorzen werden dan wel gezien … heel mooi om te vinden! In het Zwin zag men ook veel Strandleeuweriken en de Veldleeuwerik mocht er ook niet ontbreken.

De Witbuikrotgans, de Siberische tjiftjaf, de Kuifaalscholver waren van de partij, maar daar kregen jullie al foto’s van te zien. Bekijk aandachtig de vogellijst of volg elke dag op Vogelwerkgroep Mergus wat er allemaal gespot werd.

Tot volgende week en groetjes van

Machteld.

Roodhalsgans

© Marc Van Daele.

Roodhalsfuut / Winter / Zomer.

© Marc Nollet / Marnix Vyncke.

Roodkeelduiker.

© Herman Blockx.

WAARNEMERS:

Antoine Cornelis, Antoine Goderniaux, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, B. Dhoest, Bart Moons, Bart Van Thuyne, Bart Vandermaesen, Bénédicte Cojan, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjorn Longueville, Bregt Desmet, Bruneel Luc, C. Machiels, Christian Legrand, Danny Claeysier, Denis Devos, Deseure Noel, Desmedt Ronny, Didier Chalon, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Demeulemeester, Dominique Stiennon, Dries Candaele, Dries Van De Loock, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Filip Christiaens, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Franky Beidts, Frederik Willemyns, Garben Logghe, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Het Polderveld, Ivo Rosiers, Jan Baert, Jan De Bock, Jan De Vlaemynck, Jan Klaas, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jasper Vandecasteele, Jean-Louis Herrier, Joachim Pintens, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Neirynck, Johan Vandepitte, Johan Vervaeke, Johannes Jansen, Joris Elst, Julien Hainaut, Karel Boey, Koen Baute, Koen Maréchal, Kris De Wit, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Lieven Decrick, Louis Bronne, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc De Naegel, Luc Waelkens, Ludo Sterkens, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Maertens Johan, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Mark Jacobs, Marnix Vyncke, Mauro, Michelle Goubout-Guillemyn, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Norbert De Clercq, Olivier Vergucht, Ottevaere Sébastien, Patrick Beirens, Patrick Boucneau, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Paul Decuypere, Paul Durinck, Paul Maertens, Peter Bouckaert, Peter Ceulemans, Peter Tibax, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, Raf Drijvers, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Serge Raeymaekers, Sinnerman, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stijn Borny , Stijn Marchand, Sven Maly, Sylvester Fernande, Sylvian Hotton , Tine Devroye, Tony Parmentier , Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Vic Puype, W Janssen, Waarnemer W.H, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Dierickx, Wim Pauwels, Wim Trio, Wouter Debruyckere, Wouter Faveyts, Zwin Natuur Park – Lesaccount.

Velduil.

© Marnix Vyncke.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Strandleeuwerik / Veldleeuwerik.

© Johan Buckens.

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Roodkeelduiker, Roodhalsfuut, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Kuifaalscholver, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Krombekstrandloper, Paarse strandloper, Pontische meeuw,  Alk / Zeekoet, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Siberische tjiftjaf, Humes bladkoning, Beflijster, Waterpieper, Grauwe gors, Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors.

Sijs / Geelgors.

© Marc De Ceuninck / Marc Nollet.

Bovenste foto: Humes bladkoning / Johan Buckens.

Machteld Kaesemans 10/12/2019.