Zeldzame vogels verkennen het West-Vlaams havengebied.

Machteld Kaesemans

Zeldzame vogels verkennen het West-Vlaamse havengebied

In Heist en Zeebrugge werden de afgelopen maanden opvallend vaak zeldzame vogels gespot. Een feest voor de ornitholoog en al zeker voor Mergus, de vogelwerkgroep Noord-West-Vlaanderen. Zij bestuderen dagelijks heel wat vogels in het vierkant De Haan – Knokke – Beernem -Torhout en juichen de komst van zeldzame exemplaren dan ook met z’n allen toe! Frank De Scheemaeker, voorzitter van Mergus, geeft ons graag wat uitleg. “Bij de vogelwerkgroep doen we veel meer dan enkel zeldzame vogels spotten”, vertelt hij. “Onze vogelwerkgroep telt zo’n 100-tal actieve ornithologen en dat zijn mensen van alle slag en soorten. Een deel daarvan is inderdaad bedreven in het zoeken naar vreemde exemplaren, maar voor heel wat leden is de hoofdbezigheid vogels tellen. Elk land van de Europese Unie moet immers de populatie beschermen en dus moeten data worden bijgehouden. In België wordt daarvoor beroep gedaan op Natuurpunt en vrijwilligers zoals wij.” “We tellen verschillende soorten vogels, noteren de aantallen en verwerken die dan in tabellen”, vervolgt Frank. “Die kunnen we dan vergelijken met de data van vorige jaren. Daarna sturen we alle info op naar de nationale databank van het Instituut voor Natuurbehoud. Maar met Mergus doen we ook heel wat andere zaken voor en door de vogelliefhebber, zoals het organiseren van voordrachten, dia-avonden, excursies en het op punt houden van een uitgebreide website.” “Al blijft het speuren naar de dieren het summum voor de ‘vogelaar’ en dat vereist vooral geduld, een verrekijker of telescoop en een goed fototoestel. “Het fotograferen van de vogels is een heel belangrijk aspect. Laat ons stellen dat de helft van de mensen bij Mergus fotografen zijn”, lacht Frank. “Het is dan ook belangrijk dat ornithologen die zeldzame vogels spotten, dit kunnen aantonen met een foto.” En dit najaar zijn er reeds opvallend veel foto’s binnengekomen uit Heist en Zeebrugge. “Die vogels kunnen we indelen in twee groepen. Allereerst is er de Roodoogvireo die we deze herfst één keer hebben gespot. Die komt uit Noord-Amerika en is door verschillende zware stormen ginds uit z’n route geslagen en zo onze contreien binnengevlogen. De tweede groep zijn de Siberische of oosterse soorten, die een eerder westelijke in plaats van een zuidelijke trekroute volgen. Daardoor vliegen ze over de noordkust via Polen, Duitsland en Nederland en België.” “Waarom dit fenomeen voorkomt, weten we niet”, probeert Frank het vraagstuk te beantwoorden, “maar we vermoeden dat de klimaatopwarming en de verandering in voedselmogelijkheden daar ergens voor tussen zitten. De dieren worden door de wind onze kust op gedreven en dwalen af van hun gebruikelijke route. ’s Nachts worden ze door de felle lichten van de haven van Zeebrugge aangetrokken. Dat verklaart meteen waarom die zeldzame soorten tot nog toe enkel in Zeebrugge en het vlak ernaast gelegen Heist werden gespot. Ook in Rotterdam zien we trouwens een gelijkaardig fenomeen, want daar is eveneens een grote haven.” “Het leven van ‘de vogelaar’ heeft dus elke dag een ander verhaal en andere vogels in petto en net dat maakt het zo boeiend”, besluit Frank. “Het soort vogels dat je kan spotten en/of tellen hangt sterk af van het seizoen en zelfs dan weet je nooit wie er je pad kruist. Elke dag is een belevenis!” © foto Herman Blockx

Artikel verschenen in Blits Magazine  door Elodie Foulon.