Mergus Weeknieuws 2020/02: spreeuwenslaapplaats – watervogel/slaapplaatstellingen – deelneming – erkenning – stootvogeltelling

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen      Zie hier het recentste Mergus nieuws!

 

SPREEUWENSLAAPPLAATS

Jan Desmet meldt en Machteld plaatste daarnet een artikeltje erover op onze www.mergus.be van een indrukwekkende slaapplaats (tot 20.000 vogels) spreeuwen in Christus Koning, met het leuke extraatje dat iedere avond 2 Slechtvalken en 3 Sperwer doorheen de dansende bollen/zwermen lagen. Ga gerust ook eens van het spektakel genieten!

DIT WEEKEND – WATERVOGEL – GANZEN – SLAAPPLAATS TELWEEKEND – GRAAG ALLE TELLERS OP POST

Alle tellers kregen van de respectievelijke coördinatoren – Christine/Eckhart – Frank – Wim en Marc een oproep om hun vast gebied te tellen. Indien belet graag je resp. contactpersoon om vervanging vragen. We gaan zoals steeds voor een 100% invulling van gebied en soorten. Koen Devos en Wouter Faveyts vragen ook speciale aandacht voor de nog aanwezige ooievaars en eventueel de nestpalen bij valavond in de gaten te houden waar ze mogelijks nog steeds komen overnachten. Er is ook een gemeenschappelijke telling :

Zondag 19.01 08u45 haven randparking  Brugge voor de gemeenschappelijke telling Achterhaven  in drie ploegen olv Wim, Marc en co  …terug 12u15- Waterdicht schoeisel, notaboek, verrekijker aanbevolen

OPRECHTE DEELNEMING

We bieden Valérie Goethals onze oprechte deelneming aan bij het overlijden van haar papa verleden week. Sterkte.

PROFICIAT AAN NATUURPUNT DAMME EN KNOKKE

Met de erkenning van hun topreservaten Park 58 en de Stadswallen als natuurreservaat door de bevoegde minister! De extra subsidies zullen goed besteed worden om de beheerswerken optimaal verder te zetten

STOOTVOGELTELLING

Van vrijdag 31 01 t.e.m maandag 03 02 2020  vindt onze 25 ste opeenvolgende winter stootvogeltelling plaats. We mogen daar best trots op zijn. Met medewerking van Marc Dc heb ik een overzichtsartikeltje van de laatste 5 tellingen geschreven dat in het weekend afgewerkt wordt en op de website geplaatst.

Voor de 2020 telling is voorlopig maar één gebied vacant: de kaart Houtave –Nieuwmunster. Een aangenaam telgebied vol Buizerden en Torenvalken en  …. Kandidaten mailen naar Frank – fds4022@gmail.com en krijgen dan kaart – invulformulier en handleiding. Wie is kandidaat?

AMFIBIEËN

Van Natuurpunt Studie kregen we volgende oproep:    Onderwerp: Kleine opdracht stad Brugge

Dag Frank,

We hebben met Natuurpunt Studie een kleine opdracht voor Stad Brugge, waarbij het de bedoeling is zoveel mogelijk knelpunten voor amfibieën in kaart te brengen tijdens de voorjaarstrek. De stad wil hiermee dan aan de slag om deze knelpunten te proberen oplossen. Dominique dacht dat er zeker wel enkele vrijwilligers voor te vinden zouden zijn, om op de piekavonden rond te fietsen en deze mee te helpen in kaart te brengen, en alle slachtoffers (bij voorkeur met foto) in te voeren op waarnemingen.be, uiteraard met aanduiding van ‘verkeersslachtoffer’ als Activiteit.

In waarnemingen.be zijn al enkele locaties bekend waar regelmatig slachtoffers vallen, maar er zijn er ongetwijfeld meer. Ik zou dan enkele zones afbakenen die zeker zouden onderzocht moeten worden. Denk jij dat je daar enkele mensen voor kan warm maken?

Bedankt alvast, vriendelijke groeten,

Simon Feys
Natuurpunt Studie • Wetenschappelijk medewerker
tel: 015 – 29 72 54 • gsm: 0499 – 88 65 85

Wim Lammerant heeft zich kandidaat gesteld om voor de Brugse regio te willen mee opvolgen. Dus kennen jullie gebieden waar amfibieën oversteken en of willen jullie ze helpen tellen en beschermen – wel stuur een mailtje naar simon.feys@natuurpunt.be met wim.lammerant@proximus.be in cc met de nodige info erin en voer alle gegevens in op waarnemingen.be. Alvast bedankt. En er gaat een kleine bijdrage per locatie naar onze reservatenwerking. En dat is altijd welkom.

MERGUS WINTERFEEST

Staat wellicht al onderstreept in jullie agenda! Sturen jullie nog een bevestigingsmail aub dat jullie aanwezig zullen zijn. Vrijdag 31 januari 2020 – zaal Vormingsplus – Sint-Pieterskerklaan 5- 8000 Sint-Pieters – deuren open 19u30 – start 20.00. Hoofdspreker Wouter Faveyts over de Zwinuitbreiding en veel ambiance tijdens een gezellig samenzijn met uitleg over alle Mergus activiteiten en tellingen 2020. Gratis toegang en twee consumpties naar keuze gratis aangeboden, alsmede de versnaperingen.

BROEDVOGELS 2018-2019-2020

We leggen de laatste hand aan ons rapport 2018, zijn volop aan de slag met het 2019 rapport en houden op vrijdag 21 februari een broedvogelvergadering om het seizoen 2020 voor te bereiden! Details volgen.

BEDANKT OM TOT HET EINDE TE HEBBEN VOLGEHOUDEN MET LEZEN

Frank en zijn Team  (en vergeet Machteld haar blikvangers niet hé) (alsook de Zwinnieuwsen)

EN TOT SLOT EEN WARME OPROEP – INDIEN JE HET NOG NIET GEDAAN ZOU HEBBEN – JE VRIJWILLIGE SYMPATHISANTEN BIJDRAGE 2020 STORTEN AUB OP HET NIEUWE MERGUS REKENING NUMMER …

Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen om jullie steunbijdrage van 12€ te storten op ons nieuw rekeningnummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2020.  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e- mail adres door te geven.