Blikvangers van 3/02 tot en met 9/02/2020

Machteld Kaesemans

Ik kan jullie deze week niet echt een nieuwe soort aanbieden, daarom wil ik de eenden die hier vooral te zien zijn tijdens de winter in beeld brengen. De 5 soorten uilen die  genoteerd werden komen ook aan bod.

We zagen de krakeend, de smient, de pijlstaart, de topper, de brilduiker, de wintertaling en de tafeleend. De ene heeft al opvallender kleuren dan de andere, maar het blijft al bij al een mooie vogel!!! Er werden nog een paar andere soorten genoteerd maar die verblijven hier het hele jaar.

Bij de uilen viel het groeiende aantal velduilen op, vooral in Uitkerke. De ransuil werd vooral gespot in Zuienkerke en Assebroek. De bosuil hoorde men o.a. in Vloethemveld Zedelgem. De kerkuil wordt spijtig genoeg dikwijls teruggevonden als verkeersslachtoffer. De kleinste, de steenuil, hoorde men vooral maar werd niet gefotografeerd, dus bied ik jullie een foto aan van 19-01-2020 in Waardamme. Voor de rest werden er opnieuw veel witbuikrotganzen gezien, grote zilverreigers, een ruigpootbuizerd … de anderen vinden jullie wel terug in de vogellijst en bij de waarnemingen van www.mergus.be

Nog een fijne week, liefst met wat droger en kalmer weer zodat we terug naar buiten kunnen!

Groetjes van Machteld.

Krakeend / Tafeleend

© Rik De Jaegher / Danny Claeysier

Smient / Wintertaling

© Marc Nollet / Danny Claeysier

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anne Coppens, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Bernadette Bonants & Hans Manni, Bert Mestdagh, Bjarne Deram, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bregt Desmet, Bruneel Luc, Céline Deneufbourg, Christine Verscheure, D. Gijsbrechts, Dany Depauw, David Botteldoorn, Decruyenaere Annick, Demeester Micheline, Desmedt Ronny, Dieter Van Den Brant, Dimitri De Vilder, Dirk Bonte, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Werbrouck, Dominique Demeulemeester, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, F. Dandoy, Fabrice Delelienne, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Franky, Freddy Cordy, Gabriel Vanhulle, Geert De Wispelaere, Geert Jonckheere, Gert Govaerts, Greet Sienap, Gregory Mortier, Guido Vranken, Gunter Flipkens, Hamelinck Walter, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Hendrik De Leyn, Herman Blockx, Ignace S., Ingrid Nel, Isabelle Bossuyt, Ivan Provoost , Ivan Steenkiste, Ivo Rosiers, J.D. Van De Klundert, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Debonnet, Jan Swimberghe, Jasper Verreydt, Jean Louis Abbeloos, Jean Pieters, Jens Zarka, Jo Seynaeve, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Johan Vervaeke, John Nuyts, Jonathan Meire, Jorg Lambrechts, Jozef Germonprez, Karel Boey, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Koen Vandepitte, Koen Willaert, Kris De Wit, Kurt Van Damme, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, M. Rogiers, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Marc Decroos, Marc P, Marc Van Daele, Marc Versteyhe, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Mc Gowan Marc, Michel Ghys, Michel Louette, Mylle Johnny, Nadine Hollevoet en Maarten Verrips, Nick Campe , Nick Vanclooster, Norbert De Clercq, Olivier Renard, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Adriaens, Peter Bouckaert, Peter Freisen, Pierre Blockx, Pieter Blondé, Rebecca, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rob Beuselinck, Robbe Gils , Roel Schwartz, Romain Deloof, Ronald Geneyn, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Sigrid De Greve – Marc Van Vooren, Sofie Devriese, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , Tine Devroye, Tony Parmentier , Vanacker Johny, Verduystert J.P, Veroniek De Visser 🦋, Walter Heynderickx, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Declercq, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Trio, Windels S., Wouter Faveyts.

Brilduiker

© Marnix Vyncke

Topper

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Velduil

© Marnix Vyncke

Kerkuil / Ransuil

© Koen Vervaeren 

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Topper, Geoorde fuut, Koereiger, Grote zilverreiger, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte Specht, Zwarte specht, Roek, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Noordse goudvink, Appelvink, IJsgors, Sneeuwgors.

Steenuil / Bosuil

© Patrick Keirsebilck / Kamil Daneels

Bovenste foto: Pijlstaart:©Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 11/02/2020