Mergus Weeknieuws 2020/6-7: watervogeltelling – broedvogelatlas – vorige activiteiten – oproepen en mededelingen

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

Hoys allen

Ziehier wat er de volgende dagen/weken allemaal te beleven valt in Mergus land en in telegramstijl onderaan een kleine terugblik op de vorige activiteiten en enkele interessante oproepen/mededelingen.

 DIT WEEKEND – WATERVOGELTELLING

Dit weekend de 5de watervogeltelling van het winterhalfjaar 2019/2020. De polders liggen er nat bij – dus we verwachten veel vogels! Opgelet zondag wordt er slechter weer verwacht dan zaterdag. Maar toch verwachten we veel volk op de gemeenschappelijke excursie zondag naar de Achterhaven en Lissewege, o.l.v. Frank, Wim, Paul M e.v.a. afspraak zoals steeds om 08u45 aan de gekende randparking Haven Brugge – terug 12u15. Botten en regenkledij aanbevolen. Ook ganzentelling natuurlijk!

VRIENDELIJK UITGENODIGD – VERGADERING VRIJDAG 21 FEBRUARI – NIEUWE VLAAMSE BROEDVOGELATLAS

Ja het is weer zover – na 20 jaar wordt opnieuw een Vlaamse broedvogelatlas opgemaakt en het telwerk kan gebeuren in de periode 2020-2022. De telhokken komen overeen met die van de vorige atlas en zijn hokken van 5km op 5 km die op een eenvoudige  maar specifieke manier moeten geteld worden (ook wintertelling deze keer).

We zouden jullie graag overtuigen om ook één hok voor jullie rekening te nemen en zouden jullie via een power point de methode haarfijn willen uitleggen – en dit op vrijdag 21 februari om 19u30 in zaal Vormingsplus , Sint-Pieterskerklaan 5, Sint-Pieters (jullie kennen de zaal van ons Mergus Winterfeest wellicht) . Inschrijven mag via een mailtje naar fds4022@gmail.com om voldoende stoelen en gratis drank en versnaperingen te voorzien.

We gaan natuurlijk van de avond gebruik maken om uit te leggen hoe alle andere broedvogelprojecten – monitoringproject – abv project – kolonie vogeltellingen ,enz enz   in het atlasproject te integreren en alle andere vragen rond broedvogels tellen te beantwoorden. Ook de vorige atlas kan ingekeken worden en de vorige broedvogelverslagen gratis meegenomen. En ook de landelijke Steenuilen inventarisaties proberen we aan bod te laten komen

Wil je een hok tellen maar je bent belet die avond – stuur frank een mailtje of bel hem even op 0473 91 84 36.

Wie je je al een beetje voorbereiden – één adres – www.vogelatlas.be

TERUGBLIK VORIGE ACTIVITEITEN

  • 82 aanwezigen op ons Mergus Winterfeest op vrijdag 31 januari jl. Iedereen bedankt alsook Wouter Faveyts met de heel interessante uiteenzetting over de Zwinuitbreiding en een proficiat aan Roland met zijn Mergus Award en Machteld met haar 525 ste blikvangers
  • Datzelfde weekend ging ook onze 25 ste regionale stootvogeltelling door. Ondanks het winderige weer heel wat Buizerden en Torenvalken. Van een vijftal tellers verwachten we nog de resultaten via waarnemingen.be, mail of briefpost. Kan dat nog deze week aub.
  • Verleden weekend – met de Mergus naar Schouwen-Duiveland – en of we genoten hebben: 122 soorten – donderdag en vrijdag prachtig weer. Mooi logement en lekker eten. Machteld bedankt voor de prachtige dag verslagen op mergus.be . En Johan Bukkie bedankt voor de schitterende leiding en veel beterschap na nu ziek gevallen te zijn! Hou je taai hé! We missen je niet graag!

 

VOLGENDE OPROEPEN –MEDELINGEN  KWAMEN BINNEN

Dag Frank,  Iets voor in het Mergus weeknieuws? Groetjes, Katrien 

  1. Hi,  Have you seen the news about overfishing and pollution harming our oceans?

Now there’s a way to change things, and everyone can play a part. There’s a new Global Ocean Treaty in the works that could open the door for new protected areas covering a THIRD of the world’s oceans.

This is a chance to put some of the most important places on Earth off-limits to destructive industries. I just joined this Greenpeace campaign to help make it happen. Can you join me?

Read more and get involved here: https://act.gp/2FOFvRH

  1. Gezocht – geringde torenvalken

Jan Baert ringde een 20 tal torenvalken in de regio Stalhille- Klemskerke – Houtave – metalen ringen. Kunnen jullie er (gedeeltelijk) aflezen of foto’s van maken – dan graag doorsturen naar jan.baert@gmail.com.

Alvast bedankt!

  1. Schitterend verslag van onze Vallie en mededeling van Bukkie

Ons reisverslag Kreta van 17/04 tot 22/04/2019 staat op de Mergussite,

https://www.mergus.be/wp-content/uploads/2020/01/GRIEKENLAND_KRETA19_VG.pdf

Misschien dat bepaalde Mergussers eventueel zin zouden krijgen om al dat moois ook eens in Kreta te gaan aanschouwen.

Binnenkort zal deze reis immers op de Starlingsite www.starlingreizen.be aangeboden worden onder mijn leiding.

De reis zal doorgaan rond 15 April 2021 voor een kleine week.

Groeten     Johan

SLOT

Vergeet Machteld haar blikvangers niet te lezen aub – alsook de recente Zwinwaarnemingen! En tot zondag wellicht of anders zeker donderdag 21 02 op de broedvogelvergadering.

Frank en zijn Mergus Team