Blikvangers van 10/02 tot en met 16/02/2020

Machteld Kaesemans

Deze week werden we vergast op stormen, zware regenbuien, losse daken, omvallende bomen enz. Toch zijn er enkele vogels die ons deden denken aan de nakende lente. Aan de Schorreweiden zaten er 14 Grutto’s en in Het Zwin bevonden zich 21 adulte Ooievaars met 11 bezette nesten. Hier en daar zong er een Zanglijster en een Merel!

Mooi om te zien waren de 318 Wulpen in Damme en  de 120  overvliegende aan de kuststrook. Nu we het toch over de kust hebben wil ik hier enkele strandlopers vermelden die zich elke week laten bewonderen zoals de Paarse strandloper, de Steenloper, de Bonte strandloper en de Drieteenstrandloper.

Iedere week werden Boomklever en Boomkruiper gespot. Hier zou je kunnen denken aan dezelfde familie maar niets is minder waar. De eerste is van de familie Sittidae en de Boomkruiper van de familie Lecthiidae. In elk geval twee mooie vogels! Leuk was eveneens de Witkoppige Staartmees en hierbij een Staartmees in vergelijking.

Dit was het voor deze week met veel groetjes van Machteld.

Ooievaars

© Emmanuel Crul

Wulp

© Marc Nollet

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Armand Gernaey, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Beerens Ruben, Bernadette Bonants & Hans Manni, Bernard Miserez, Bjorn Longueville, Bruneel Luc, Catherine Priem, Christine Verscheure, Danny Dewulf, Dany Depauw, Decruyenaere Annick, Desmedt Ronny, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Werbrouck, Dominique Verbeke, Dries Candaele, Eddy Devriese, Elke Schiets, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Frederik Willemyns, Gaëtan Dejonghe, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Heidi Albrecht, Heidi Rau, Hendrik De Leyn, Herman Blockx, Herman Jacobs, Hugo Janssens, Ignace S., J Vanryckeghem, J.D. Van De Klundert, Jan Debonnet, Jan Talloen, Jan Vanhoutte, Jasper Vandecasteele, Jean Hugé, Jean Jordaens, Jean Pieters, Jean-Louis Herrier, Jochen Jonckheere, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johan Van Heulebrouck, John Nuyts, Jozef Germonprez, Jp Valentin, Julien Hainaut, K. Verstraete, Karel Boey, Karina Samyn, Klaas Debusschere, Koen Baute, Koen Maréchal, Kristof Waelkens, Kurt Van Damme, Laurent Louwies, Leo Declercq, Lieve Willaert, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Roose, Luc Vanpaemel, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Marc Bories, Marc De Ceuninck, Marc P, Marc Pirmez, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marijke Soetaert, Marnix Vyncke, Mc Gowan Marc, Michail Sobadjiew, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Adriaens, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rita Vanhullebusch, Robrecht Pillen, Roland Fromont, Ronald Geneyn, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sancho (Hugo) Vanherck, Sebastiaan Stevens, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , Sylvester Fernande, Tibbout, Tine Devroye, Tony Parmentier , Vanacker Johny, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Vic Puype, Walter Heynderickx, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Lammerant, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Faveyts.

Paarse strandloper

© Patrick Keirsebilck

Bonte strandloper / Steenloper

© Filip De Ruwe / Marc Nollet

Drieteenstrandloper

© Marc De Ceuninck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Boomkruiper / Boomklever

© Mauro Buckens / Wim Trio

VOGELLIJST:

Topper, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, Paarse strandloper, Geelpootmeeuw, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Cetti’s zanger, Waterpieper, Goudvink, Noordse goudvink, Appelvink, Sneeuwgors.

Staartmees witkoppig / Staartmees

© Johan Buckens / Marnix Vyncke

Bovenste Foto: © Grutto / Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 18/02/2020