Blikvangers van 23/03 tot en met 29/03/2020

Machteld Kaesemans

Enkele heel leuke soorten deze week … blijkbaar zijn onze trekvogels niet bang van het coronavirus!!! Eerst vermeld ik graag twee Zeearenden op 24/03. Johan B schreef het volgende:” Het zijn zeker 2 verschillende Zeearenden. De eerste (over Fonteintjes en later Zwin) werd later gezien in Breskens, daar zagen ze hem de Westerschelde oversteken. Later is deze vogel nog gezien boven Middelburg.De tweede Zeearend  is vermoedelijk de vogel die eerst gezien is door Jan aan Graaf Visart (12.35u, ik zag hem in Hoeke om 13u). Ook deze vogel is gezien in Breskens, maar heeft de Westerschelde niet overgestoken. Het is wellicht deze vogel die in Terneuzen is gezien door Luc Verroken: https://waarneming.nl/observation/187171578/

Een andere zeer mooie vondst was een Porseleinhoen aan de Reigersweiden in Uitkerke. Purperreiger werd ook gespot, net als Smelleken, Rode Wouw, Havik en Slechtvalk die hier en daar al aan het broeden is. Een Noordse stormvogel vloog over aan zee te Blankenberge. De Blauwborst doet bij de kleine vogel zijn best om al zingend de aandacht te trekken. De Europese Kanarie werd ook vermeld en een fotootje van die mooie Sijs mag niet ontbreken.

De rest vinden jullie bij de waarnemingen van Mergus. Blijf goed uitkijken naar voorbij trekkende vogels of soorten die stilaan een nest aan het bouwen zijn, ook in de nabijheid van thuis kun je heel wat opmerken.

Hou jullie goed, spijtig genoeg moeten we onze verplaatsingen beperken en inkorten.

Groetjes van Machteld.

Porseleinhoen

© Patrick Bussche

Purperreiger / Rode Wouw

© Johan Buckens / Dieder Plu

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anne Coppens, Annie Dewulf, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Bart Reckelbus, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Beheerovereenkomsten Vlm Regio West, Bert Kindermans, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bram Vlaeminck, Bregt Desmet, C. Machiels, Carine Van Goethem, Catherine Priem, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Desmedt Ronny, Dirk Anseeuw, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vanreusel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Eddy Becue, Elisabeth Fraeyman, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erwin Derous, Etienne Peeters, Fientje Plientje, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Debeil, Franky, Frederik Van Den Berghe, Gabriel Vanhulle, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhooren, Gilles Bavay, Glenn Gillis, Gregory Mortier, Guido Orbie, Hanneke Borghouts, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Harry Vandecnocke, Hilde Fontier, Ignace Anseeuw, Ignace S., Isabel, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacques Carney, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jan Versigghel, Jeremy Demey, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Seys 🦉, Johan Vandepitte, John Doever, John Nuyts, John Rondez, Jonathan Meire, Jurgen Lisabeth, K. Verstraete, Karim Neirynck, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Koen Vandepitte, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Pirmez, Marc Vandamme, Marcel Pottier, Mark Logghe, Martin Amelynck, Martine De Nys, Mathias Wackenier, Mathieu Decoene, Mathieu Vandewiele, Michail Sobadjiew, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Vanermen, Olivier Vergucht, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Philibert Moeyaert, Philippe Deprez, Pierre Tavernier, Rein Bruynseraede, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ronald Geneyn, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Sofie Devriese, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , Sven Maly, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Vandamme Thierry, Vandenbussche Patrick, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, W. D’hondt, Walter Heynderickx, Wannes, Warre, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Bonckaert, Wim Devriendt, Wim Pauwels, Wim Trio, Wouter Faveyts, Wouter Van Gelder, Xavier Dirix.

Noordse stormvogel

© Marc De Ceuninck

Smelleken / Slechtvalk

© Marnix Vyncke / Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Havik

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Zomertaling, Krooneend, Geoorde fuut, Noorse stormvogel, Lepelaar, Roerdomp, Purperreiger, Grote zilverreiger, Zeearend, Rode Wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Porseleinhoen, IJslandse grutto, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Blauwborst, Witsterblauwborst, Rouwkwikstaart, Europese kanarie, Goudvink.

Europese kanarie / Sijs

© Johan Seys / Marc De Ceuninck

Bovenste foto: Zeearend © Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 31/03/2020