Blikvangers van 13/04 tot en met 19/04/2020

Machteld Kaesemans

Deze week waren er toch weer enkele waarnemingen om duimen en vingers af te likken! Eerst vernoem ik graag een zeer zeldzame  Havikarend:  Filip De Ruwe schreef: “Havikarend / Bonelli’s Eagle. Om 12h24 vloog deze 2 de jaars Havikarend boven mijn huis. De vogel droeg blijkbaar een zender op zijn rug. Later zullen we meer te weten komen over zijn doen en laten. 17 April 2020 Loppem.”

Update, 18/04/2020. vertaling via Google. In 2019 werden 18 jonge vogels uitgerust met Ornitela GPS-bakens van Alain Ravayrol en Victor Garcia Matarranz. De gebieden die voornamelijk worden bezocht en de verspreidingsgebieden van de jonge adelaars die in 2019 zijn uitgerust, zijn de Crau / de Camargue evenals het zuidwesten van Frankrijk en Catalonië. Bij deze vogels hebben echter twee individuen verder gelegen verkenningen uitgevoerd, die ze nog steeds in allerlei richtingen buiten de grenzen voortzetten. We presenteren hieronder de reis van deze twee buitengewone zwervers.

https://www.facebook.com/de.ruwe.filip/posts/10223905659615754

Een Grauwe kiekendief – sinds augustus vorig jaar niet meer gezien – vloog over de Assebroekse Meersen. De Wespendief was ook van de partij net als de Visarend, Purperreiger, een late Koereiger, Rode, Zwarte  wouw en Smelleken. De eerste Draaihals van 2020 werd genoteerd en een Bokje liet zich bewonderen.

Dat de lente in het land is kunnen we niet ontkennen. Een groep Regenwulpen liet luid hun hie, bie,bie,bie,bie,bie,bie,bie roep horen. Meer en meer Oever-en Huiszwaluwen doen hun intrede, ook de Gierzwaluw werd gezien.  De eerste Paapjes, Tapuiten en Groenlandse Tapuit lieten zich opmerken, net als Sprinkhaanzanger, Graszanger, Snor, Braamsluiper en zoveel andere. We volgen dit met plezier verder op en genieten ervan.

Kan je niet buiten door de corona, maak dan van je tuin (indien je er een hebt) een trektelplaats of vogelspotplaats!

Geniet zoveel mogelijk en tot volgende week!

Machteld.

Grauwe kiekendief

© Kris De Rouck

Wespendief

© L. Feys

WAARNEMERS:

Aidan O’neill, Albert Neyt, Albert Wabe Huysmans, Amber Claeys , Andy Slabbinck, Annie Dewulf, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arlette Mestdagh, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Lambert, Bart Reckelbus, Beheerovereenkomsten Vlm Regio West, Bernadette Bonants & Hans Manni, Bert Kindermans, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bregt Desmet, Bruneel Luc, Carine Van Goethem, Catherine Matthys, Catherine Priem, Cherlet, Cyr Mestdagh, Daan Van Eenaeme, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dany Coppejans, Dany Depauw, Dario De Backer, Desmedt Ronny, Dirk Perdu, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Werbrouck, Dirksierens, Dominique Bauwens, Dominique Brutyn, Dominique Van Haute, Dominique Verbelen, Dries Candaele, E J E Boumans, Eddy Becue, Elisabeth Fraeyman, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Stienen, Erwin Derous, Erwin Sys, Etienne Peeters, Eugeen De Bleeker, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Franky, Frederik Van Den Berghe, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Garben Logghe, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhooren, Gilles Bavay, Gregory Mortier, Guido Orbie, Hanneke Borghouts, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Van Parys, Harry Vandecnocke, Hirdmenn M., Hubert Brandt, Hubert Dombrecht, Ignace Anseeuw, Ignace S., Isabelle Bossuyt, Ivan, J Vanryckeghem, J. Carney, Jacobs C, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Debonnet, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Seys, Jan Talloen, Jef Van De Water, Jelle Quartier, Jens Zarka, Jeremy Demey, Jo Wastyn, Jochen, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan De Clerck, Johan Debuck, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jonathan Brutin, Jonathan Meire, Jozef Germonprez, Jurgen Lisabeth, K. Verstraete, Karel Tack, Karim Neirynck, Karl Van Ginderdeuren, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Koenv, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven De Temmerman, Lieven Simons, Louis De Nil, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc De Jonghe, Marc Merckx, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Mathieu Decoene, Meulebrouck Klaar, Michail Sobadjiew, Michel Louette, Mylle Johnny, Natuur En Bos, Regio Kust & Polders (Dr), Nicholas Endriatis, Nick Campe , Nick Vanclooster, Niek Godfroid, Noël Lievrouw, Olivier Vergucht, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Pauwel Bogaert, Peter Meininger, Peter Van Den Bossche, Philip De Somer, Philippe Deprez, Philippe Martens, Pieter Blondé, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Rein Bruynseraede, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Ruben Vanhoutte, Rudy Deplae, Sam, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Sofie Devriese, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Steven D’haese, Stijn Borny , Sven Maly, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Verduystert J.P, Vicky Borrey, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Pauwels, Wim Trio, Wouter Faveyts, Wouter Van Gompel, Xavier Dirix, Yannick Verstraete, Zipkid.

Draaihals

© Marc De Ceuninck

Bokje

© Johan Buckens

Regenwulp

© Filip De Ruwe

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Huiszwaluw

© Marc Nollet

Paapje / Groenlandse tapuit

© Marnix Vyncke / Filip De Ruwe

VOGELLIJST:

Zomertaling, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Havikarend, Wespendief,  Rode Wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Grauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Bokje,  IJslandse grutto, Bosruiter, Grote stern, Zwarte stern, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Draaihals, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Baardman, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal,  Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Groenlandse tapuit, Boompieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Europese kanarie, Goudvink.

Braamsluiper

© Marc De Ceuninck

Bovenste foto: Havikarend Filip De Ruwe.

Machteld Kaesemans  21/04/2020