Mergus Weeknieuws 2020-16: reigerkolonies – Lesbos – broedvogels – havikarend – gierzwaluwen – slechtvalken

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Ziehier het recentste Mergus vogelnieuws.

Door Corona zijn mijn vaste werk-, familie en vogel gewoontes wat door elkaar geschud- maar al bij al mogen wij vogelaars niet klagen hé. We kunnen in tegenstelling tot vele anderen onze hobby nog steeds uitoefenen en het mooie weer in de paasvakantie en het feit dat we niet op reis mochten – leidde tot een overvloed aan leuke regionale  waarnemingen. Zelf ben ik nog aan het nagenieten van een langs vliegende Visarend in de Ronselareweiden daarnet.

Reigerkolonies

Al een voorlopige stand van zaken.

  • Dronetelling over de Zwinbosjes goed voor 53 bewoonde nesten van Blauwe Reiger, voorlopig geen Lepelaar noch Kleine Zilver  … maar die kunnen nog toekomen en er wordt nog eens gevlogen
  • Grondtelling bos Kasteel Ten Berghe goed voor 67 bewoonde nesten Blauwe Reiger en 2 kp Kleine Zilverreiger in broedgebied. Ook hier gaan we wellicht nog een extra ronde organiseren
  • Grondtelling Eendekooi Meetkerke: 80 bewoonde nesten Aalscholver
  • Dronetelling de Katte Meetkerke: alle 16 nesten  van Blauwe Reiger zijn verstoord/verlaten – dennenbosje lijkt uitgedund – ca 20-30 vogels dagelijks (treurend) naast de kolonie. Weet iemand wat er aan de hand is – hoe/wie/wanneer verstoort? Laat het me horen.
  • Grondtelling Stalhille: 4 nest Blauwe Reiger
  • Van Oostkamp, Uitkerke en Wenduine verwachten we de telresultaten binnenkort

Weten jullie nog kolonies zijn die wij niet kennen – graag doorgeven aub en tellen indien mogelijk

Bukkie en Starling denken al aan 2021

Frank,  Wil je ondervermelde item eens aanhalen in je nieuwsbrief, dank daarvoor.

De Starlingreis naar Lesbos van dit jaar gaat niet door wegens de gekende reden.

Daarom wordt de reis verschoven naar volgend jaar, zie

https://www.starlingreizen.be/reizen/vogelreis-naar-lesbos-2021/

Er zijn nog 3 plaatsen beschikbaar, misschien zijn er onder de Mergussers wel

kandidaten om eens mee te gaan naar dit fantastisch vogeleiland.

Zo ja, gelieve in te tekenen via bovenvermelde link.

Groeten, Johan

 Broedvogeltellingen

Er wordt volop geteld voor de (vogel) atlas, het monitoringproject en het ABV en BBV  Project. Tellers die rond hun deur tellen beleven mooie tijden. Weinig verstoring – mooi weer.

Zijn er echter vogelaars die door Corona hun gebied met de wagen en of fiets niet kunnen/durven bereiken (omdat het te ver ligt van hun huis)  (ik denk bv aan Steven D’haese Roksemput)  – me graag verwittigen aub – mocht tellen niet lukt – dan vraag ik een plaatselijke vogelaar daar een/enkele rondes te doen. Laat maar horen….

Nieuw in het ganse broedvogeltelverhaal is dat vanaf dit jaar ook alle gegevens in waarnemingen.be ingevoerd gaan mee opgenomen worden in de telresultaten. Ben enorm benieuwd natuurlijk – wat de ‘Sovon’ computer daar op het einde van de rit gaat van maken. Om dat een klein beetje haalbaar te maken – aub aub aub – als je waarnemingen ingeeft – steeds de pijl zetten waar je de vogel ziet  (en niet waar jij staat) en altijd indien relevant een broedvogelcode mee invoeren: bv zangpost, koppel in broedbiotoop, bewoond nest, enz). Ter plaatse waarnemingen worden niet mee opgenomen. Ook graag steeds het uur van de waarneming ingeven aub (zeker bij trekkers)

We hebben geen vaste teller voor de Brugse Vesten en de Damse Vaart – mocht iemand die een paar keer willen af fietsen dit voorjaar en de waarnemingen nauwkeurig ingeven – graag. Laat het me weten!

Havikarend

Ja het was donderdagmiddag voor veel harde kern vogelaars een spannend momentje. Een gezenderde Havikarend was net voor de middag vanuit Nederland onze regio  binnengevlogen en de spanning was in vele gemeenten te snijden (zou hij hier door iemand opgepikt worden)  en ja het was Filip De Ruwe die de vogel boven zijn huis te Loppem waarnam en schitterende foto’s op de www.mergus.be zette. Proficiat Filip. Ik spreek nog af met Machteld of zij  de details volgende dinsdag in het Weeknieuws plaatst of   …..

Gierzwaluwen

Bericht van de Willy (wie anders) en ook een oproep van hem

Nog een kleine drie weken en onze Gierzwaluwen zijn terug in het land met als enig doel hier een nestplek terug te vinden om te broeden en jongen groot te brengen. We zijn er opnieuw in geslaagd een aantal nieuwe nestplekken te voorzien voor deze fantastische vogels. Bij een cohousingproject van “Stoer Huus” in Sint-Gillis Brugge werden in de gevels van de nieuwbouw een aantal neststenen verwerkt. Daar wordt nu met ongeduld gewacht op de komst van nieuwe bewoners. Ook Natuurpunt Jabbeke schoot in actie. Dankzij de inzet van de nieuwe voorzitter Joeri Van Bijlen werden in de kerk van Varsenare twee koloniekasten geplaatst die klaar zijn om zes broedkoppels onderdak te bieden.

Op enkele plaatsen zou ik nog kunstnesten moeten/mogen hangen voor Huiszwaluw – maar sinds mijn zwaar ongeval verleden jaar – mag ik de ladder niet meer op. Wie dat wel samen met me wil doen graag me even opbellen of een mailtje sturen – 0472 42 71 31 – willy.vermeersch49@gmail.com. Alvast bedankt.

Tot slot

 

–         Tof het Ganzenartikel in de recentste Oriolus met heel veel gegevens door ons allen mee verzameld

–         Er komt geen sleet op Machteld en haar blikvangers – integendeel ze worden nog intenser de laatste weken

–         Volgend week opnieuw mooi weer – dus ogen en oren open en genieten. Maar graag niet dwars door reservaartspercelen lopen – tenzij je daar de vaste broedvogelteller voor bent.

–         De woensdagavondexcursies en de 1 mei Guido Burggraeve wandeling zijn tot nader bericht geannuleerd

–         Het recente Zwinnieuws via Wouter F in cc – de Wouter is zowat de enige die het Zwin binnen kan – dus zeer interessant nieuws

–         Heb je vragen – mededelingen – verzuchtingen – iets voor de volgende Nieuwsbrief – stuur gerust door…..

Met vriendelijke groeten

Frank en zijn ganse bestuursploeg

 Ps niet op reis dit jaar  … geen getreur –  in eigen regio is het ook leuk – en steun de Mergus hoofdsponsors via aankoop van een verrekijker via Sights of Nature of een elektrische fiets bij Frank De Scheemaeker – kijk gerust eens op www.descheemaeker.be . Steeds beste prijs- kwaliteit – service bij twee familiebedrijven en reeds 125 Mergus klanten.