Ps Vooraf – de Slechtvalkenwebcam is actief -wat een beelden! Bedankt Paul voor het zweet – bloed en de tranen. Surf als de bliksem naar www.mergus.be en geniet mee.
Ps Wens je intens mee te tellen aan onderstaande leuke uitdaging – geef me een seintje via fds4022@gmail.com
Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland
Hoys allen
Lijkt ons een leuk initiatief van Luc en Olivier – waar we graag aan meewerken. Indien de weersomstandigheden een beetje meezitten voel ik dat de 150 soorten er voor onze regio inzitten. Deelnemen is belangrijker dan winnen….maar ik zou toch ontgoocheld zijn moesten we op het einde van de dag – met de beste vogelaars van ’t land die jullie zijn – niet in de top drie geklasseerd staan!
Ik ga alvast zelf voor zeker 75 soorten zorgen – jullie voor de andere helft!
Mvg Frank
Beste vogelkijker,
Gelieve deze mail naar uw “vogelvrienden” door te sturen, deze activiteit kan doorgaan als we de covid-19 maatregelen respecteren.
Je gaf al aan dat je werkgroep interesse had om mee te doen met een “Birdathon” zoals Vogelwerkgroep Westland al jaren doet: één dag in mei zoveel mogelijk soorten zoeken. VWG Westland haalt rond de Blankaart vlotjes 110 soorten op de teller. Dat was telkens met één team tussen 5u en 18u. Dit jaar willen we dit event opentrekken naar het hele werkingsgebied, zeg maar regioscherm op waarnemingen.be. Elke VWG kan dit ook doen. Dan vinden we mogelijks niet alleen veel meer soorten, meer mensen kunnen dan meedoen, alleen of in teams (maar respecteer de covid-19 richtlijnen die dan gelden!). Het doel is om voor je hele regio een ongezien hoog aantal soorten te vinden. Daar komt wat geluk bij kijken, maar ook volharding en medewerking van doorwinterde vogelaars. Een ware “Birdathon XL” dus. Hoe jullie die dag invullen, is uiteraard helemaal door jullie te bepalen. We houden het bewust simpel.
Hier zijn wat richtlijnen:
- Starttijd en eindtijd bepaal je zelf tussen 00:00 en 23:59 op 9 mei 2020
- Locatie: binnen jullie werkingsgebied van het regioscherm
- Alle waarnemingen moeten ingevoerd worden op www.waarnemingen.be
- Laad je meldingen regelmatig op zodat de scores in quasi real time gevolgd kunnen worden, b.v. minstens eenmaal per uur
- Waarnemingen zijn enkel geldig op soortniveau (kiekendief spec. telt niet mee)
- Ondersoorten tellen niet mee als soort
- Horen is ook scoren
- Weten dat een steenuil in een nestkast bij de buren zit, is niet genoeg, je moet hem gehoord of gezien hebben. Een braakbal is ook niet genoeg.
- Exoten en escapes tellen mee, dus alle in het wild rondvliegende soorten
- We rekenen op de eerlijkheid van de deelnemer. Foto’s of geluidsopnames zijn niet verplicht
- Waarnemingen moeten ten laatste op 9 mei 23u59 opgeladen zijn
- Doelbewuste verstoring en tapen zijn niet toegelaten
- Deelnemers houden zich aan de regels met betrekking tot wandelpaden en ontoegankelijke percelen
- Respecteer ten allen tijde de covid-19 maatregelen
- Hoe je het doet is volledig aan jullie:
- Trektelpost
- Wandeling
- Fietstocht
- Vanuit je zetel voor het raam
- …
Er komt een (eenvoudige) projectpagina op waarnemingen.be waar we de scores per regio gaan kunnen opvolgen, met links naar elk regioscherm voor wie de details wil weten. Tip: met een regionale Whatsapp-groep kun je minder frequente soorten/waarnemingen snel doorgeven en elkaar een beetje ‘opjagen’. Er is al een testversie klaar voor Mergus waar de begrenzing op basis van gemeenten is, zie: https://waarnemingen.be/bioblitz/birdathon-vogelwerkgroep-mergus/. Er is wel nog niets te zien, want het is maar voor 9 mei. Het is naaste familie van de Duizendsoortendag-pagina’s, bv. https://waarnemingen.be/bioblitz/westvlaamsehart/
Groepsactiviteiten kunnen niet doorgaan wegens de covid-19 maatregelen. Een overzicht van de totalen en een link naar alle bioblitzen zal terug te vinden zijn op http://www.natuurwerkgroepdekerkuil.be/index.php/birdathon. In een minimumscenario is het al voldoende om de aanpak te communiceren naar jullie vogelkijkers. Er is al bij al niet veel werk aan.
We verkiezen uiteraard de waarnemingen zonder auto te doen. Zo hoor en zie je meer en zijn we mee met de groene gedachte van een dergelijke activiteit.
Het is niet opgevat als wedstrijd tussen teams of regio’s, maar als een evenement om vogelkijkers buiten te krijgen om zelf te gaan zoeken i.p.v. achter de feiten aan te lopen (rijden…).
Atlasinventariseerders kunnen hun atlashok die dag gewoon verder onderzoeken, je weet nooit wat je vindt!
De resultaten zullen de week nadien in een Natuurbericht bekendgemaakt worden.
Olivier Dochy en Wim Bovens
Met vriendelijke groeten,
Wim Bovens
Projectcoördinator
NatuurWerkGroep De Kerkuil
Secretariaat: Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart Iepersteenweg 56 |
Openingsuren secretariaat Enkel op afspraak: |
|
Ond. nr. | RPR | |
0842.493.302 | Ondernemingsbank Gent Afdeling Veurne |