Blikvangers van 24/08 tot en met 30/08/2020

Machteld Kaesemans

De voorbije week kregen we de eerste vroege najaarsstormen en dat had reeds zijn invloed op sommige vogels. Eind augustus is blijkbaar redelijk zeldzaam om stormvogels dicht bij de kust te kunnen bewonderen, toch zag men de Noordse stormvogel, de Grauwe pijlstormvogel en de Kleine jager!!! Een Reuzenstern werd gespot aan de Zwinuitbreiding . Bij de roofvogels waren de Bruine, Blauwe en Grauwe kiekendief van de partij. De redelijk zeldzame Strandplevier, de Kleine strandloper en de Drieteenstrandloper lieten zich ook opmerken. Een pleisterende Waterrietzanger werd door meerdere vogelaars gezien en soms gefotografeerd. Een Snor en een Graszanger staan ook in het rijtje  maar om meer af te weten van de aanwezige vogels, waarvan sommige op trek zijn  naar het zuiden, bekijken jullie best de vogellijst en de waarnemingen op Mergus.

Volgende week verwachten we nog meer nieuwelingen … dus blijven kijken !!!

Groetjes van Machteld.

Grauwe Pijlstormvogel

© Joachim Pintens

Kleine Jager

© Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Aidan O’neill, Albert Neyt, Andre Janssens, Anne Coppens, Annie Dewulf, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren;, Baetsle Rudi, Bart Verstraete, Bastiaan De Ketelaere, Beheerovereenkomsten Vlm Regio West, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Boutte Patrick, Brecht De Meulenaer, Bregt Desmet, Bruno Bergmans, C Jacobs, Carlos Terseleer Lillo, David Bierlaire, David Botteldoorn, Denis Van Der Elst, Dirk Vandekerkhove, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dominique Demeulemeester, Dorien Desiron, Dries Candaele, Eddy Becue, Eddy Blomme, Emmanuel Crul, Eric Bienaime, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erna Lauwaet, Erwin Derous, Ewout Ryckaert, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Forget Aubin, Francis Minnebo, Francis Wyns, Frank De Scheemaeker, Fre D B , Gabriel Vanhulle, Geert Carette, Geert De Clercq, Gilles Bavay, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Haben Blondeel, Haeck, Els, Hanneke Borghouts, Hans Delrue, Hans Matheve, Hendrik Borglevens, Hirdmenn M., Ignaas Robbe, Indra Jacobs, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jean-Pierre R., Jo Packet, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johan Vervaeke, Jonathan Meire, Jozef Bafort, Jp Valentin, Julie Lecomte, Julien Hainaut, Jürgen De Witte, Jurgen Lisabeth, K. Verstraete, Kenny Hessel, Klaas Debusschere, Koen Baute, Koen Eneman, Koen Maréchal, Koenv, Kris De Keersmaecker, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Laurence Vilain, Leo De Ree, Leo Declercq, Lieven De Temmerman, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Matthé, Luc Vanpaemel, Luc Willems, Maarten Ameye, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Delva, Marc P, Marc Pirmez, Marcel Pottier, Marie Windels, Marijn Bauters, Marnix Vyncke, Martin Windels, Mathias D’haen, Mathias Wackenier, Mathieu Decoene, Matthieu Fabry, Mia Baete, Michaël Crapoen, Mieke Heinkens, Mylle Johnny, Nasrin Khan, Nathalie Picard, Niels De Vleeschouwer, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Quevy, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Peter Van De Vijvere, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robin Geys, Roeland Lievens, Roland Fromont, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sidney Deblauwe, Sofie Devriese, Stan Van De Vyvere, Stan Vanlommel, Stefaan Brinckman, Steven Van De Woestyne, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stocman François, Tine Devroye, Tom Goossens, Tom Martin, Tom Van De Vyvere, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Vandamme Thierry, Vandenbroucke Lukas, Vandenbussche Patrick, Verduystert J.P, Veronique Dachet, Vincent Bosiers, Viviane Lootens, Walter De Smet, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wim Vanhoe, Wouter Demey, Wouter Faveyts.

Grauwe Kiekendief

© Marc Van Daele

Blauwe kiekendief / Bruine Kiekendief

© Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Strandplevier

© Johan Buckens

Kleine strandloper / Drieteenstrandloper

© Jan Baert / Marc De Ceuninck

VOGELLIJST:

Kwartel, Krooneend, Geoorde fuut, Noordse stormvogel, Grauwe pijlstormvogel, Lepelaar, Kwak, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Grauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Strandplevier, IJslandse grutto, Bosruiter, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Paarse strandloper, Reuzenstern, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Kleine jager, Bosuil, Draaihals, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Cetti’s zanger, Waterrietzanger, Graszanger, Sprinkhaanzanger, Snor,  Braamsluiper,  Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Kruisbek.

Waterrietzanger

© Kenny Hessel

Bovenste foto: Noordse Stormvogel © Marc De Ceuninck

Machteld Kaesemans 1/09/2020