Mergus Weeknieuws 2020: week 36: excursie – data watervogeltellingen – oprechte deelneming – grauwe kiek – broedvogelnieuws – noordzee – eos

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

Hoys allen

Zondagmorgen 13 september – excursie naar de Achterhaven

Ja ik moet toegeven – de Corona toestanden – doen ons een beetje voorzichtig zijn – richting groepsactiviteiten – maar ik mis jullie zo dat ik er toch ééntje wil organiseren.  En op de natuurpunt website lees is ik dat deze opnieuw toegelaten zijn voor groepen tot 50 personen, wel voorinschrijving verplicht en masker aanbevolen als geen voldoende afstand kan bewaard worden  – dus stuur als de bliksem een maitje naar fds4022@gmail.com en kom mee genieten van dit topgebied!

Zondag 13 september – de traditionele lusvormige wandeling rondom Weiden Hoge Noen – ondanks alle werken aan het nieuwe droogdok ernaast – nog steeds een oase van rust en vogels en kans op baardman, graszanger, porseleinhoen, veel steltlopers en de eerste wintergasten (smienten), enz  enz … afspraak 08u45 aan de gekende randparking haven Brugge – terug 12u30. Waterdichte schoenen meebrengen aub.

Winter – watervogeltellingen 2021 -2022

In bijlage reeds een overzicht met de belangrijkste data – gelieve deze nu reeds aan je partner te overhandigen dat ten huize van geen andere activiteiten gepland worden dat weekend (smiley) . In de Spille straks komt een overzicht van de vorige watervogeltelseizoen van de hand van onze immer aimabele organisator Marc De Ceuninck.

Onze oprechte deelneming

Omer Rappé, sterkte bij het overlijden van je echtgenote Rita Croes. Ze was steeds innemend en aangenaam gezelschap en graag gezien met je op onze Mergus activiteiten en weekends.

Grauwe kiekendief

Deze schitterende vogel broedde dit jaar met succes rond de abdij van Westvleteren (Benny’s roots dat we zeggen) – na de Middenkust en de Westkust – volgend jaar aan de Oostkust?!

Broedvogel nieuws

Regionaal broedvogelrapport 2019 – we beginnen straks aan de eind lay-out (lag door corona en drukke fiets seizoen wat stil)

Broedvogels 2020:

  • Graag jullie abv tellingen zo vlug mogelijk ingeven aub  (Stijn C zal je dankbaar zijn)
  • Graag jullie gebiedsinventarisatie 2020  die niet in avimap ingegeven werden zo vlug mogelijk naar me doorsturen aub – we zouden alle gegevens al willen verwerken
  • Alle huiszwaluwen tellingen liepen binnen  – ben volop aan mijn verslagje bezig – ben benieuwd of we de duizend bewoonde nesten nog gaan halen
  • De reigerkolonie van kasteel ten berghe is voorlopig de enige plaats waar zeker broedende lepelaars werden opgemerkt (drie nesten door drone vastgelegd) Echt niemand anders die nesten ontdekte – laat maar horen hé
  • Bedankt aan iedereen die een  zomer vogelatlas hok telde in 2020….en veel succes ook aan zij die straks een winterhok tellen

Een schitterend nationaal broedvogelverslag verscheen daarnet door het Inbo in samenwerking met Natuurpunt – ook jullie/onze tellingen zijn er nauwkeurig in verwerkt en het is altijd tof onze regionale gegevens in nationale context te zien en hoe belangrijk ze wel zijn:

Het langverwachte broedvogelrapport is er!

Het is helemaal klaar: 230 pagina’s leesvoer over het wel en wee van nagenoeg alle Vlaamse broedvogelsoorten in de periode 2013-2018! Dit lijvige rapport bundelt al onze beschikbare kennis uit o.a. het ABV- en BBV-project en giet die in overzichtelijke tabellen, figuren en soortteksten. Er worden ongeveer 180 soorten besproken.

Hoewel we erg veel weten, toont het rapport ook onze kennis-lacunes aan en biedt het derhalve een goede stand van zaken mét werkpunten voorafgaand aan de eerste resultaten van de nieuwe vogelatlas. Tot die nieuwe atlas zal verschijnen, blijft dit rapport dé referentie met betrekking tot recente aantallen en trends van alle in Vlaanderen broedende vogelsoorten. De komende jaren zullen jaarlijks updates worden gepubliceerd in Vogelnieuws, de ornithologische nieuwsbrief van het INBO.

Een welgemeend woord van dank aan alle jullie, de tellers zonder wiens talloze uren op het terrein een dergelijk rapport niet mogelijk zou zijn! Dit is jullie verdienste! Dank jullie wel!

Dit rapport zal niet in grote oplage gedrukt worden op papier. Rond half september wordt via Natuurpunt Studie een beperkte oplage gedrukte exemplaren bezorgd aan de regionale coördinatoren en/of voorzitters van regionale Vogelwerkgroepen.

 

Heel interessant Noordzeenieuws door Fernand Van Ginderen doorgestuurd

Dag Frank

Heeft de werkgroep kennis van deze MER.  Zo ja, negeer deze mail. Zo neen, mogelijk hebben sommige leden er wel belangstelling in, want de MER bevat o.a. interessante info betreffende de verspreiding van zeevogels op de Noordzee en nabije omgeving, toch gedeeltelijk het werkgebied van Mergus.

Vriendelijke groeten

Fernand

https://www.blankenberge.be/file/download/8400/63095AFD80B3EC3D977099A0AA3CA733

Nog interessant nieuws via Jan Desmet

Het magazine EOS wijdde zijn zomerspecial 2020 (goed voor 130 blz.) integraal aan inlandse natuur, fauna en flora. Voor de prijs van 9,95 euro krijgt men een gevarieerde, fraai geïllustreerde reeks bijdragen over diverse facetten van natuurstudie en natuurbehoud. Ter land en ter zee. Een aanrader! Overal te koop waar de gedrukte pers nog in de rekken ligt.

Een voorproefje via https://www.tijdschriftenwinkel.be/products/eos-wetenschap-special-natuur

Mvg, Jan Desmet  www.jandesmet.net      www.mendop.org

Blikvangers

Dank je Machteld voor de wekelijkse unieke overzichten op de www.mergus.be website en de mergus facebook. Zo houden we het contact tussen alle mergussers levend!

Met vriendelijke groeten

Frank en zijn bestuur