Blikvangers van 21/09 tot en met 27/09/2020

Machteld Kaesemans

Na een lange, zonnige zomer kregen we de eerste vroege, zeer uitzonderlijke najaarsstormen, dit had een grote invloed op onze vogels. De NW. wind dreef de zeevogels richting kust. We zagen 4 soorten Jagers vanaf Grote tot Kleinste, meerdere soorten Pijlstormvogels, Stormvogels en Stormvogeltjes, 2 soorten Duikers, Alk, Zeekoet en meeuwen met 1 Vorkstaartmeeuw.

Hieronder krijgen jullie de belevenissen van onze voorzitter Frank die op 26/09 al om 7u30 op post was.

“Noordwesterstorm! Niet twijfelen, niet nadenken. Op naar de kust. Alleen jammer dat er geen ideaal zeetrektellen platform is in eigen regio als de Pier van Blankenberge afgesloten is. Dan maar op gevaar van eigen leven de top van de Westdam Zeebrugge geprobeerd en met succes. De vogels vlogen genietbaar dichtbij en in aantallen en variatie al jaren niet meer gezien. Een heerlijk gevoel. Absolute toppers waren vale pijlstormvogel en vorkstaartmeeuw. Leukste aantallen 10 vale stormvogeltjes en 51 grote jagers en 27 noordse pijlstormvogels. Ook alom doortrekkende drieteenmeeuwen en dwergmeeuwen, grote sternen en visdiefjes. Tot slot zeker nog een late zwarte stern, de eerste rotganzen en een mooie noordse stormvogel vermelden. Morgen ochtend even goed? Bedankt Johannes B voor de steun vanaf 9uur”

Grote Jager

© Filip De Ruwe

Middelste jager

© Patrick Keirsebilck

Kleine en Kleinste Jager

© Marc De Ceuninck / Peter Adriaens

WAARNEMERS:

Aidan O’Neill, Alain Crusiaux, Albert Neyt, Annie Dewulf, Anton Cnudde, Arnaud Beckers, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Bart De Keersmaecker, Bart Duthoit, Bart Verstraete, Bastiaan De Ketelaere, Bernadette Bonants & Hans Manni, Bernard Miserez, Birger Calis, Blondeel Dirk , Catherine Priem, Céline Deneufbourg, Christian De Mori, Christine Verscheure En Eckhart Kuijken, Claes Victor, Daniël Wybo, Danny Vander Beken , David Botteldoorn, Devriendt Verhulst, Dhaluin, Pieter, Dirk Content, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Demeulemeester, Dries Candaele, Elias Tibax, Elie Coremans, Elie Desmet, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Sys, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Filip Goussaert, Filip Jonckheere, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Francis Vanvaerenbergh, François Vandenbussche, Françoise Dandoy, Frank De Scheemaeker, Fre D B , Freddy Donckels, Geert Carette, Geert De Clercq, Gerry Heyrman, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Haben Blondeel, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Harry Vandecnocke, Herman Blockx, Herman Corinne, Herman Missinne, Herman Paelinck, Inge Buntinx, Isha VA, J Vanryckeghem, J. D., Jaap Kolijn, Jacxsens Bruno, Jan De Vlaemynck, Jan Goossens, Jan Seys, Jan Talloen, Jan Van Uytvanck, Jasper Vandecasteele, Jean Jordaens, Jef De Clerck, Jeremy Demey, Jérôme Lesage, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Jonas Bergmans, Jonathan Meire, Joris Elst, Jp Valentin, Karel Tack, Karim Neirynck, Kenny Hessel, Klaas Debusschere, Koen Maes, Koen Maréchal, Koenv, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Lander Kestemont, Leo Declercq, Lesaccount Arteveldehogeschool Klas D1, Lieven Simons, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Delva, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mathieu Decoene, Mathieu Schouteden, Maurice Le Comte, Michiel De Wulf, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Mees, Paul Moeyaert, Peter Van Pelt, Pierre Blockx, Quinten Desmedt, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robin Geys, Roeland Lievens, Roy Strijker, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Simon Feys, Sofie Devriese, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven Van Den Bussche, Stijn Borny , Stijn Vincent, Sven Maly, Thomas Michiels, Tim Vochten, Tine Devroye, Tom Goossens, Tom Martin, Tony Parmentier , Verduystert J.P, Vic Puype, Wannes, Wilfried Pattyn, Willy DiasWilly Geubbelmans, Willy Missinne, Wim Heylen, Wim Pauwels, Wim Trio, Wouter Faveyts, Wouter Van Gelder, Yves Verstraeten.

Vaal Stormvogeltje

© Filip De Ruwe

Noordse Pijlstormvogel / Grauwe Pijlstormvogel

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Vorkstaartmeeuw

© Johan Buckens

Dwergmeeuw

© Kris De Rouck

VOGELLIJST:

Kwartel, Parelduiker, Roodkeelduiker, Kuifduiker, Geoorde fuut, Noordse stormvogel, Noordse pijlstormvogel, Vale pijlstormvogel, Grauwe pijlstormvogel, Vaal stormvogeltje, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, IJslandse grutto, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Paarse strandloper, Rosse franjepoot, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Vorkstaartmeeuw, Noordse stern, Grote stern, Zwarte stern, Grote jager, Middelste jager, Kleine jager, Kleinste jager, Zeekoet, Alk of Zeekoet,  Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Bladkoning, Snor,  Braamsluiper,  Sperwergrasmus, Beflijster, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Waterpieper, Kleine Barmsijs, Kruisbek, IJsgors, Sneeuwgors.

Noordse Stormvogel

© Marc De Ceuninck

Bovenste foto: Vale Pijlstormvogel © Krijn Zandberg

Machteld Kaesemans 29/09/2020