Mergus weeknieuws 2020/36: trektellen – ganzenteller gezocht – afgelast/gaat door – broedvogels – kleine rietgans met halsring

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Ziehier het laatste Mergus Vogelnieuws:

INTERNATIONALE TREKTELDAGEN: NU ZATERDAG 03 EN ZONDAG 04 OKTOBER WORDEN OVERAL OVER DE GANSE WERELD DOORTREKKENDE VOGELS GETELD

Een machtige belevenis boven op de duintoppen – zee, strand, duinen en polders afspeuren – op zoek naar soms duizenden vinken en spreeuwen met alle mogelijke verrassingen ertussen. Frank vervoegt alvast morgenochtend de vaste tellersgroep op het gekende trektelplatform in de Fonteintjes te Zeebrugge. Daarna trek ik eventueel nog even naar de Westdam of Visserskruis met kans op Grauwe Klauwier, Kleine Vliegenvanger of Bladkoning. Iedereen welkom, ook beginnende vogelaars. Je ziet onze auto wel staan aan de koninklijke baan als je het trektelpunt nog niet weet zijn – ongeveer 1 km ten zuiden van Zeebrugge bad richting Blankenberge. Natuurlijk houden we afstand en hebben mondmasker bij de hand.

 

OPROEP VAN CHRISTINE EN ECKHART – EXTRA TELLER GEZOCHT. IEMAND KANDIDAAT DEZE GEBIEDEN TIJDENS DE MIDMAANDELIJKSE WATERVOGELTELLINGEN ER BIJ TE NEMEN OM GANZEN – GRAAG CHRISTINE EVEN OPBELLEN AUB – KAARTJE IN BIJLAGE.

Dag Frank,  Hierbij een uitsnit van de ganzenkaart met telgebiedjes die mogelijk meer aandacht moeten krijgen: 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 2010 en 2011.

Ken je mogelijk een teller dit dit op zich kan nemen? Iemand die vertrouwd is met de ganzen / soorten / tellen / rapporteren?

Dit zou het voor ons gemakkelijker maken om rond te geraken. Alvast bedankt! Vriendelijke groet, Christine
_____________________
Christine Verscheure  Lindeveld 4  8730 Beernem
0477 993911

 

BROEDVOGELS 2019 en 2020

We zijn volop aan de uitwerking bezig van de broedvogels 2019, een kladversie ter verbetering/aanvulling komt volgende weekend jullie richting uit en we zijn deze van 2020 volop aan het verzamelen. Heb je een gebied geteld en dat niet Avimap ingevoerd  of heb je leuke soorten geteld en niet in waarnemingen.be ingegeven – wel stuur zo vlug mogelijk door naar fds4022@gmail.com.

 

Het is ook mijn intentie om het zwaluwenbroedvogelverslag in de loop van volgende maand af te werken en door te sturen alsook een stand van zaken te geven over de Vogelatlas. Alles een beetje vertraagd – Corona en fietsen verkopen – niet bevorderlijk voor de vrije tijd.

 

INTERESSANT NIEUWS VAN FREDERIK WILLEMYNS

Frederik fotografeerde op 24 07 2020 de kleine rietgans in bijlage op Spitsbergen met 3 jongen. Deze vogel overwinterde bij ons in 2018/2019 en af gelopen winter in Friesland.

 

AFGELAST

De eerste Arkavond gepland – eind oktober – en dan nog wel het Mergus tweeluik – Wadden/Mallorca – gaat wegens Corona niet door. De zaal is inderdaad veel te klein voor dergelijke grote evenementen. Derde keer goed keer in maart 2021?!

 

GAAT WEL DOOR

Benny Cottele nodigt ons uit voor zijn natuurfoto presentatie in zijn geboortedorp Oost-Vleteren op 13 november in de Sceure (alles corona-proof volgens de organisatie – Milieudienst Vleteren). Inschrijven verplicht – instructies nauwkeurig op te volgen – zie uitnodiging in bijlage.

Net als ook enkele leuke activiteiten van stad Brugge – zie ook hun website – bedankt Lieselot om door te geven:

zaterdag 10 oktober – 20u00

Fwiet! Fwiet! Is de naam van de podcast over vogels in de Lage Landen van Begijn Le Bleu die enthousiast werd onthaald door media en publiek. Nu gaat de comedian de baan op om te vertellen over de kick van het vogelspotten, over de waanzinnige verhalen achter sommige vogelsoorten en over zijn reis naar Batumi, Georgië, waar in een maand tijd meer dan een miljoen roofvogels passeren. Een gepassioneerd verteller over zijn muze: de natuur, die we graag op de kinderboerderij verwelkomen.

Tickets (€7) reserveren via vrijetijd.brugge.be/buitenbeentjes

Tuinvogelevenement
zondag 11 oktober – 14u-17u

Iedereen welkom op de kinderboerderij!
Steek je licht op bij verschillende standjes rond tuinvogels.  Je kan ook 1 van onze workshops bijwonen.  Timmer samen met je gezinsleden je eigen nestkastje in elkaar of haal je creativiteit boven bij de workshops ‘een pindaketting maken’ of ‘vogels boetseren’ (activiteiten voor kinderen van 6 tot 12 jaar).
Neem je werkje, zo trots als een pauw, achteraf mee naar huis!

Inschrijven voor de workshops is verplicht en kan je hier.
Een vogelhuisje-doe-het-zelf-timmerpakket kan ter plaatse ook vrij aangekocht worden. 

Tot slot Machteld bedanken voor haar unieke en interessante reeks Blikvangers die wekelijks op onze www.mergus.be website en facebook verschijnen.

Tot in het weekend!

 

Frank en zijn ganse bestuur.

 

Ps in het volgende weeknieuws ook zeker een relaas over de uitbreiding van het Natuurpunt Brugge – Mergus natuurreservaat Koolkerke-Dudzele

 

Ps we wachten betere Corona tijden af om grote groepsactiviteiten te organiseren als bustrippen of cursussen of winterfeest  .. maar alle wintertellingen gaan door – ook bv de watervogeltellingen in groep waar we alle corona veiligheids regels volgen en vaak in kleine groepen verdelen en veel buiten zijn

PS voor de bijlage – gelieve de digitale nieuwsbrief na te lezen – of indien je deze niet ontvangt  -stuur me een mailtje  fds4022@gmail.com en ik stuur je ze door