Blikvangers van 28/09 tot en met 04/10/2020

Machteld Kaesemans

Na de vele stormen met talrijke waarnemingen van zeevogels waarvan sprake in de vorige blikvangers kregen we deze week de trek van enkele zeer zeldzame vogeltjes die in het Mergusgebied gespot werden. Uiterst zeldzaam waren de twee Siberische Sprinkhaanzangers, maar ook een Aziatische Roodborsttapuit, een Kleine Vliegenvanger, heel veel Bladkoningen en een Vale Braamsluiper waren zeker de moeite om af te zakken naar ons gebied!!! Een mogelijke Slangenarend werd ook gezien aan de Internationale Dijk.

Dat de herfst volop in gang geschoten is en we rechtstreeks afstevenen  naar de winter zien we aan de aanwezigheid van de Sneeuwgors, de Ijsgors en de Dwerggors. Vooral de aanwezigheid van meer dan 100 Kleine Rietganzen en van de eerste Kolganzen wijzen op de nakende winter.

Het was tevens op 3 en 4 oktober het internationaal trektelweekend. 

Hieronder nog een verslag van Frank over de telling aan de Fonteintjes.

“Internationaal trektelweekend. Deze Euro Birdwatch is een organisatie van Bird life international en vindt voor de 25e keer plaats. Mijn vast uitkijkpunt voor dit weekend is de fonteintjes in Zeebrugge, waar ik de vaste tellers Stefan en Dries vervoeg. De wind zit goed, zuidoost, maar de vaak heftige regen is een tegenvaller. En desondanks beleven we er onderhoudende ochtend met minstens 600 zanglijster, enkele merels en 4 dichtbij beflijster. 4 grote zilverreigers en twee blauwe zetten sierlijk koers zuidwaarts net als enkele groepjes goudplevier en watersnip. Ook tof, 3 groepjes Boerenzwaluw, waarvan 2 noordoost. Bij de eenden, enkele pijlstaarten en wintertaling. Op het strand een tapuit en kleine zilverreiger. In de bosjes rondom ons zingende Cetti’s Zanger en heel veel invallende zangvogels. Het viel dus allemaal best mee, en later werd óók nog een Velduil en gierzwaluw gespot.”

Kijk vooral naar alle waarnemingen en geniet van de natuur.

Aziatische Roodborsttapuit

© Johan Buckens

Kleine Vliegenvanger

© Herman Blockx

WAARNEMERS:

A Claeys, Aidan O’neill, Albert Neyt, Annelies Jacobs , Antoine Cornelis, Antoine Pouillon, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arno Van Remortel, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart De Keersmaecker, Bart Duthoit, Bart Moons, Bart Verstraete, Ben Steeman, Bénédicte Amory, Bernard De Langhe, Bernard Miserez, Bernard Vercruysse, Bert Mestdagh, Birger Calis, Bjorn Longueville, Björn Parmentier, Blondeel Dirk , Bregt Desmet, Carine Van Goethem, Cedric Rogiers, Céline Deneufbourg, Chris Melis, Chris Snoeck, Christine Verscheure En Eckhart Kuijken, Christophe Verriest, Claes Victor, Claessens Ronald, Claire Fery, Cyr Mestdagh, Daan Van Quickelberghe, Daniël Wybo, Dany Capart , David Botteldoorn, David Van Den Schoor, Davy De Groote, Denis Charles, Desmedt Ronny, Dhaluin, Pieter, Dieter Coelembier, Dimitri Vandeputte, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk , Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Demeulemeester, Dominique Verbelen, Dores Hoekstra, Dries Candaele, Du Burck J I, Eddy Blomme, Eli Van Audenhove, Elias Tibax, Elie Coremans, Elie Desmet, Emiliasl, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Etienne, Evelyne, Evert Vandeberg, Ewout Ickxs, Fabien Dormal, Fernand Van Ginderen, Fientje Plientje, Filiep T’jollyn, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, François Vandenbussche, Francoise Henin, Francoise Yzewyn, Frank De Scheemaeker, Fre D B , Freddy Donckels, Frederik Naedts, Frederik Van Den Berghe, Frederik Willemyns, Gauthier Deschamps, Geert Carette, Geert Jonckheere, Geert Spanoghe, Gerald Driessens, Gert Vanautgaerden, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Guido Vranken, Gunther Vergauwen, Guy Van Hove, Hanneke Borghouts, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hendrik Borglevens, Henk Van Renterghem, Herman Blockx, Herman Jacobs, Hirdmenn M., Hollebosch Philippe, Hubert Bedoret, Ignace Schoeters, Inge Buntinx, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, J. Carney, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan Lambert, Jan Rottiers, Jan Talloen, Jan Vanwynsberghe, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Hugé, Jean Jordaens, Jean Pieters, Jens De Bruycker, Jeroen Denaeghel, Jeroen Desloover, Jim Oostvogels, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johannes Jansen, John Maréchal, Jonas Pieters, Jonathan Meire, Joost Mertens, Joris Elst, Julie Lecomte, Julien Hainaut, Jurgen Dewolf, Karel Boey, Karel Tack, Katleen Ducatteeuw, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Joris, Koen Lepla, Koen Maréchal, Koen Vandepitte, Koenv, Kris De Wit, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Laurence Vilain, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lieven De Temmerman, Lieven Simons, Louis Robeyns, Lowie Lams, Lowie Tondeleir, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Lucas J., Maarten Savels, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Marc De Mulder, Marc Hofman, Marc P, Marc Van Acker, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marijn Bauters, Marnix Vandegehuchte, Marnix Vyncke, Martine Wauters, Mathieu Decoene, Maurice Le Comte, Melina Kyametis, Michel Seys, Micheline Van Der Stricht, Michiel De Wulf, Michiel Soenen, Moureau Julie, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Van Der Hooft, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Nicolas Vanermen, Nicole Van Noten, Olivier Dupont, Olivier Vercauteren, Otto Beyens, Pascal Deruyver, Pascal Jonckers, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Peter Collaerts, Peter De Groote, Peter Hofman, Peter Wijnsouw, Philip De Somer, Philippe Deprez, Philippe Stroot, Pierre Blockx, Piet Allegaert, Piet Theerens, Pieter Van Hauwaert, R. V., Regis Nossent, Reinhardt Strubbe, Renée Lejeune, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robby Stoks, Robin Geys, Rodrik Steverlynck, Roeland Lievens, Roland Fromont, Ronan Felix, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sabine Krings, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sander Carael, Serge Allein, Seth Walhout, Sieglien De Roo, Simon Feys, Simon Vandepitte, Slegers Tom, Sofie Devriese, Sofie Jonckheere, Stanislas Sibille, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stefaan Depover, Stephen Boddington, Steven Keteleer, Steven Van De Woestyne, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Vincent, Sven Dhuyvetter, Temmerman Kobe, Thibaud Vandaudenard, Tibbout, Timo Beke, Tine Devroye, Tom Derutter, Tom Goossens, Tony Parmentier , Tossens, Valérie Goethals, Van Colenberghe Eric, Van Wonterghem, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Vandenbroucke Lukas, Verduystert J.P, Vic Puype, Vincent Dufour, Virginie Sonon, Viviane Lootens, Walter Heynderickx, Wies Dierickx, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Debruyne, Wim Declercq, Wim Dierickx, Wim Lambrechts, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wouter Courtens, Wouter Faveyts, Wouter Van Gompel, Xander Termonia, Zanon Joseph Martine.

Bladkoning

© Johan Buckens

Vale Braamsluiper

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Sneeuwgors / IJsgors

© Marc Nollet / Johan Buckens

Dwerggors

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Middelste Zaagbek, Rosse Stekelstaart, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerpomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Slangenarend, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Roodpootvalk, Smelleken, Waterral, Kraanvogel, Bokje, IJslandse grutto, Kleine strandloper, Pontische meeuw,  Geelpootmeeuw, Grote stern, Grote jager, Middelste jager, Kleine jager,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Grauwe klauwier, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Bladkoning, Sprinkhaanzanger, Siberische sprinkhaanzanger, Snor,  Braamsluiper, Vale braamsluiper, Sperwergrasmus, Beflijster, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Kleine vliegenvanger, Groenlandse tapuit, Aziatische roodborsttapuit, Boompieper, Roodkeelpieper, Europese kanarie,  Kleine Barmsijs, Kruisbek, Appelvink, Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors, Dwerggors.

Kleine Rietgans

© Marc Nollet

Kolgans

© Marc De Ceuninck

Bovenste foto: Siberische Sprinkhaanzanger ©Joachim Pintens

Machteld Kaesemans  06/10/2020