Mergus Weeknieuws 2020/42-43: watervogeltellingen – leuke soorten – birdingplaces.eu – trektelweekend – vacatures

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

 

WATERVOGELTELLING – ZATERDAG EN ZONDAG 17 EN 18 OKTOBER 2020

Dit weekend opnieuw de eerste watervogeltelling. Alle vaste tellers op post graag voor hun eigen gebied. Je kan ook mee  zondag 17 oktober – we verdelen in kleine groepjes –   voor de gemeenschappelijke telling van de Achterhaven, Lissewege en Zeebrugge. Start: 08u45 aan de gekende havenrandparking Louis Coiseau kaai 1 Brugge. Terug ca 12u30. Meebrengen mondmasker, telescoop, verrekijker, waterdicht schoeisel, notaboek. Ook beginnende vogelaars welkom. Carpooling – heel veel buiten! Leiding Marc DC, Stefaan A, Wim J, FDS, Stefaan A……

 

LEUKE SOORTEN

Na de Kleine Vliegenvanger en Siberische Sprinkhaanzanger van de week er voor – is het ook deze week weer bijzonder aan dwaalgasten! Vooral de Witkeelgors (Amerika) en Roodkeelnachtegaal (Siberie) – beiden ringvangsten in het Zwin maandag springen er uit. Maar ook Rosse en Grauwe Franjepoot, Alpengierzwaluw, Provencaalse Grasmus, Blauwstaart, Sperwergrasmus en Bruine Boszanger blijven tot de verbeelding spreken

De wintergasten lijken me vroeger dan anders met Grote – en Middelste Zaagbek, dagelijks Sneeuw- en Ijsgors.

Ook heel leuke aantallen Koereigers en Kleine – en Grote Zilverreigers voor het ogenblik.

 

TWEEDE EUROBIRD TREKTELWEEKEND – NU ZATERDAG EN ZONDAG 17 en 18 OKTOBER 2020

Ons vast tel team staat zeker weer in de Fonteintjes- benieuwd of de opvallende aantallen doortrek van  Koperwiek en Kramsvogel van het afgelopen weekend – zich nog zal voortzetten?  Kom gerust eens langs! Gisteren vlogen ook record aantallen Buizerden over Vlaanderen. Wie weet vandaag over de kuststreek? En terwijl ik hier het weeknieuws aan het typen ben – zijn zeker al drie groepjes Kleine Rieten richting Damme toekomend – voorbijgevlogen.

 

BIRDINGPLACES.EU

Nieuwe Nederlandse website – die alle toffe excursiegebieden in Europa weergeeft en waar je zelf je eigen favoriete natuurgebiedje kan ingeven/beschrijven. Zeker het bestuderen waard als je ooit nog op reis of weekend kunt/mag (wolkey)

 

TOT SLOT

  • Machteld bedankt voor de immer prachtige blikvangers
  • Stefaan Verplancke – onze deelneming bij het overlijden van je schoonmama
  • Jan Desmet presenteert een verrassende link: https://waarnemingen.be/users/184123/photos/?page=1&advanced=on
  • Broedvogeloverzicht 2019 wordt normaal in het weekend naar iedereen ter controle doorgestuurd.

Een prettig weekend en tot in het veld

Met vriendelijke groeten

 

Frank

 

VACATURES

 

Ps door de stijgende vraag naar fietsen en alles wat er rond hangt hebben we twee full time vacatures: 1 chauffeur om fietsen en fietsonderdelen in de Brugse regio rond te voeren en 1 industrieel ingenieur elektronica (kennis engels en frans belangrijk eveneens)  voor de service na verkoop elektrische fietsen. Ben je kandidaat of ken je iemand in je vriendengroep neem contact op met Frank voor een eerste gesprek (0473 91 84 36 of fds4022@gmail.com