Blikvangers van 12/10 tot en met 18/10/2020

Machteld Kaesemans

Deze week doet dit artikel zijn naam “De  BLIKVANGERS” alle eer aan. Op 12/10/2020 werden  er met nauwelijks  één uur verschil 2  ontzettend zeldzame vogels op precies dezelfde plaats gezien en geringd in het Zwin. Een Roodkeelnachtegaal en een Witkeelgors, beide soorten werden  voor de tweede keer in België genoteerd. De Roodkeelnachtegaal  werd in 2019 gevonden gedood door een kat en de Witkeelgors werd in 2013 geringd in Berendrecht.

Met deze twee kanjers zijn we er nog lang niet. Een Roze spreeuw deed ook ons gebied aan. Een Bruine boszanger, best zeldzaam en een Siberische boompieper werden eveneens gespot. De Blauwstaart liet zich opnieuw bewonderen.

Wat meer bekend, maar heel leuk om te zien waren de Grote en de Middelste Zaagbek, twee wintergasten. Een juveniele Kwak, een Buidelmees, een Baardman en opnieuw Grauwe en Rosse franjepoot waren aanwezig.

Nog heel wat moois kan je vinden in de vogellijst en natuurlijk bij de waarnemingen van elke dag.

Geniet van deze prachtige vondsten en tot de volgende!!!

Groetjes van Machteld

Roodkeelnachtegaal  juv.

© Wouter Faveyts

Grote Zaagbek vr. en Middelste Zaagbek m.

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

A Claeys, Aidan O’Neill, Alain Baccaert, Albert Neyt, Alexandre Galand, André Delier, Annie Dewulf, Antoine Cornelis, Antoine Pouillon, Anton Cnudde, Arne Meeus, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Axel Smets, Bart De Keersmaecker, Bart Moons, Bart Mortier, Bart Vantorre, Bart Verstraete, Bastiaan De Ketelaere, Beheerovereenkomsten VLM Regio West, Ben Steeman, Bernard De Langhe, Bernard Miserez, Bert Mestdagh, Bert Vereyken, Billy Herman (Starling Reizen), Birger Calis, Björn Deduytsche, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bob Rumes, Brecht De Meulenaer, Bregt Desmet, C Jacobs, Carine Van Goethem, Carl Devos, Catherine Priem, Cedric Rogiers, Chris Coeckelbergh, Chris Melis, Chris Snoeck, Christian De Mori, Christiane Moulu, Christophe Verriest, Claes Victor, Coppée Jean-Jacques, Daan Van Quickelberghe, Damien Gailly, Danny Claeysier, Dany Depauw, David Van Den Schoor, Davy De Groote, Denis Van Der Elst, Desmedt Ronny, Didier Chalon, Dieter Coelembier, Dieter Van Den Heuvel, Dieter Van Osselaer, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Demeulemeester, Dominique Verbelen, Donald Dupon, Dores Hoekstra, Dries Candaele, Eddy Becue, Eddy Devriese, Eli Van Audenhove, Elias Tibax, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Emmanuel Dumoulin, Eric Hermy, Erik Callebaut, Erik De Meersman, Erna Lauwaet, Erwin Collaerts, Ewout Ickxs, Filiep T’jollyn, Filip De Ruwe, Filip Dierickx, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Frank Debeil, Frank Vanminsel, Frederik En Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Frits Van Hout, Gabriel Vanhulle, Gauthier Deschamps, Geert Boelens, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Spanoghe, Gerald Driessens, Gerry Heyrman, Gilles Bavay, Gregory Mortier, Griet, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Guido Vranken, Gunther Vergauwen, Hamelinck Walter, Hanneke Borghouts, Hans Compernolle, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Van Parys, Herman Blockx, Hirdmenn M., Hollebosch Philippe, Hubert Dombrecht, Ignaas Robbe, Ignace Schoeters, Ilf Jacobs, Indra Jacobs, Inge Buntinx, Ingrid Piryns, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan D’hondt, Jan Marivoet, Jan Pauwels, Jan Rottiers, Jan Schietse, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vanwynsberghe, Jan Vernieuwe, Jan Versigghel, Jana Ommey, Jasper Vandecasteele, Jean-François Meersman, Jean-Sébastien Rousseau-Piot, Jens De Bruycker, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Jeroen Vermeulen, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan De Clerck, Johan Debuck, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johan Vandepitte, Johan Vervaeke, Johannes Jansen, John Nuyts, Jonas Ghyselen, Jonas Pottier, Jonathan Meire, Joost Meulemans, Joris Elst, Jozef Van Ballaer, Jp Valentin, Julie Lecomte, Julien Hainaut, Jurgen Dewolf, Jurgen Holvoet, K. Daems, Kaat De Wit, Kamil Daneels, Karel Boey, Karel Tack, Karen Helsen, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Klaas Debusschere, Koen,,Koen Baute, Koen Grolus, Koen Maréchal, Koen Rommel, Koenv, Kris De Wit, Kristof Derie, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Lander Kestemont, Laurence Vilain, Lenoir Jurgen, Leo Declercq, Lesaccountklasd1, Lieve Willaert, Lieven De Temmerman, Lin De Bruijn, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Naegel, Luc Derutter, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Luc Verhelst, Luk De Boer, Luk Neujens, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc De Mulder, Marc Delva, Marc Goethals, Marc Hofman, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Marijn Bauters, Marijnvandenholen, Mark Jacobs, Martine, Mathias De Backer, Mathias Wackenier, Mathieu Decoene, Mathieu Vandewiele, Matthieu Fabry, Mc Gowan Marc, Michaël, Michaël Bridoux , Michael Nicolai, Micheal O’Briain, Michiel De Wulf, Miguel Demeulemeester, Mireille Henry, Mistiaen Sigrid, Mylle Johnny, Nasrin Khan, Nathalie Picard, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nico Willaert, Nicolas Dutoit, Olivier Dupont, Olivier Vercauteren, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Quevy, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Jannes, Paul Moeyaert, Peter Collaerts, Peter Van Elsacker, Peter Wijnsouw, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Piet Allegaert, Piet Theerens, Pieter Van Hauwaert, Pieter Vantieghem EB, Presilia De Vries, R. De Jaegher, Raf Plas, Randhal Lauwers , Reinoud Allaert, René Matthys, René-Marie Lafontaine, Rens Hendrickx , Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe De Beelde, Roeland De Wilde, Roland Fromont, Romain Bruffaerts , Romain Deloof, Ronan Felix, Ruben Saey, Rudy Deplae, Rudy Lenaerts, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Simon Feys, Simon Vyncke, Sofie Devriese, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Depover, Stefan Achten, Stephen Boddington, Steven D’haese, Steven Keteleer, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn De Win, Stijn Vincent, Stocman François, Thibaud Vandaudenard, Thijs Tanghe, Thomas Verbelen, Tine Devroye, Tom Derutter, Tom Goossens, Tony Parmentier , Toon Spanhove, Tossens, Valérie Goethals, Van Colenberghe Eric, Van Den Berghe Koen, Vandamme Thierry, Vandeputte Christian, Vic Puype, Viviane Lootens, Walter Heynderickx, Wannes Bellens, Warre Smets, Wies Dierickx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willem Vannotten, Willem-Jan Emsens, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Bal, Wim Debruyne, Wim Devriendt, Wim Dierickx, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Van Nunen, Wim Van Sompel, Wout De Rouck, Wouter Faveyts, Wouter Van Gasse, Wouter Van Gelder, Wouter Van Gompel, Xander Termonia, Yolan Bosteels, Yvon Princen.

Siberische Boompieper

© Hans Matheve

Buidelmees / Baardman

© Filip De Ruwe / © Jan Baert

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Roze spreeuw

© Johan Buckens

Kwak juv.

© Tony Parmentier

VOGELLIJST:

Kwartel,  Krooneend, Grote zaagbek, Middelste zaagbek, Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Roerdomp, Kwak, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Wespendief, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, Kleine strandloper, Paarse strandloper, Rosse franjepoot, Grauwe franjepoot, Geelpootmeeuw, Grote stern, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Draaihals, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Buidelmees, Baardman, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Bruine boszanger, Bladkoning, Braamsluiper, Sperwergrasmus, Roze spreeuw, Beflijster, Blauwborst, Roodkeelnachtegaal, Blauwstaart, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Groenlandse tapuit, Grote pieper, Boompieper, Siberische boompieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Europese kanarie,  Kleine Barmsijs, Goudvink, Appelvink, Grauwe gors, Geelgors, Witkeelgors, IJsgors, Sneeuwgors.

Bruine Boszanger

© Johan Buckens

Bovenste foto: Witkeelgors © Joachim Pintens

Machteld Kaesemans 20/10/2020