Blikvangers van 19/10 tot en met 25/10/2020

Machteld Kaesemans

Zeer, zeer veel waarnemingen maar ook enkele nieuwe soorten. De meest opvallende nieuwigheid was de Vale Gierzwaluw, deze werd niet meer gezien sinds 7/11/2019. Voor de Blikvangers van volgende week staat er echter nog iets heel wat specialer op het menu nl. een Huisgierzwaluw!!!

De Koereiger kwam ook in het vizier door zijn aantallen. In de polders van De Haan /  Wenduine  en in de Eendekooi (slaapplaats) werden er tot 21 stuks gezien. De Grote Zilverreiger is al een tijdje regelmatig te bewonderen en een Pontische Meeuw was te zien op het strand van Zeebrugge / Blankenberge. Bij de leeuweriken was er ook feest, 4 soorten werden gespot , de ene wat zeldzamer dan de andere: Kuifleeuwerik, Strandleeuwerik, Boomleeuwerik en Veldleeuwerik.

Verder nog twee “speciallekes”: de Siberische Tjiftjaf en de Siberische Boompieper.

Er werd nog heel wat anders gespot, dus kijk aandachtig naar al de waarnemingen van deze week! We kijken uit naar de volgende!

Groetjes van Machteld.

Koereigers

© Elias Tibax

Grote Zilverreiger / Pontische Meeuw

© Dominique Demeulemeester /  François Roland

WAARNEMERS:

Adrien Holvoet, Aidan O’neill, Alain Boeckx, Alain Malengreau, Albert Neyt, André Delier, Andre Janssens, Ann Dumoulin, Annie Dewulf, Antoine Cornelis, Arne Meeus, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart De Keersmaecker, Bart Moons, Bart Reckelbus, Bart Vantorre, Bart Verstraete, Benoît Huc, Benoit Van Damme, Benoit Vanhollebeke, Bernard Brochier, Bernard De Langhe, Bert Kindermans, Bert Mestdagh, Bert Vereyken, Birger Calis, Bjorn Longueville, Bram D’hondt, Bram, Van Loock, Brecht De Meulenaer, Bregt Desmet, C Jacobs, Catherine Priem, Cedric Billiet, Christophe Verriest, Claes Victor, Claessens Ronald, Danny Claeysier, Danny Vander Beken , Dany Depauw, David Bierlaire, David Van Den Schoor, Deseure Noel, Desmedt Ronny, Devriendt Verhulst, Didier Vereecke, Dieter Coelembier, Dirk & Anne Pinxten Tubbax, Dirk Van Tricht, Dirk Vanpaemel, Dominique Demeulemeester, Dries Candaele, Eddie Duthoit, Eddy Becue, Eddy Blomme, Elias Tibax, Elie Coremans, Eric Bienaime, Eric Grupping, Eric Hermy, Erik Callebaut, Erik De Meersman, Erwin Collaerts, Ewout Ickxs, Fernand Van Ginderen, Filip Collet, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Frank De Waele, Franky Beidts, Fre D B , Frédéric Lemaigre, Frederik Willemyns, Frits Van Hout, Gabriel Vanhulle, Geert Boelens, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Depreitere, Geert Spanoghe, Gerald Driessens, Gilles Bavay, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Hanneke Borghouts, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Hans Van Parys, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Herman Missinne, Hilde Fontier, Ignaas Robbe, Isha Va, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Rottiers, Jan Seys, Jan Spinnewijn, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vanwynsberghe, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Jordaens, Jean Louis Abbeloos, Jean Pieters, Jean-Marie Testaert, Jeroen Desloover, Jeroen Sondervorst, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johannes Jansen, John Nuyts, Jonathan Chartier, Jonathan Meire, Joris Elst, Jos Van Kerckhoven, Jozef Germonprez, Jurgen Dewolf, Jurgen Van De Walle, Karen Vandermeulen, Karenh, Karim Neirynck, Karl Van Gils, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Klaas Debusschere, Klaas Dekeyser, Koen Baute, Koen Lepla, Koen Maréchal, Koen Vandepitte, Koen Verbanck, Koenv, Kris De Rouck, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Van Asten, Kurt Van Damme, Lars Desloover, Leo Declercq, Lieven De Temmerman, Lieven Nachtergale, Linthout Sven, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc De Naegel, Luc Deblauwe, Luc Dijon, Luc Hendrickx, Luc Matthé, Luc Vanpaemel, Ludo Van Der Linden, Maarten Ameye, Maarten Savels, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Maegdt, Marc De Mulder, Marc Hofman, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Marco De Booij, Marnix Vandegehuchte, Marnix Vyncke, Mathieu Decoene, Maya De Maegdt, Mc Gowan Marc, Micelele, Michaël, Michael Parmentier, Michel Seys, Michiel De Wulf, Mieke Heinkens, Mieke S., Mistiaen Sigrid, Mylle Johnny, Nasrin Khan, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Nicolas Vanermen, Pascal Jonckers, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Patrick Quevy, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Paulette Claerhout, Peter Lambrecht, Peter Tibax, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pieter Leblans, Pl Lozie, R. De Jaegher, R. V., Raf Smet, Regis Nossent, Reinoud Allaert, René-Marie Lafontaine, Resteau Nathalie, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robby Stoks, Roeland Lievens, Romain Bruffaerts , Romain Deloof, Ronan Felix, Ruben Saey, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Ryan Daele, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sander Carael, Sara Velghe, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Simon Feys, Simon Vandepitte, Simon Vyncke, Sofie Devriese, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan Ingels 🦊, Stephan, Stephen Boddington, Steven Boone, Steven Keteleer, Steven Van De Woestyne, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Teis, Thb, Thijs Tanghe, Thomas Los , Tibbout, Tiemen De Smedt, Tine Devroye, Tom Goossens, Tony Parmentier , Trix Vanhoe, Valentijn Hermans, Valérie Goethals, Van WonterghemVanacker Johny, Vandenbroucke Lukas, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Véronique Bouquelle, Virginie Sonon, Walter Heynderickx, Warre Smets, Wauters Jean, Wies Dierickx, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Debruyne, Wim Declercq, Wim Dierickx, Wim Lambrechts, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wim Van Nunen, Wim Van Sompel, Wout De Rouck, Wouter De Smedt, Wouter Faveyts, Wouter Staelens, Wouter Van Gasse, Xander Termonia, Yvon Princen.

Kuifleeuwerik

©Herman Blockx

Strandleeuwerik

© Johan Buckens

Boomleeuwerik / Veldleeuwerik

© Wim Trio / Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Siberische Tjiftjaf

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Kwartel,  Krooneend, Vale Gierzwaluw, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Strandplevier, Bokje, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Rosse franjepoot, Pontische meeuw, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Kuifleeuwerik, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Siberische tjiftjaf, Bladkoning, Sperwergrasmus, Beflijster, Grote pieper, Waterpieper, Siberische boompieper, Europese kanarie,  Kleine Barmsijs, Goudvink, Appelvink, Grauwe gors, Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors.

Siberische Boompieper

© Geert Carette

Bovenste foto: Vale Gierzwaluw © Joachim Pintens

Machteld Kaesemans 27/10/2020