Blikvangers van 26/10 tot en met 01/11/2020

Machteld Kaesemans

De Blikvanger van deze week is ontegensprekelijk een Huisgierzwaluw… de eerste die ooit in België gezien werd! Stijn Baeten schreef:” Hartverzakking toen ik dat beest frontaal zag komen aanvliegen, waarna ie mooi en dicht zijn stuitje liet zien. On-ge-lo-fe-lijk  blij dat Sander en Simon hem iets later pleisterend terugvonden op de Fonteintjes. Merci gasten!”

Natuurlijk waren er nog andere mooie vogels te zien zoals een Krooneend, een Topper, een  Kuifeend en de Vale Gierzwaluw was er opnieuw bij. De Alk en de Zeekoet werden  voor het eerst gespot… leuk! De volgende vier vogels zijn van het geslacht “Phylloscopus”, in het Nederlands Boszanger: de Bruine Boszanger, Pallas’Boszanger,  Siberische Tjiftjaf en Tjiftjaf. De Kleine Vliegenvanger werd ook gespot.

Onderaan vinden jullie nog een artikel uit de krant over de Huisgierzwaluw slechts één halve dag op 26-10 was hij ter plaatse. De dinsdag  was hij al verdwenen!

Tot volgende week!

Groetjes van Machteld.

Krooneend

© Marc Nollet

Topper / Kuifduiker

© Wim Trio / Danny Claeysier

WAARNEMERS:

Adrien Holvoet, Adriaan Seynaeve, Alain Boeckx, Alain Malengreau, Albert Neyt, Aline De Lannoy, Anne Coppens, Annick Germeys, Annie Dewulf, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Axel Smets, Bart De Keersmaecker, Bart Dumez, Bart Duthoit, Bart Mortier, Bart Stappers, Bart Verstraete, Ben Steeman, Bénédicte Amory, Benoît Geelhand, Benoît Huc, Bernard De Langhe, Bernard Miserez, Billy Herman (Starling Reizen), Birger Calis, Björn Deduytsche, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bram, Van Loock, Brecht De Meulenaer, Bregt Desmet, C Jacobs, Cesare Rovelli, Dany Depauw, David Van Den Schoor, Davy De Groote, De Boeck Benoit, Desmedt Ronny, Dieter Coelembier, Dieter Van Den Heuvel, Dirk Vanpaemel, Dirk Werbrouck, Dominique Bauwens, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eddy Becue, Eddy Blomme, Eli Van Audenhove, Elias Tibax, Elie Coremans, Elisabeth Fraeyman, Emmanuel Crul, Emmanuel Schaeverbeke, Eric Hermy, Erik Callebaut, Erwin Derous, Evelyne, Evelyne Caestecker, Ewout Ickxs, Filiep T’jollyn, Filip Collet, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Fons De Wispelaere, Fons Vervoort, Fournier Sabine, Françoise Dandoy, Frank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Franky Beidts, Fre D B , Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle;, Gauthier Deschamps, Geert Boelens, Geert Carette, Geert Depreitere, Geert Spanoghe, Gerald Driessens, Gilles Bavay, Gillis De Tremerie, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Hanneke Borghouts, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Herman Missinne, Hollebosch Philippe, Ignaas Robbe, Ignace Anseeuw, Ignace Schoeters, Indra Jacobs, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan Rottiers, Jan Seys, Jan Talloen, Jan Vanwynsberghe, Jasper Verreydt, Jean Hugé, Jean Jordaens, Jeremy Demey, Jeroen Sondervorst, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johan Van Heulebrouck, Johan Vervaeke, Johannes Jansen, John Nuyts, Johnny Du Burck, Jonas Ghyselen, Jonathan Meire, Joris Elst, Julie Lecomte, Julien Hainaut, Jürgen De Witte, Jurgen Dewolf, K. Verstraete, Karel Boey, Karim , eirynck, Karl Van Gils, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Kim Verhaeghe, Klaas Debusschere, Koen Baute, Koen Devriendt, Koen Lepla, Koen Maréchal, Koen Van Hulle, Koen Van Vooren, Koenv, Kris Boers, Kris De Rouck, Kris Lesage, Kristof Van Asten, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lieven De Temmerman, Linthout Sven, Loic Wera, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc De Naegel, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Maarten Savels, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Mallié Bernadette, Marc Batsleer, Marc Bories, Marc De Mulder, Marc , , Marc Van Daele, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve , Marijke Soetaert, Marijn Bauters, Marijnvandenholen, Marnix Vyncke, Martine Wauters, Mathias Wackenier, Mathieu Decoene, Mats Vandewalle, Michaël, Michiel De Wulf, Miguel Demeulemeester, Mylle Johnny, Nasrin Khan, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nico Willaert, Noël Lievrouw, Pascal Deruyver, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Patrick Quevy, Paul De Cnodder, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Mees, Paul Moeyaert, Peter Collaerts, Peter Depodt, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Piet Smessaert, Pieter Blondé, Pieter Vantieghem Eb, Quentin Lannoy, Raf Drijvers, Raf Smet, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robin Geys, Robin Vermylen , Romain Deloof, Ronald Geneyn, Ronan Felix, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sacha D’hoop, Sam Wildemeersch, Sander Bruylants, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Sidney Deblauwe, Simon Feys, Simon Vandepitte, Simon Vyncke, Sofie Devriese, Steelant Philippe, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Wera, Stéphanie Masuy, Steven Keteleer, Steven Van De Woestyne, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Vincent, Stocman François, Strubbe Peter, Sven Masquelin, Sylvian Hotton , Thijs Tanghe, Thomas Michiels, Tibbout, Tine Devroye, Tom De Beelde, Tom Derutter, Tom Goossens, Tony Parmentier , Toon Spanhove, Valérie Goethals, Vandekerckhove Carl, Vandenbussche Patrick, Verduystert J.P, Virginie Sonon, W. Hendrix, Wannes, Ward Tamsyn, Warre Smets, Wdesmet, Wies Dierickx, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Debruyne, Wim Dierickx, Wim Lambrechts, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Nunen, Wout De Rouck, Wouter Faveyts, Wouter Van Assche, Wouter Van Gasse, Xander Termonia, Yolan Bosteels, Zelderloo Gorik.

Kleine Vliegenvanger

© Filip De Ruwe

Zeekoet / Alk

© Marc De Ceuninck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Bruine Boszanger / Pallas’ Boszanger

© Johan Buckens

Siberische Tjiftjaf / Tjiftjaf

© Johan Buckens / Filip De Ruwe

VOGELLIJST:

Kwartel,  Wilde Zwaan, Krooneend, Topper, Vale Gierzwaluw, Huisgierzwaluw, Roodkeelduiker, Kuifduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Paarse Strandloper, Rosse franjepoot, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote Jager, Zeekoet, Alk, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Draaihals, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Bruine Boszanger, Pallas’ Boszanger, Siberische tjiftjaf, Bladkoning, Beflijster, Gekraagde Roodstaart, Kleine Vliegenvanger, Groenlandse tapuit, Grote pieper, Siberische boompieper, Europese kanarie,  Kleine Barmsijs, Goudvink, Appelvink, Grauwe gors, IJsgors, Sneeuwgors.

Huisgierzwaluw / artikel

Bovenste foto: Huisgierzwaluw © Filip De Ruwe

Machteld Kaesemans 3/11/2020