Mergus Weeknieuws 2020: 45: watervogels – webinars – oeverzwaluwen – nieuwe deelgebieden – grijze wouw – europese broedvogelatlas – blikvangers

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

 Hoys allen

VOORAF

Net terug van de Grijze Wouw in Zuienkerke. Leuk dat ik deze magische soort ook in eigen regio kon bewonderen . Dank aan Joseph Zanon, de ontdekker en Vallie en Buk de herontdekkers en alle enthousiaste aanwezigen. Mooie foto’s op Mergus.be net als van de Rotszwaluw in Bredene/Oostende vandaag.

Door de verstrengde Corona maatregelen organiseren we logischerwijze  geen groepsactiviteiten – alle tellingen gaan wel door – maar dan individueel of met één medeteller/bubbel. Ook de spreekbeurt van Benny Cottele in Vleteren op 13 november is afgelast als mede de Ark Avond voor november.

 

VOLGEND WEEKEND: WATERVOGELTELLINGEN

Alle tellers werden/worden individueel door de verschillende coördinators aangeschreven om hun gebieden  – slaapplaatsen te tellen! Bedankt alvast! Het gaat hier om de watervogel en ganzentellingen en de slaapplaatsen van Aalscholvers en Zilverreigers. Ondekt (je) een nieuwe slaapplaats laat het ons zeker weten.

 

WEBINARS dan maar – als we niet mogen samenkomen

Bv kan je je inschrijven voor het

https://www.zwin.be/nl/trekvogelsymposium-webinar

en voor schatten van de aantallen in je atlas hok (alleen voor tellers – ook toekomstige)

De aangekondigde presentatie zal doorgaan volgende week donderdag 12 november. De presentatie start om 19u30 en zal maximaal (!) een uur duren.

Deelnemers hebben de gelegenheid om tijdens deze presentatie rechtstreeks vragen te stellen via de daaraan gekoppelde chat, zodat je meteen een antwoord krijgt op je vraag.

De presentatie zal ook achteraf online te bekijken zijn, dan dienen vragen uiteraard per mail te worden gestuurd naar vogelatlas@natuurpunt.be.

Op deze link kunnen jullie nu inschrijven voor de aangekondigde presentatie op 12 november:

Tot dan. Met vriendelijke groeten,   Gerald Driessens, Simon Feys en het Vogelatlas team – vogelatlas@natuurpunt.be

 

OEVERZWALUWEN

Deze week opnieuw overleg met de BAM over een alternatieve Oeverzwaluwenwand – gezien het Zeekanaal straks verbreed wordt. De plannen lijken me haalbaar – maar de zwaluwen (en de aannemers) gaan ook moeten meewillen en de data zullen moet gerespecteerd worden en verstoring vermeden. Hebben ook aangedrongen op een lange termijn oplossing – want de BAM staan alleen in voor een tijdelijke  .. .MBZ zou dan weer verantwoordelijk zijn voor de definitieve. Help!

 

NIEUWE  – DEELGEBIEDEN

Onder impuls van Joachim Pintens werden wat extra deelgebieden in onze kuststrook aangemaakt om de locatie van zeldzame zangvogels beter weer en door te geven. Exacte locatie op waarnemingen.be

Achterhaven – CTO) – Bosje Pittman Seafoods

(Duinbergen – Centrum) – Joseph Stübbepark

(Heist – Strand) – Takkenbossen

(Zeebrugge Centrum) – Bosje station dorp

(Zeebrugge Centrum) – Geitenpark

(Zeebrugge Centrum) – Sint-Donaaspark

(Zeebrugge Centrum) – Talud + voetbalvelden

(Zeebrugge Centrum) – ZOC

(Zeebrugge Centrum – West) – Watertoren en tankstation

(Zeebrugge -Strand Westdam) – Duinreep

(Zeebrugge -Strand Westdam) – Bosje Westdam

(Voorhaven – Oostdam) – Vuurtorenbosje

(Voorhaven – Oostdam) – Duindoornstruweel

(Voorhaven – Westdam) – Abelenstrook 

(Voorhaven – Westdam) – Station + parking

 

OPROEP GUIDO RAPPE

Beste vogelkijkers

Meer dan 20 jaar geleden verscheen de eerste atlas van de Europese broedvogels. Binnenkort verschijnt de European Breeding Bird Atlas 2.
https://www.lynxeds.com/product/european-breeding-bird-atlas-2-distribution-abundance-and-change/.
Momenteel staat hij bij voorinschrijving in de reclame. Bij voldoende belangstelling wil ik een groepsbestelling doen en kan ik die prijs allicht nog beneden de 70€ brengen (verzending inbegrepen). Een definitieve prijs is nog niet exact te zeggen, hangt af van groepskorting,  verzendingskosten uit het buitenland drukken, in eigen land met een doorgeefactie verspreiden.

Er is trouwens nog een andere titel in de aanbieding die (reizende) vogelkijkers kan boeien: All the Birds of the World,  65€ ipv 85€ (https://www.lynxeds.com/product/all-the-birds-of-the-world).

Deze uitgeverij heeft momenteel nog interessante uitgaven (zoogdieren, regionale vogelgidsen…) met korting en verrassende titels (vogelgids voor Oost-Polynesië bijv., ben er ooit geweest, bestel ik als souvenir na datum). 

Ik zou zeggen, raadpleeg eens je lijstje van eindejaarswensen en ga een kijkje nemen bij https://www.lynxeds.com/shop. Het is allemaal één bestelling, interessant om verzendingskosten te drukken en rechtstreeks te profiteren van de kortingen.

Als je geïnteresseerd bent, mail dan je wensen door tegen 11 november a.s.

Vriendelijke groeten   Guido Rappé  Guido Rappé <guido.rappe@gmail.com>

Met vriendelijke groeten

Frank en zijn ganse bestuur

 

Ps en vergeet Machteld haar blikvangers niet hé op de www.mergus.be en facebook