Mergus Weeknieuws 2021/3: Stootvogeltelling – Meeuwenslaapplaatsen- Grote Vogeltelweekend – recente telresultaten – Varia – Oproepen

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

 

Hoys allen

Normaal gezien zaten we nu met zijn allen gezellig samen op ons Mergus Winterfeest – maar gelukkig kunnen we ons in het veld volop uitleveren! Tellingen genoeg dit weekend! Nodig je knuffelcontactvogelaars/sters alvast uit en wees voorzichtig .

 

STOOTVOGELTELLING

Dit weekend – de 26 ste regionale stootvogeltelling! Alle vaste en nieuwe tellers krijgen ten laatste morgen/kregen reeds een enveloppe met kaart, handleiding en invulformulieren in de brievenbus met een oproep hun vast gebied te tellen. Gebeurde dat niet of heb je daar vragen over, geef me een seintje.

Graag ingeven via het projectscherm na het claimen van je gebied aub.

Op het allerlaatste moment zoeken we nog een teller voor de Polders Houtave. Iemand kandidaat?

Ben je geen vaste teller – toch kan je meewerken door al je stootvogelwaarnemingen- pijl van de vogel op de juist plaats aub – in te geven op waarnemingen.be.

Bij slecht weekend weer kan nog tot 07 februari geteld worden.

 

MEEUWENSLAAPPLAATSTELLING

Dit weekend opnieuw nationale meeuwenslaapplaatstelling! Wil je op één of andere slaapplaats postvatten – laat het me weten! 

 

GROOT VOGELTELWEEKEND

Tel de vogels op 30 en 31 januari 

Maak je klaar voor Het Grote Vogelweekend op zaterdag 30 en zondag 31 januari. 
Tel dan de vogels in je tuin en stuur je gegevens door via www.vogelweekend.be
Zo maak je deel uit van het grootste tuinvogelonderzoek in Vlaanderen. 

 

RECENTE TELRESULTATEN – AALSCHOLVER – “WITTE” REIGERS- WULPEN

De populatie overwinterend Aalscholvers is relatief constant. Met 670 vogels op de slaapplaatsen een normaal aantal. Grootste slaapplaatsen blijven de Stinker en de Blinker te Ramskapelle en Vloethemveld te Zedelgem

Met 101 Grote Zilverreiger en 12 Koereigers bereikten we regionale records op de slaapplaatsen. Kleine Zilverreiger scoort met 25 vogels dan weer eerder laag. Volledig artikel in bijlage en in het weekend op de website

Wulpen slaapplaatstelling- Guido Rappé laat dra de totaalresultaten horen!

Alvast iedereen bedankt voor de medewerking.

 

DEELNEMING

We bieden Filip De Coster onze oprechte deelneming aan met het overlijden van zijn schoonmama

OPROEPEN

  1. Hallo Frank,

 Er is een nieuw interessant vogelboek uit, misschien de moeite om eens te vermelden in je nieuwsbrief:

Het interessant vogelboek flight identification of european passerines and select landbirds

bestel je het best op

https://www.bookdepository.com/Flight-Identification-European-Passerines-Select-Landbirds-Tomasz-Cofta/9780691177571

Groet      Johan Debuck

  1. THE NEW FRONTIER – oproep voor Groepsaankoop door Dominique!

Hallo Frank – deel je mee aan je Mergus Boys and Girls:

U loopt al 50 jaar te vogelen. Veel vogels zag u. Wat een geluk. Maar enkele gluiperds bleven aan uw netvlies onttrokken. De Houtsnip, die almaar net uit een najaarsbosje voor uw voeten opschrok. Of Bokjes. Verdomde Bokjes. Onzichtbaar in de natte, korte ruigte. Tot u er bijna op trapte, het beest op de vleugels ging en u het moest doen met wat kenmerkend silhouet. Intussen staat het in uw vogelende carrière misschien al 193 – 7, in het voordeel van de Bokjes, die u steeds te snel af waren. Geef toe: na 50 jaar vogelen begint dat ietwat op de zenuwen te werken.

 

En dan kwamen de warmtekijkers op de markt en kon u door nestkasten heen kijken. Wuivende rietvelden blijken plots bijna allemaal wuivende Roerdompen. Houtsnip is bij nachte geen verborgen, schaarse bossoort maar een ‘open-en-bloot’, algemene akkervogel. En Bokjes? Een beetje geschikt habitat heeft zijn Bokje. In zit. Op anderhalve meter. Volledig vertrouwend op eigen schutkleur.

Nieuwe tijden breken aan. Tijden waarin je bij een twitch nooit kan worden verslaan door het intredend duister. Kleine sprinkhaanzangers (met en zonder melkpak) gewoon worden en meer van dat fraais. The new frontier. Interesse in een eventuele groepsaankoop voor warmtekijkers? Geef dan maar een seintje aan d.verbelen@telenet.be

 

VARIA

Vanaf volgende week neem ik de organisatie van de Vogelatlas op

Machteld bedankt voor de immer unieke blikvangers

Willen jullie Vogelwerkgroep financieel steunen – vergeet dan jullie jaarlijkse bijdrage van 12€ niet te storten op BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge – met vermelding bijdrage 2021.

 

 

Mvg       Frank en zijn bestuursploeg