Slechtvalken maart ’21

Paul Maertens

Dag beste Mergussers,

Zoals ieder jaar eind februari zijn de Brugse slechtvalken zich terug meer aan het manifesteren. Ze voelen de komst van de lente wat voor hen de start betekent van een speciaal gevoel ergens in hun binnenste. Het begint te kriebelen van binnen, en ze zoeken elkaar meer op: “Love is in the air”.

Met hun balts en virtuose capriolen maken ze er een waar luchtballet van, dat meermaals wordt bekrachtigd met een paring op een van de hogels van de torenspits.

Ze hebben niet stil gezeten en wij hebben ze stiekem begluurd. Zo hebben we met engelen geduld en intensief speurwerk de leesring van het ♂ slechtvalk (die hier sinds vorig broedjaar de dienst uitmaakt) kunnen aflezen en via het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen zijn we te weten gekomen dat dit mannetje ergens in april 2016 het ei gebroken heeft op de toren van de St Vincentius kerk van Eeklo en er op 16 mei 2016 werd geringd als “ Tl2 “.

Bewijsbeeld hieronder

 

Zo hebben we ook een niet alledaagse vue vanuit het hoogste van Brugge, zicht op de nestbak met de stad als het ware opge

slorpt in een mantel van mist.

 

In afwachting van een duidelijke keuze waar ze dit voorjaar gaan broeden hebben we nog een mooie illustratie van het duidelijk verschil van gestalte tussen het ♂ en het ♀ slechtvalk. Zo zie je ook onmiddellijk wie dit brokje zal oppeuzelen.

 

 

We vinden het leuk dat we jullie vanaf vandaag terug kunnen verblijden met de live beelden van de webcam op onze Mergus website.

Voor Mergus,

Project slechtvalk

Paul Maertens