Mergus Weeknieuws 2021/7: birdathon – reigerkolonies – vogeinventarisaties – leuke weetjes – varia

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland en Middenkust

Hoys allen

 

Zie hier ons recentste nieuws:

 

BIRDATHON ZATERDAG 8 MEI

Zeven van de acht Vogelwerkgroepen in West-Vlaanderen doen mee. Volg hier in realtime alle regionale scores: http://www.natuurwerkgroepdekerkuil.be/index.php/birdathon. Lees vooraf even de richtlijnen. Met deze vogelkijktips haal je voor jezelf en je regio misschien nog een beter resultaat. Je hoeft nergens in te schrijven. Gewoon je waarnemingen invoeren en ‘t is in orde. Elke soort telt! 

Tijdens onze (trektel) (broedvogel) tellingen en excursies proberen we zo veel mogelijk vogelsoorten te noteren en in te geven in waarnemingen.be en alzo ons Mergus Vogelwerkgroep opnieuw in de top drie van de Vlaamse Vogelwerkgroepen te loodsen.

We benadrukken twee zaken: graag overal een broedvogelcode mee ingeven en geen ontoegankelijke natuur of prive natuurgebieden aandoen aub!

Gaan we ons recordaantal soorten van 2020 evenaren of verbeteren? 168 soorten dacht ik?

Iedereen die een unieke waarneming laat noteren in de loop van de dag – krijgt een gratis Mergus sweater – en fietsen Raleigh stort 25€ per sweater in ons poldercomplexfonds! Ondertussen kan ik jullie meegeven dat we net 9 ha hebben bijgekocht in de Kruisabeleweiden. Zo komen we aan 28 ha en beginnen een mooie natuurbuffer te vormen tegen de havenuitbreidingen.

 

REIGERKOLONIES

Alle gekende reigerkolonies werden geteld, alleen op de gegevens van de kleiputten van Wenduine is het nog even wachten.

Voorlopig nergens Kleine Zilverreigers, maar deze kwamen verleden jaar ook maar in mei toe!

Twee bezette nesten Lepelaar in Kasteel ten Berghe ondertussen

Een bezet Aalscholvernest in de Stockmanshoeve nu Golf te Damme/Sijsele is totaal nieuw! Verder 77 nesten in eendekooi van Meetkerke!

De Blauwe Reigers stjjgen licht in de ene kolonie, dalen licht in andere kolonies – wat uiteindelijk een soort status quo heeft. Kasteel Ten Berghe spant de kroon met 88 bewoonde nesten, gevolgd door Chartreuse Oostkamp met 43, de Zwinbosjes met 34 en de kleinere kolonie te Uitkerke telt 11 nesten, die van Meetkerke en Stalhille 8. De Katte te Meetkerke – verleden jaar verstoord – is nog steeds niet opnieuw bewoond. Weten jullie nog solitaire koppels broeden of kleine nieuwe kolonies geef zeker plaats en aantallen door aub

 

GROEPSACTIVITEITEN

De Corona cijfers gaan de goede kant op. Ons woensdagavond excursie programma is ondertussen helemaal af. We gaan hoogstwaarschijnlijk begin juni van start! Meer details in volgende nieuwsbrief.

 

VOGELINVENTARISATIES

Iedereen die aan een inventarisatie project  meewerkt, het zij de Vogelatlas, het ABV project, het monitoringproject – veel succes en het wordt warm in het weekend!

Ziehier de link naar het laatste inventarisatierapport – compensatie verhaal Achterhaven door Hilbran en Dominque doorgestuurd

 

https://doi.org/10.21436/inbor.34217966

 

LEUKE WEETJES

Johan Buckens meldt afgelopen weekend reeds 22 zp Nachtegaal, 3-4 Boomleeuwerik en 1-2 Goudvink in de Zwinbosjes, alsook opnieuw Grote Lijster.

Roland V, Kristine en Patje Does slaan de wereld met verbazing met 32 territoria van Bosuil in hun atlasblok te Loppem! Zeven nachten intens onderzoek leiden inderdaad tot verrassende resultaten!

Frank, polderboy, was heel tevreden met territoria van kuifmees, gekraagde roodstaart, bonte vliegenvanger en zwarte specht in het Duvelsgat verleden weekend

De alternatieve Oeverzwaluwenwand langs het Zeekanaal blijkt een succes met nu al ca 80 nestholen!

 

MEDEDELINGEN – OPROEPEN

Dag Frank

Mijn collega Lief en ik organiseren een natuurvierdaagse  over ” Veerkracht in de natuur”. Het zal doorgaan van 18 juli t.e.m. 21 juli in Hof ter Wilgen, Viane. Is het mogelijk om dit in je nieuwsbrief van Mergus op te nemen?
Meer informatie vind je in bijlage.
Het zou voor ons een steun zijn als je de mail kan helpen verspreiden bij mogelijks geïnteresseerden.

Bedankt alvast.     Natuur groeten      Heidi Rau

 

Beste vriend/vriendin.

 

Vanuit haar opleiding als herborist heeft Conny Clement haar eerste boek geschreven met als titel “ Poëtisch Tovergroen “ ( zie bijlage ).

Het handige boekje bekijkt dagdagelijkse planten op een zeer bijzondere manier.

Doorspekt met een sprankeltje poëzie worden de planten doorgelicht op vlak van medische en culinaire eigenschappen alsook wat ze betekenen voor insecten.

Daarnaast krijg je voor elke plant een interessant recept voor het maken van onder meer een  likeur, een zalf en een thee van vers plantenmateriaal.

Een absolute aanrader dus voor wie onze klassieke plantjes eens op een andere manier wil bekijken.

Indien je even enkele pagina’s van het boekje wil zien, dan kan dit als je doorklikt op volgende link. https://connyclement1.wixsite.com/website/poetischtovergroen .

Het boekje kost 12 € en kan via mij bekomen worden.  Je kunt het bij mij in De Haan afhalen of ik bezorg het jou persoonlijk. Met dank voor je aandacht en met vriendelijke groeten.

Joost Witdoeckt

Varia

Machteld bedankt voor de steeds prachtig geillustreerde blikvangers

In bijlage de immer interessante Zwinoverzichten van Wouter F.

Een prettige Birdathon toegewenst

Frank en zijn ganse bestuur