Birdathon zaterdag 08 mei 2021: sfeerverslagje – Mergus opnieuw de winnaar

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Mede organisator Wim Bovens schreef een leuk verslagje over deze toffe dag! Graag doorscrollen aub.

Verder moet ik jullie allen collectief bedanken  -want inderdaad alleen kan je dit ‘spelletje’ niet winnen! Samen sterk is het motto! Ik zag dat zowat de hele Mergus familie op stap was die dag!

En belofte maakt schuld! Onze Raleigh sponsor zet graag de deelnemers die voor een unieke waarneming zorgden in de bloemetjes en stort ook 25€ op de reservaten rekening van Polders Koolkerke – Dudzele per unieke waarneming.

Volgende personen hebben alvast recht op een (extra) Mergus sweater. Willen ze me replyen aub of ze een dame of heer, met of zonder kap, xs – s – m – m – xl  – xxl of xxxl verkiezen aub . Dan komt deze binnen de twee weken bij jullie terecht!

Ik denk alvast aan

 • Wim Pauwels met smient
 • Johnny Mylle met  tafeleend en krooneend
 • Nicolas Selosse met zwarte zeeëend
 • Lowie Lams met middelste zaagbek
 • Isabelle Bossuyt met paarse strandloper
 • Jean-Pierre Verduystert met strandplevier en geelgors
 • Joachim Pintens met kemphaan en noordse kwik
 • Bart Verstraete met roerdomp
 • Patrick Beirens met blauwe kiekendief
 • Patrick Keirsebilck met bosuil
 • Alizéé Vernouillet met grote barmsijs
 • Iemand vergeten   .. laat het me weten

Wat ik niet kan zien en dat moeten jullie me zelf doorgeven – als jullie in eigen bubbel – een unieke soort gezien hebben – deze tellen ook mee natuurlijk .

Nogmaals iedereen bedankt – want jullie gegevens brachten een schat aan extra informatie voor de broedvogelatlas op

Volgende jaar opnieuw?! En zonder Corona kunnen we er nog een interessanter spel van maken

Frank vz  – Marc Nollet (mede appsverantwoordelijke – waarvoor oprechte dank)

Van: Wim Bovens <w.bovens@telenet.be>

Birdathon 8 mei

 

En of het leuk was! Een birdathon is toch altijd een beetje hoogdag voor een vogelaar. En als alle deelnemers hun ogen extra goed open houden voor een hele dag, dan worden er heel wat ‘speciallekes’ gezien!

Het grote enthousiasme waarmee de birdathon onthaald werd, resulteerde in een deelname van meer dan 500 vogelaars gespreid over de deelnemende vogelwerkgroepen die hun waarnemingen uploadden naar de alom gekende website waarnemingen.be.

Vroege vogels hadden overschot van gelijk. Tot ongeveer 9.30 u. bleef het overal droog. De eerste waarnemingen kwamen vlotjes binnen vanaf 5.00 u. Om 6.00 u. stonden al 51 soorten geregistreerd tegen 8.00 u. waren dat er al 143 met als blikvangers Morinelplevieren, Grote Karekiet, Roodhalsfuut, Smelleken, Zwarte Specht, Reuzenstern, Purperreiger en Draaihals. Van 10.00u. tot 13.30 u. zijn er nauwelijks meldingen bijgekomen, de regen zorgde ervoor dat wie dat wilde, een welverdiende siësta kon houden. Maar na de regen, veroorzaakt door een warmtefront met daarachter warme rugwind, zorgde voor een extra boost in de trek, vooral roofvogels als Zwarte en Rode Wouw en Visarend werden dan nog opgemerkt.

Een competitie is het zeker niet, maar elk vogeltje zingt zoals het gebekt is en dan kruipt dat competitiebeestje hier en daar toch een beetje naar boven. Met 171 soorten bleek het werkingsgebied van Mergus voor het tweede jaar op rij de meest vruchtbare bodem om vogelsoorten te zien. Met 160 soorten deed de vogelwerkgroep van de Westhoek het fantastisch goed, gevolgd door de vogelwerkgroep van Westland met 150 soorten.

De drie binnenlandse vogelwerkgroepen waren serieus aan elkaar gewaagd. Vogelwerkgroep Vlaamse Ardennen Plus en Overmeerse Vogels eindigden beide op 138 soorten, vogelwerkgroep Luscinia eindigde op 136 soorten.

Mogelijks komen er nog enkele soorten per werkgroep bij, maar enkel de geüploade resultaten om 00.15 u. op zondag 09 mei zijn hierbij in rekening gebracht.

Enkele waarnemingen in de spotlight:

Een Balkanbaardgrasmus zat in Houthulst in de netten van de ringer. De Westhoek kon ook dit jaar weer rekenen op de Kuifleeuwerik als unieke vogelsoort, ook de Roodhalsfuut werd door geen enkele andere deelnemende vogelwerkgroep gezien. De Vlaamse Ardennen Plus waren de enigen die de Oehoe hebben geregistreerd. Team Overmeerse Vogels zetten als enigen Koperwiek, Matkop en Pijlstaart in de database. In Westland hadden ze dan weer oog voor een Grauwe Kiekendief en een Kruisbek. Mergus mocht gaan lopen met de troffee van de Grijze Wouw, Dwerg- en Reuzenstern en Europese Kanarie.

Het totaal:

Het totaal van vogelsoorten dat gezien werd tijdens de birdathon komt op 218. Toegegeven, hier zitten een paar ontsnapte exoten tussen die zich in het wild voortplanten, ook het Bankivahoen stak zijn kop weer uit. Toch een zeer mooi resultaat, maar wat vooral telt, is dat we met zijn allen buiten zijn gegaan om één van de mooiste hobby’s die een mens kan hebben, uit te oefenen.

Dank aan alle deelnemers!

Initiatiefnemers, Olivier Dochy (Vogelwerkgroep Westland) & Wim Bovens (Natuurwerkgroep De Kerkuil)

Met vriendelijke groentjes,

 

Wim Bovens   Gsm:
Adres: 0476 46 77 21
IJzerdijk 6 E-mail:
8600 Nieuwkapelle w.bovens@telenet.be
  Denk aan het milieu, druk deze mail niet onnodig af!

Met dank aan Jan Desmet voor de foto!