Mergus Weeknieuws 2021/10/13: watervogeltelling + veel interessante aandachtspunten

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

Hoys allen

De herfst gaat beginnen, de winter staat voor de deur! Tijd voor een nieuwe nieuwsbrief en enkele afspraken te maken voor de volgende weken. Volg ons ook steeds op de Mergus website en facebook voor extra activiteiten!

 

Een hoofdagendapunt:

 

KOMEND WEEKEND  WATERVOGELTELLINGEN

Alle vaste tellers krijgen/kregen van Marc De Ceuninck (watervogels) en van Christine en Eckhart (ganzen) een mailtje opnieuw hun vast gebied te tellen! Indien belet hen zeker contacteren hé zodat ze voor een vervanger kunnen zorgen.

De traditionele gezamenlijke Achterhaven/Zeebrugge/Lissewege groepsexcursie kan opnieuw doorgaan en iedereen is dan ook verwacht zondag 17 oktober om 08u45 aan de gekende Havenrand parking (tov Nieuw Politiehuis) Louis Coiseaukaai Brugge. Carpooling . Terug 12u15. Drie ploegen olv Paul Maertens, Wim Jans en Frank De Scheemaeker (0473 91 84 36). Waterdicht schoeisel aanbevolen. Iedereen welkom.

 

VERDER AANDACHT VOOR:

 

DE VOGELATLAS 2020-2022: een speciale nieuwsbrief is in de maak om de uitwerking van vorig seizoen en die van volgend jaar te organiseren De broedvogeltellers worden nu reeds vriendelijk verzocht hun zomerschatting in te geven

 

LEUK NIEUWS: een dit jaar geboren Ooievaar in het Zwin slaagde erin de Sahara over te steken en is nu al in Mali aan het overwinteren!

 

UNIEKE SOORTEN: afgelopen weekend zowel een BOS  als een DWERGGORS ter plaatse aan onze Fonteintjes trektelpost – zie www.mergus.be en Mergus facebook voor mooie foto’s – bedankt Machteld voor de alweer schitterende blikvangers

 

JAN DESMET MELDT: Op de FB-pagina van dierenarchief Mendop vzw (met depot in Stadsarchief Brugge) staan enkele recente berichten over de bever en onze voorbije expo over de cultuurhistorie van de wolf. Makkelijk te vinden via www.mendop.org, de website van Mendop vzw.

Mvg,  Jan www.jandesmet.net

 

INTERESSANT BOEKENNIEUWS VAN GUIDO RAPPE  – indien interesse voor een groepsaankoop graag Famguido Rappé fam.guidorappe2@gmail.com aanmailen

Nauwelijks is het boek ‘Handboek vogels in vlucht’ verschenen of uitgeverij KNNV pakt alweer uit met de aankondiging van een referentiewerk.
“Handboek Europese vogels. Alle kenmerken in beeld” van auteurs Nils van Duivendijk & Marc Guyt.
Dit is een geïllustreerde herwerking van de gekende Dutch Birding Kenmerkengids van Nils van Duivendijk, maar terwijl dit laatste een goeie cm dik was voor 300 blz, zal dit nieuwe handboek bestaan uit twee delen hardcover voor een totaal van 900 blz.
Dit werk wordt zeker een nieuwe standaard op het vlak van vogelherkenning.
“Handboek Europese vogels is uniek in zijn opzet; het vormt een kruising tussen een vogelgids en de uitgebreide determinatieliteratuur. Met zowel het overzichtelijke karakter van een veldgids als uitgebreide informatie over rui, leeftijd en geslacht is dit boek een onmisbare aanvulling voor elke vogelaar.” (Van de website https://knnvuitgeverij.nl/artikel/handboek-europese-vogels.html).
Verschijning is voorzien voor februari 2022, een ideaal eindejaarsgeschenk met vertraging. De uitgeverij hanteert een VOORINTEKENACTIE tot 31 maart 2022, u betaalt tot dan € 89,95 i.p.v. € 99,95. Met een groepsbestelling halen we die prijs zeker nog onder € 80.

Een andere revelatie die ik toevallig op het spoor kwam, is de atlas van de broedvogels van onze naaste buren in Frankrijk “Oiseaux Nicheurs du Nord et du Pas de Calais” (GON / Biotope Editions). Een must om weer mee te zijn: broedende grijze wouw (Ja, Frank, al eerder dan dit jaar), grauwe kiekendief, de zeldzaamheid van de grutto, de vestigingsgeschiedenis van de falaisebroeders drieteenmeeuw en noordse stormvogel en nog veel meer. Bij voldoende belangstelling is ook hiervoor een groepsbestelling mogelijk.

Kijk trouwens eens rond op de betreffende websites. KNNV is een kwaliteitslabel en ook Biotope (https://leclub-biotope.com/fr/) is in Frankrijk een begrip, met de Flora Gallica, gidsen van diergroepen (reptielen en amfibieën, sprinkhanen, libellen, dagvlinders van Marokko in de aanbieding…), plantenatlassen, orchideeën, streekgidsen…
Veel van de natuurgidsen hebben de francofonie als biogeografisch kader, zijn dus ook geschikt voor ons land, Luxemburg en Zwitserland. Als we een groepsbestelling doen, kunnen ook andere titels meegenomen worden.

Niet alleen onze zuider-, ook onze noorderburen zijn zeer actief. De Avifauna Zeelandica al besteld? Eens de website aanklikken. Hier geen groepsbestelling, maar een fikse korting als je voorintekent (tot 15 oktober, snel zijn). Verwachte verschijning is februari 2022. (https://www.sovon.nl/nl/content/avifauna-zeelandica-bestellen)

Men zegge het voort.

Vriendelijke groeten
Guido, boekenplankgids

PS Voor diegenen die ‘Seabirds’ (uitgeverij LYNX) hebben:  er zijn wat errata opgedoken, zie deze website
https://www.lynxeds.com/errata-seabirds/?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=Seabirds%3A+The+New+Identification+Guide+-+errata+list&utm_campaign=EN+-+Errata+Seabirds&vgo_ee=t6eVKvmzasi6N0xL3usjNRwUnRnlmwiuCIJkd9A7F3A%3D

 

MERGUS AMNESTY INTERNATIONAL QUIZ : nu vrijdagavond nemen we met onze vaste Mergus Quiz voor de zesde maal deel aan deze leuke veelzijdige Quiz (organisatie o.a. onze Kathleen Coen) Sfeerverslagje zeker zaterdag op onze Facebook

 

MERGUS NATUURRESERVATEN

 

Het gaat heel hard! We hebben net onze 37e Ha gekocht! We houden jullie op de hoogte en bedanken iedereen voor de steun!

Een leuk (tel) vogelweekend gewenst

 

Frank en zijn ganse Mergus bestuurs ploeg