Mergus Nieuwsbrief 27 november 2021: Machteld verjaart, Vogelatlas, Mid november tellingen, broedvogels, oproepen, Mergus natuurreservatenproject – afgelast

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

 

MACHTELD VERJAART ZONDAG 28 NOVEMBER

Sturen we met zijn alleen een gelukkige verjaardag mail naar Machteld (machteld.kaesemans@telenet.be)  en of een berichtje op haar facebook voor haar verjaardag! Inderdaad haar inzet voor onze Vogelwerkgroep (blikvangers op naar de duizend (!)) – haar waarnemingsvermogen (kleine klapekster – roodpootvalk enz.) en haar Mergus ambassadrice uitstraling naar iedereen die naar vogels kijkt is gewoon uniek. Het is vooral door Machteld dat we de grootste Vogelwerkgroep van Vlaanderen zijn. Machteld bedankt alvast en geniet en nog vele jaren!

 

VOGELATLAS PROJECT

In bijlage het verslag van de vergadering van donderdag 18 november jl. We bedanken alle aanwezigen en mee denkenden thuis! Graag aandachtig lezen aub.

De atlas wintertellingen gaan nu woensdag 01 december van start en eindigen op 28 februari. Tel je geen atlashok, dan nog kan je mee werken aan deze overzicht atlas voor gans Vlaanderen. Alle waarnemingen ingebracht in waarnemingen.be mits het pijltje van de waarnemingen op de juiste plaats wordt gezet en je de juiste gedragscode aangeeft – worden mee ter interpretatie voor de atlas opgenomen.

Heb je verleden winter of deze zomer een atlashok geteld, probeer de aantallen dan zo vlug mogelijk te schatten en naar me door te sturen aub. Alle info op www.vogelatlas.be

 

MID NOVEMBER TELLINGEN

Alle tellingen zijn goed verlopen! Iedereen bedankt!

Een mooi verslag van de Aalscholver – en de ‘witte’ reiger slaapplaats tellingen vind je op www.mergus.be (en het laatste ook in bijlage).

Met 566 Aalscholvers zitten we een stukje onder het tienjarig november gemiddelde.

51 Kleine Zilverreigers, 56 Koereigers en 82 Grote Zilverreigers zijn dan weer boven par! Leuk is ook steeds dat we de aantallen met die van de Westkust kunnen vergelijken.

 

BROEDVOGELGEGEVENS

Ik mocht reeds van verschillende tellers spontaan hun broedvogelresultaten 2022 ontvangen (Luc De Cat, Marcel Pottier, Eric Hermy, Bruno Beyen, e.v.a) waarvoor dank. Heb ook jij een gebied geinventariseerd , stuur me dra de resultaten door voor ons regionaal overzicht. Dat van 2020 zouden we graag voorstellen op ons Winter ledenfeest in januari!

 

MERGUS  NP BRUGGE –  NATUURRESERVATEN PROJECT POLDERS KOOLKERKE – DUDZELE

Liggen er met het vochtige weer uitstekend bij en herbergen leuke groepen smienten, ganzen en wulpen! De samenwerking met de landbouwers verloopt hoe vlotter en vlotter! Ook stad Brugge (Mercedes Van Volcem) deed een duit in het zakje en betaalde met stad Brugge een deel van de restfinanciering terug , waarvoor oprechte dank! Nu dinsdag a.s. – als Corona het toelaat – geven we samen met haar daar een kleine pers conferentie rond!

 

OPROEP 01

Dag Mergussers, ik ben op zoek naar het boek:

Fotogids mossen / Klaas van Dort, Chris Buter; Bart Horvers . – Zeist: KNNV, 2010 . – 384 p. – ISBN 978 90 5011 3120 . 49,95 euro

Dit boek is nieuw niet meer verkrijgbaar en ik ben dus op zoek naar een tweedehands exemplaar. Misschien is er iemand die het boek heeft, maar niet gebruikt en die het wenst te verkopen.

Laat mij dan iets weten via Martenschantal@yahoo.com.

 

OPROEP 2

Dag Frank,

Als ik dat mag doen/vragen, zet ik graag eens een tripje in de kijker, populair bij de Mergussers, in volle vogeltrek.

https://www.starlingreizen.be/reizen/vogelreis-naar-lesbos-2022/

2 – 9/05 

alles inclusief: zowel luchthaventransport (!), vluchten, alle transport, eten, accommodatie én Buk (!). 1580 euro

Vriendelijke groeten, Billy

 

AFGELAST

Benny Cottele laat weten dat zijn spreekbeurt in Oostvleteren in december wegens Corona afgelast is.

 

Met vriendelijke groeten

 

Frank en zijn ganse bestuur  0473 91 84 36    heb je zelf meldingen/oproepen/mededelingen – stuur ze me door!