Mergus Weeknieuws 15 december 2021: watervogeltellingen – vogelatlas – ons reservaat – vragen – mededelingen en varia – 2022

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

 

Nagenietend van de twee Ross’ Meeuwen aan onze Vlaamse Kust – volgend Mergus nieuws voor en van jullie bijeengesprokkeld.

 

DIT WEEKEND WATERVOGEL TELLINGEN

Alle vaste tellers kregen van Marc De Ceuninck (watervogels) en van Christine en Eckhart (ganzen) een mailtje opnieuw hun vast gebied te tellen! Indien belet hen zeker contacteren hé zodat ze voor een vervanger kunnen zorgen.

De traditionele gezamenlijke Achterhaven/Zeebrugge/Lissewege groepsexcursie kan opnieuw doorgaan en iedereen is dan ook verwacht zondag 19 december om 08u45 aan de gekende Havenrand parking (tov Nieuw Politiehuis) Louis Coiseaukaai Brugge. Carpooling. Terug 12u15. Drie ploegen olv Paul Maertens, Wim Jans en Frank De Scheemaeker (0473 91 84 36). Warme kledij, waterdicht schoeisel, verrekijker en telescoop aanbevolen

 

VOGELATLAS

De periode voor de wintertelling is aangebroken: tussen 01 december en 28 februari worden alle tellingen van de vaste atlashoktellers, maar ook alle losse waarnemingen, ingevoerd op waarnemingen.be  in de Vogelatlas opgenomen. Dus ook jij kan spontaan meetellen, maar dan graag:

  • Pijltje van de waarnemingen op de juiste waarnemingsplaats zetten van de vogel en niet waar jij zelf staat
  • Juist aantal ingeven
  • Gedrag van de vogel aangeven: vnml. ter plaatse of overvliegend wellicht.

 

ONS NATUURRESERVAAT POLDERS KOOLKERKE – DUDZELE

We danken Mevrouw de Schepen Mercedes Van Volcem en het ganse Brugse Stadsbestuur van harte voor de financiële steun die we mochten ontvangen bij het aankopen van onze historische poldergraslanden!  Meer details en leuke foto zie:

https://www.hln.be/brugge/natuurpunt-koopt-bijna-8-hectare-groen-aan-in-brugse-deelgemeenten~a7a0d844/

 

VRAAG  en MEDEDELINGEN VAN JAN DESMET

 

  1. Dag Frank, Vandaag in onze (stads)tuin een vreemde keep in winterkleed, een met een… witte baard (zie foto in bijlage).  Of is dit een kenmerk van een keep op (zeer) hoge leeftijd?

Heb je eens sugggestie – mail door naar jan.desmet@telenet.be>

Vriendelijke groeten,   Jan   www.jandesmet.net    www.mendop.org + Mendop FB

  1. In het weekblad Trends van deze week (nr. 48 – 2 december 2021) staat op blz. 86-89 een fraaie reportage over de populariteit van het kijken naar (wilde) vogels.

https://trends.knack.be/economie/magazine/een-spreeuwenzwerm-dat-is-pure-magie/article-normal-1807403.html

  1. Voor nummer 2 van het vogelmagazine Fwiet maakten wij een bijdrage (p. 32-33) over de vernietigende repressie tegen roofvogels tijdens de voorgaande (20ste) eeuw, gebaseerd op persoonlijke herinneringen en harde cijfers (zie illustratie).

 

VOOR DE REISLUSTIGEN ONDER ONS

In minder dan twee jaar tijd zijn al meer dan 3000 vogelspotgebieden beschreven op www.birdingplaces.eu/nl ! Daar zijn we enorm blij mee. Dank aan allen die deze geweldige vogelgebieden hebben gedeeld! Toch zijn er nog talloze mooie vogelgebieden in Europa die nog niet op de kaart staan. Daarom starten we samen met Leica een nieuwe promotie-actie om de kaart verder te vullen met mooie vogelgebieden. Iedereen die deze winter een vogelgebied toevoegt aan de Birdingplaces-website maakt kans op het winnen van een fantastische Leica verrekijker! Kijk voor meer informatie over hoe en wat je kunt winnen op de speciale actiepagina www.birdingplaces.eu/nl/share-a-birding-area-and-win. Bedenk dat ook minder bekende of kleinere gebieden meer dan welkom zijn. Goed om te weten is dat het toevoegen van een vogelgebied aan de website eenvoudig is. Ga naar www.birdingplaces.eu, klik op ‘Voeg Vogelgebied Toe’ en 8 stappen leiden je automatisch door de proces.

 VARIA

  • We wensen onze Isabelle B  proficiat en veel plezier bij de geboorte van Merel, haar eerste kleindochter.
  • Zoals steeds één of meerdere Zwinoverzichten in bijlage.
  • In bijlage ook het regionaal natuur activiteiten overzicht van Paul Willems
  • Leo Declercq brengt ook steeds interessant nieuws in zijn Zwingids mededelingen: Voor een regenachtige avond:

Absolute aanrader ‘over het wad’

https://youtu.be/i5F33NPgya4

De paling komt ook voor in het Zwin …

Zenderonderzoek moet paling van ondergang redden | EOS Wetenschap

https://www.sovon.nl/sites/default/files/doc/rap_2021-40_broedsucces_van_kustbroedvogels_in_de_waddenzee.pdf

 

BLIKVANGERS

Machteld nogmaals bedankt voor je immer mooie blikvangers op de Mergus website en facebook! Zo blijven we mooi gedocumenteerd op de hoogte van de leukste waarnemingen in de regio

 

VOLGEND JAAR

In het weekend stuur ik een extra weeknieuws door met onze bestuur Mergus  Nieuwjaarsbrief 2022 en onze toekomst plannen en oproep verlenging sympathisanten bijdrage

Mvg

Een aangenaam vogelrijk weekend gewenst en tot zondag!  Leve Cercle!

Frank De Scheemaeker en alle bestuursleden 

 

Ps heb je zelf leuke weetjes of oproepen voor deze nieuwsbrief  -stuur ze door naar fds4022@gmail.com. Vergeet ik iets of merk je ergens een fout – laat het ons ook weten.