Mergus Nieuwjaarsbrief 2022

Frank De Scheemaeker

 

 Mergus Nieuwsjaarbrief!

Vooreerst een Gezond en Actief 2022 gewenst en een woord van dank voor de deelname aan onze activiteiten en tellingen!

Onze Vogelwerkgroep bleef ondanks de beperkingen die het Coronavirus ons oplegde heel actief.

Op gebied van natuurstudie konden alle tellingen en enkele activiteiten in kleinere groep normaal doorgaan! We denken aan:

  • Watervogel – en ganzentellingen
  • Slaapplaatstellingen Aalscholvers en Zilverreigers
  • Stootvogel, – broedvogel en Hvp tellingen
  • Trektellingen Fonteintjes
  • Vogelatlas tellingen
  • Her en der een weekendje en een reisje

En in de Corona luwe zomerperiode konden zelfs de meeste woensdagavondactiviteiten succesvol doorgaan

Verder bleven heel actief op soortenbeschermingsvlak waarbij we vooral oog hadden voor torenvalk, slechtvalk, huiszwaluw, steen-  en kerkuil. Onze webcam bracht live verslag uit van de strijd om de Slechtvalkennestbak op de O.LV.toren, wat leidde tot een mislukt broedgeval.

Het NP – Mergus reservatenproject Koolkerke- Dudzele – groeide aan tot 41 ha en mag op de erkenning van de plaatselijke landbouwers en het stadsbestuur van Brugge rekenen.

We bleven verder in contact met elkaar via de elektronische nieuwbrieven, via Mergus Facebook, de Mergus website en de verschillende regionale en nationale WhatsApp-groepen.

De blikvangers van Machteld zijn uitgegroeid tot een nationaal gelezen weekoverzicht!

 

MERGUS AWARD 2022 – WINTERFEEST

Bij het ter perse gaan van deze Nieuwsbrief is het onzeker, zelfs eerder onwaarschijnlijk dat ons Winterfeest zal kunnen doorgaan. Dat is/was gepland op vrijdagavond 29 januari in zaal de Valkaert te Oostkamp (Vormingsplus is niet meer open op vrijdag) maar dat wil niet zeggen dat we de felbegeerde, jaarlijkse Mergus Award niet zullen toekennen! Integendeel: deze gaat naar Luc Vanpaemel en Kristof Hurtekant, medewerkers aan al onze activiteiten in het Beernemse met oog voor Natuurbescherming en Natuurbeheer aldaar. Luc en Kristof, van harte proficiat, we vinden wel een alternatieve afspraakdatum en plaats om jullie award uit te reiken als het Winterfeest niet kan doorgaan !

Wat staat op het Mergus programma voor 2022?

Wel we zitten een beetje in de knoei met onze groepsactiviteiten. We weten langs geen kanten hoe erg de Omikron variant tot een vijfde en nog andere varianten tot nog meer golven zullen leiden.

Bekijk dus regelmatig onze website en lees ons nieuwsbrieven. Daarin zal op tijd bekend gemaakt worden of volgende activiteiten doorgaan

–          Ons Winterfeest op 29 01 te Oostkamp

–          De Ark Avonden i.s.m.NP Brugge, vierde donderdag van de maand.

–          De Zangvogelcursus in april/mei

–          De Guido Burggraeve herdenkingswandeling op 01 mei

–          De Steenuilenavond laatste zaterdag van juni

–          De sfeervolle zomer woensdagavond wandelingen/excursies

–          Het Zomerfeest, begin september, richting Antwerpse Kempen

–          De Najaar ark avonden

–          De bus trip naar Schouwen-Duiveland in de Kerstvakantie

Op soorten beschermingsvlak blijven we zorg dragen voor onze zwaluwen, weidevogels en uilen. We zien vol spanning uit naar de beelden van onze Slechtvalkenwebcam in 2022

En iedereen kan ons Mergus Polderproject Koolkerke-Dudzele op twee manieren steunen:

  • Of  door aanschaf van één van de allerlaatste unieke Mergus sweaters. We kunnen deze in topkwaliteit aanbieden dit dankzij onze hoofdsponsor Raleigh Fietsen en dit voor 25€, waarvan 15€ naar ons Polderproject Koolkerke –Dudzele gaat. Te bestellen via Frank op fds4022@gmail.com en af te halen op zijn werk – Lieven Bauwensstraat 11, Sint-Andries. Storten gebeurd op bedrag op rekeningnummer BE 86 0013 4137 9250 van Frank De Scheemaeker, Ronselarestraat 105, 8380 Dudzele, met vermelding van dame of heren model, met of zonder kap en de maten S, M, L, XL, 2XL of 3XL
  • Of door storting van een gift op rekening BE 56 2930 2120 7588 van Natuurpunt Mechelen met vermelding van projectnummer 5589 – polders Koolkerke-Dudzele

 

Vrijwillige bijdrage 2022

Langs deze weg willen we jullie vriendelijk vragen om jullie steunbijdrage van €12 te storten op ons nieuw rekeningnummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Ronselarestraat 105, 8380 Brugge met vermelding “Steunbijdrage 2022”. Nieuwe sympathisanten worden gevraagd om ook hun e-mailadres door te geven.

Wat krijgen jullie daarvoor aangeboden!:

–          gratis deelnemen aan de woensdagavonduitstappen in de zomer;
–          voorinschrijvingsrecht op de reizen en weekends: om te verhinderen dat steeds                        dezelfde mensen meegaan – mogen jullie zich nu al op een soort kandidatenlijst laten zetten, door een eenvoudig mailtje naar fds4022@gmail.com te sturen.
–          rapporten met de resultaten van onze tellingen;
–          korting op de deelname aan het Mergus Zomerfeest
–          en vooral veel uitleg en een leuke sfeer tijdens de activiteiten want de Mergus is een echte vriendenbende waar iedereen zich steeds thuis voelt.

Hebben jullie zelf ideeën, suggesties om onze Vogelwerkgroep nog aantrekkelijker te maken, stuur ze Frank gerust door!

 We zijn een officiële Natuurpunt Vogelwerkgroep en werken nauw samen met alle Natuurpunt afdelingen en werkgroepen in het Brugse Ommeland.  Alleen Natuurpunt leden zijn verzekerd tijdens onze activiteiten.  Neem ook een kijkje op www.natuurpunt.be en www.natuurpuntbrugsommeland.be .

Frank en het ganse Mergus bestuur


met dank aan de twee hoofdsponsors: Sights of Nature Optiek en Raleigh fietsen