Mergus Weeknieuws 2022/01/24: drukke telmaand: watervogels, ganzen, slaapplaatsen, stootvogels. Broedvogel verslag – Groot Vogelweekend – Varia.

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

 

JANUARI  DRUKKE TELMAAND

NET VOORBIJ

Mogen we alle tellers van harte bedanken voor hun inzet bij de watervogel en ganzentellingen, alsook bij de slaapplaatstellingen van wulpen, aalscholvers en ‘witte’ reigers.

De resultaten van de ‘witte’ reiger slaapplaatstellingen zijn gekend. In onze regio niet minder dan 37 Koereiger, 46 Kleine Zilver-, en 97 Grote Zilverreigers op de gekende slaapplaatsen. Zeer hoge aantallen voor januari! Mogen we straks op meerdere broedkoppel rekenen? Gedetailleerd verslag in bijlage.

Ook het Aalscholververslag verscheen op onze www.mergus.be website. Met 643 vogels blijven de aantallen constant in onze regio! Wim Jans bedankt voor de organisatie.

MEEUWEN-  DIT WEEKEND

Dit weekend in gans België de gekende meeuwen slaapplaatstellingen. Geen sinecure die duizenden vogels die richting kust afzakken te tellen. Frank doet alvast een poging zaterdagavond in de Achterhaven. Ben je kandidaat om in het Zwin, Uitkerke, de Put van Roksem, de Voorhaven en of aan de Vismijn-Filipsdok Zeebrugge te gaan tellen, geef me een seintje/mailtje aub. Dan kunnen we proberen ploegen te vormen.

 

GROTE VOGELWEEKEND – OOK JIJ TELT MEE HE.

 

Het Grote Vogelweekend

Het Grote Vogelweekend nadert: tijd om het vogelvoer op te dissen en massaal tuinvogels te turven op 29 en 30 januari. Naar goede gewoonte is Michaël Pas onze bevlogen ambassadeur, dit jaar voor het eerst geflankeerd door schrijfster Sarah Devos. Zij zitten alvast klaar achter hun verrekijker.

 

 

 

STOOTVOGELS – VOLGEND WEEKEND

Van vrijdag 04 t.e.m maandag 07 februari 2022 vindt onze 26ste regionale stootvogeltelling plaats. Het Mergus Invoer Project scherm staat al open op www.mergus.be voor de vaste tellers die een eigen gebied claimden. Maar ook jij kan meetellen door je waarnemingen in te geven op waarnemingen.be en draagt ook alzo bij tot een vollediger Vogelatlas straks.

Er zijn de traditionele groepstellingen op zondagmorgen 06 februari! Of naar Dudzele en Koolkerke, of naar Hoeke en Lapscheure! Vertrek 08u45 aan de gekende Randparking Louis Coiseau kaai Brugge. Leiding Nicholas Endriatis en Frank De Scheemaeker. Ook beginnende vogelaars welkom. Carpooling. Terug ca 12u30.

Frank stuurt in het weekend de traditionele telkaarten en invulformulieren naar de vaste tel kern. Graag jullie gebied al claimen aub en handleiding om straks te tellen, nogmaals in bijlage. Een geprinte versie zal zich ook in je enveloppe straks bevinden.

 

BROEDVOGELVERSLAG 2020

Een titanenwerk! Het broedvogelverslag 2020 is net pers van de vers! Zie bijlage! Alle tellers hebben ook recht op een gedrukt exemplaar. Graag een mailtje sturen naar fds4022@gmail.com als we je er ééntje mogen toesturen.

VOGELATLAS 2022

Warme oproep aan alle Vogeltatlas tellers om dit weekend één of meerdere Gouden Grid hokken te tellen!

 

VARIA

 

Met vriendelijke groeten

Frank en zijn ganse bestuur!

 

Ps Uitschrijven voor deze nieuws brief kan door een mailtje naar fds4022@gmail.com

ps voor de bijlage – zie e mails frank weeknieuws – of vraag op via fds4022@gmail.com