Mergus Weeknieuws – 2022-02-22 – binnenhuisactiviteiten – broedvogels – mededelingen – oproepen

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

Hoys allen

 

Vooreerst mijn excuses dat er twee binnenhuisactiviteiten op dezelfde avond gepland zijn deze week – maar ik had niet gedacht dat de Ark Avonden al opnieuw zouden (mogen) doorgaan. Wel dus.

 

Uitnodiging Vogelatlas vergadering nu Donderdag 24 februari 2022 – 20u

Zaal Vormingsplus = Avansa nu = Sint-Pieterskerklaan 5, Brugge – Sint-Pieters

We zijn nog steeds op schema – zie ook kaartje onderaan –  bedankt iedereen voor het vlotte tel- en invoer werk. Ook met de aantalsschattingen loopt het vlot! Nog de allerlaatste hindernissen te nemen/lege hokken in te vullen! Frank schreef een reeks potentiele kandidaten met succes aan, die komen zeker luisteren. Ben jij ook kandidaat om mee te tellen regio Aartrijke en Oostkamp in de zomer (broedvogels) en winter – of in de regio’s Hoeke en Lapscheure (alleen winter) kom gerust af!

Uitnodiging Ark avond eveneens Donderdag 24 februari 2022 – 20u

Zaal Onze Ark  = Sint-Michielslaan 30, Sint-Michiels

Patrick Keirsebilck op zijn best! Een dozijn midwinterse midweeks in de Zeeuwse Delta! Unieke beelden vanop de Zeeuwse Eilanden, vol ganzen, eenden, zwanen, zaagbekken en veel veel meer.  Volgende spelregels dienen wel in acht genomen te worden dixit vz Wim Jans: de arkavond van 24 februari gaat door, met CST, met mondmasker en zonder pauze of bar.

Oproepen en mededelingen

Patrick Vandousselaere laat ons meegenieten van zijn duizenden nachtvlinder observaties afgelopen zomer (zie bijlage).

Johan Debuck meldt:   Frank,  Grote , kleine en witstuitbarmsijs zijn vanaf heden één soort, zie  https://www.birdwatchingdaily.com/news/science/new-research-redpoll-species-are-all-one/?fbclid=IwAR0ACTPK8LvUl9ulQilQxpdV9T6nQH7o0wqWykEpcNXkUXO0aPAMbH3lA0Q

Diezelfde Johan Debuck zoekt nog medereizigers voor:

Wil je deze reizen, onder mijn leiding, nog eens vermelden in je volgend weeknieuws :

https://www.starlingreizen.be/reizen/natuurreis-naar-marokko-ultiem-vogels-kijken-2022/  ,  nog 1 plaats

https://www.starlingreizen.be/reizen/vogelreis-naar-lesbos-2022/ , nog 1 plaats

https://www.starlingreizen.be/reizen/natuurreis-naar-kazachstan-vogelparadijs-van-centraal-azie-2022-2/ , nog 3 plaatsen

 

 

En ook Dirk Pottier nodigt uit:

 

Lezing Fernand Rochette, auteur van het boek ‘De vogel en de componist’

De VZW Vloethemveld nodigt de leden van Natuurpunt graag uit voor een uiterst boeiende lezing over ‘De vogel en de componist’ van Fernand Rochette, auteur van het gelijknamige boek. Deze voordracht verduidelijkt hoe vogelzang als inspiratiebron diende voor veel (bekende) componisten.

De lezing gaat door op vrijdagavond 11 maart 2022 in zaal De Schelpe, Eernegemweg 32 in 8490 Snellegem (Jabbeke). 

Inkom is 5€ en hiervoor kan ingeschreven worden via deze link.

Na zijn academische carrière in onderwijspsychologie bleef de heer Rochette werkzaam in het hoger onderwijs als directeur van de lerarenopleiding te Brussel. Maar naast het onderwijs en de psychologie heeft Fernand Rochette nog een andere grote liefde, namelijk passie voor natuur en in het bijzonder voor vogels. Hij organiseert natuurwandelingen en houdt lezingen en voordrachten over vogels, vogelzang en componisten die zich hierdoor lieten inspireren. Veel van die vogels en de muziekstukken waarin ze te horen zijn, staan nu gebundeld in zijn boek De Vogel en de Componist, dat eerder dit jaar verscheen bij Sterck en DeVreese.

Vloethemveld is een beschermd natuurgebied van ongeveer 350 hectare dat deel uit maakt van de Natura 2000-gebieden en door Vlaanderen is erkend als Open erfgoedsite. Terwijl de helft van het gebied het hele jaar vrij toegankelijk is voor het grote publiek, kan het andere deel enkel worden bezocht onder begeleiding van een gids. Het onthaal en de begeleiding van bezoekers is een kerntaak van de VZW Vloethemveld.

Dankjewel namens de VZW Vloethemveld voor de samenwerking en hopelijk tot binnenkort in het Stiltegebied!

Groetjes,

SLOTWOORD VAN DE VOORZITTER

 

En tot slot wil Frank nog even alle Natuurpunt Mergussers bedanken voor hun onvoorwaardelijke inzet bij het opvolgen van alle projecten in de regio – het kaartje hieronder bewijst dat we zoals steeds goed mee zijn – hier alvast voor de Vogelatlas hokken op te volgen in te vullen.

We zijn volop de stootvogelwaarnemingen 4 – 14 februari 2022 aan het uitwerken en verslagje mag zeker in maart verwacht worden.

En tot slot zijn we begonnen met de uitwerking van de broedvogel- geldige territoria 2021!

En vergeet onze blikvangers niet op de www.mergus.be en website hé!

 

Mvg

 

Frank en zijn ganse bestuur.