Mergus Weeknieuws 2022/5: havikarend –  slechtvalken webcam – watervogeltelling – vogelatlas – abv tellingen –  steenuilen – wulpen – vacature – voorjaarsprogramma – steun Mergus

Frank De Scheemaeker

Mergus Weeknieuws 2022/5: havikarend –  slechtvalken webcam – watervogeltelling – vogelatlas – abv tellingen –  steenuilen – wulpen – vacature – voorjaarsprogramma – steun Mergus

 

Hoys allen

Ziehier het recente Mergus Nieuws

HAVIKAREND

Proficiat aan Mathieu Decoene die deze namiddag een gezenderde Havikarend boven Bloemendale Sint-Andries waarnam en fotografeerde – duidelijke foto’s op www.mergus.be

 

SLECHTVALKENWEBCAM

Paul Maertens activeerde opnieuw onze webcam op de OlV –Toren, hartje Brugge en die zorgt opnieuw voor opzienbarende taferelen/beelden. De nestbak wordt net als verleden jaar door verschillende wijfjes geclaimd (verschillende ringnummers). Hopelijk loopt het beter af dan in 2021. Adembenemende beelden te zien op www.mergus.be – niet op webcam drukken – maar  naar onderaan scrollen tot je bij projecten komt en dan pas naar Slechtvalken gaan.

 

WATERVOGELS EN OOK GANZEN TELLING KOMEN WEEKEND

Onze laatste telling van het winterseizoen 2021/2022. Op zoek naar de eerste Grutto’s, Zomertaling en Kleine Plevier (wie weet ook Oeverzwaluwen en Blauwborst) met het zachte weer.

Marc De Ceuninck verwittigde net de vaste telgroep zag ik – maar ook jij kan deelnemen want er is ook opnieuw de traditionele gezamenlijke Achterhaven/Zeebrugge/Lissewege groepsexcursie en iedereen is dan ook welkom zondag 13 maart  om 08u45 aan de gekende Havenrand parking (tov Nieuw Politiehuis) Louis Coiseaukaai Brugge. Carpooling. Terug 12u15. Drie ploegen olv Paul Maertens, Marc De Ceuninck en Frank De Scheemaeker (0473 91 84 36)

 

WULPEN SLAAPPPLAATSTELLING  VERSLAG JANUARI 2022

Steeds een plezier om te lezen  – de proza van Guido Rappé – alle resultaten en verslag op de www.mergus.be.

VOGELATLAS

Ideaal weer voor het ogenblik om je atlasblok te verkennen en een Steenuilen avond excursie te organiseren. Een woord van dank aan alle enthousiastelingen die er ook dit jaar weer op uittrekken om de laatste hokken in te vullen!

VACATURE

Georges De Putter, onze hoofdsponsor, heeft een vacature als winkelmedewerker, met doorgroeimogelijkheden. Alle details in bijlage! Mergus sollicitanten hebben een streepje voor door hun vogel en natuurkennis!

ABV TELLINGEN

Volgende vogelaars zijn opnieuw actief in volgende gebieden:

 

 Teller ABV-km-hok in 2022
 Johnny Mylle ES0574
 Stijn Cooleman ES0867 + ES1082
 Miguel Depoortere ES1465
 Frank De Scheemaeker ES1485
 vakant ES1672
 Philippe Deprez ES1673
 Michel Louette ES1973
 Marc De Ceuninck ES2268
 Dirk Vercoutter ES2287 + ES2390
 Valérie Goethals & Johan Debuck ES2585

 

ABV-data-input gaat nog steeds door via https://meetnetten.be/ 

Er is nog één telhok vrij ten zuiden van Heist – kandidaten mailen naar graag naar stijn.cooleman@gmail.com, regionaal coördinator, die dan graag alle details en uitleg verstrekt! Doen!

 

VARIA – OPROEPEN

 

Donald Dupon en NP Damme zoeken gidsen: 

In het weekend van 14 en 15 mei komt de Natuurpuntcontainer naar Damme/ de Pulse ifv 20 jaar NP. Voor ons wordt het een heus feestweekend wan dit jaar bestaat afd. Damme maar liefst 40 jaar. 

We plannen tal van activiteiten en zullen zowat al onze gidsen nodig hebben. 

Graag organiseren we ook een vroegmorgen wandeling op zondag 15 mei met aansluitend een ontbijt voor de deelnemers. Wie van de Mergus graag zou gidsen kan contact opnemen met me via donald dupon <donald.dupon@hotmail.com>

 

Johan Debuck meldt: Onder het motto, het moeten niet altijd vogels zijn, hieronder interessante info omtrent de wolvenpopulatie in de Benelux en Duitsland.

Door de grote afstanden die ze tijdens hun leven kunnen afleggen zijn wolven dieren die bijna zeker een of meerdere keren landsgrenzen oversteken. De wolven in Nederland en Vlaanderen maken naar het oosten deel uit van de Centraal-Europese wolvenpopulatie en naar het zuiden van de Alpiene.  Er werd recent een grensoverschrijdende kaart van de wolventerritoria gepubliceerd.

 

Onze de recente Zwin rapporten van Wouter zijn meer dan het lezen waard – zie bijlage

Mij Frank valt het op dat er deze winter opvallend minder Putters waren dan de vorige jaren – jullie ook?

Vergeten jullie ook niet te genieten van Machteld haar recente blikvangers op de mergus facebook en website

Heb je ook een melding of wil je iets organiseren-  heb ik iets vergeten – laat het me horen!

VOLGENDE WEKEN – NOTEER NU AL IN JE AGENDA

Opnieuw Ark avonden mogelijk – en Mergus is aan de buurt op donderdagavond 24 maart in zaal Onze Ark – Sint-Michielslaan 30 – Sint-Michiels – vanaf 20u met twee reisbeeldverslagen: waddeneilanden en Mallorca en wat smacht ik om na twee jaar met de legendarische woorden de bar open te kunnen verklaren. Iedereen welkom

Vanaf einde april organiseren we opnieuw op regelmatige basis Woensdagavondwandelingen –programma wellicht klaar tegen de volgende Nieuwsbrief

Op zaterdagmorgen 9 april leiden we een vroegmorgen wandeling in Fort Beieren voor de Houtlandse Milieu werkgroep. Iedereen welkom om te komen meegenieten/gidsen. Start 6u30 aan de hoofdingang en inschrijven graag via volgende link: https://forms.gle/oEHt9dMojRUoRjnRA

 

Zaterdag 07 mei – de jaarlijkse Birdathon – in kleine groep op excursie in eigen regio – we overwegen een nieuwe formule – details volgen

Zondag 15 mei – NP Brugge nodigt ons allen uit de nieuw aangekochte Mergus natuurgebieden in regio Koolkerke/Dudzele mee te komen bezoeken en we eindigen met een aangeboden drankje bij onze Damse Buren – zie ook hierboven. Afspraak aan de gekende Havenrand parking (tov Nieuw Politiehuis) Louis Coiseaukaai Brugge om 13u30. Met de fiets!

Mvg

Frank en het ganse bestuur.

Uitschrijven op deze mailberichten kan door eenvoudige verzoekmail naar Frank te sturen.

 

VRIJWILLIGE BIJDRAGE – STEUN MERGUS 

Langs deze weg willen we jullie vriendelijk vragen om jullie steunbijdrage van €12 te storten op ons nieuw rekeningnummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding “Steunbijdrage 2022”. Nieuwe sympathisanten worden gevraagd om ook hun e-mailadres door te geven.