Mergus Weeknieuws 2022/05/09 – Birdathon/Woensdagavond/bezoek aan de Mergus reservaten/feest in Damme en Oostkamp/Machteld veel beterschap/Slechtvalken

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

Mergus Weeknieuws 2022/05/09 – Birdathon/Woensdagavond/bezoek aan de Mergus reservaten/feest in Damme en Oostkamp/Machteld veel beterschap/Slechtvalken

 

BIRDATHON 07 MEI 2022      (nationaal verslag loopt net binnen – zie bijlage)

Vooreerst een woord van dank aan alle Mergussers voor deze collectieve prachtprestatie! Ondanks het feit dat er zo goed als geen (stuw) trek was zaterdag, namen we toch allen samen 159 soorten waar en dat zijn er ongeveer 4 meer dan Westkust, 14 meer dan Westland, 21 meer dan Overmeerse Vogels, 52 meer dan Vlaamse Ardennen, 56 meer dan Zuid-West-Vlaanderen, etc

Wij hebben natuurlijk het voordeel dat we aan de kust gelegen zijn!  Maar je moet het toch maar doen!

We kwamen – mogelijks hebben jullie het ook op de app gevolgd – nochtans erg traag op gang en hadden tegen 08u zo’n 80 soorten achterstand op koploper Westkust, tegen 10u nog ca 60 soorten en op de middag nog steeds 30 soorten achterop. Tegen ca 16u kwamen Westkust, Westland en Mergus op gelijke hoogte en we namen pas om 18u een eerste keer de leiding (van een speelse thriller gesproken). Een paar telefoontjes van Frank om 19 u stelden de overwinning veilig. O.a. naar Rik DJ (geoorde fuut Roksem), Wim P (zwarte mees De Haan) etc … en de latere waardevolle aanvullingen van Stefan Keereman (bedankt!!) ondanks de ongunstige wind toch de trektelpost in de Fonteintjes bemande (ook dan aan Anthony M en Filip M natuurlijk) (dwergmeeuw en sijs) en Stijn Baeten (goudplevier en noordse kwikstaart), Robrecht Pillen (smient en pijlstaart). Ook Valérie verdient een pluim wegens haar enthousiasme in afwezigheid van Bukkie en co (Lesbos)

Maar ik kan het niet genoeg herhalen – de bedoeling was een leuke dag buiten te zijn – zoveel mogelijk met de fiets – en zoveel mogelijk leuke waarnemingen in je lievelingsgebied te verrichten en daar zijn we in geslaagd – en plus een nieuwe blauwe reigerkolonie te Oedelem (als dat geen verrassing is) (RVK e.a). Verder verzamelden we een verbluffend aantal waardevolle gegevens voor de Vogelatlas

Mogen bij Frank zeker een Mergus Sweater komen afhalen voor hun unieke soorten:

Stijn Cooleman (Koereiger)
Tine Dhoore (samen met FDS) (Tafeleend)
Filip Matthijs (Zwarte Zeeëend)
Filip De Ruwe (Kwartel)
Rik De Jaegher (Geoorde Fuut)
Gilles Bavay (Roerdomp) (ook Indische Gans)
Stijn Baeten (Noorse Kwikstaart en Goudplevier)
Johnny Mylle (Waterral)
Patrick Janssens (Appelvink)
Jan D’hondt (Drieteenstrandloper)
Stefaan Brinckman (Blauwe Kiekendief)
Eric Hermy (Ransuil)
Antoine Cornelis (Bosuil)
Wim Pauwels (Zwarte Mees)
Filip Matthijs (Boompieper) (ook Casarca)
Wim Lammerant (Mandarijneend en Kleine Canadagans)

Hopelijk niemand vergeten – anders laat het me weten.

 

Hebben jullie als groep(je) recht op een sweater door samen een unieke soort te hebben gezien – laat het me weten!

Gelijk hoe – de Mergus sponsors: Sights of Nature en fietsen Raleigh zorgen voor 500 euro steun aan de Mergus natuurreservaten!

Opvallende soorten die ontbraken (en die de dagen ervoor en of erna wel in de regio werden gezien) :

Zomertaling, Zomertortel, Snor, Rode en Zwarte Wouw, Purperreiger, Strandplevier, Temminck en Krombekstrandloper, Engelse Kwikstaart, Visarend, Middelste en Kleine Bonte Specht, Pontische en Geelpootmeeuw, Lach – Zwarte en Reuzenstern, etc                          (we hebben dus nog wat rek)

De Kleine Geelpootruiter was de zeldzaamste uitschieter.

We zijn natuurlijk ook bijzonder verheugd te mogen vaststellen dat alle vogelaars zich aan de spelregels hielden en geen natuurreservaten ongevraagd betraden, soorten op pesten, onnodig tapen, enz!  Heerlijk voorzitter te mogen zijn van zo’n geoliede machine!

WOENSDAGAVOND ACTIVITEITEN

We gaan nu overmorgen woensdag avond 11 mei van start met een unieke lusvormige wandeling rondom Ryckevelde – dit boscomplex werd door ANB tot een waar natuurgebied omgetoverd! Allen daarheen en je zult verbaasd zijn van de unieke evolutie!  Leiding Michel Louette en Johan Van Heulebrouck.

Excursies op woensdagavond in 2022

Data Uur vertrek en startplaats Auto/fiets of wandeltocht Te bezoeken streek/gebied Contactpersoon Mergus

Wie zal ons gidsen ?

11.05.2022 19.30 uur parking Ryckeveldebos en hondeweide, Rijckeveldestraat (= holleweg), Sint Kruis Brugge lusvormige landschaps-

wandeling van 6,5 km

Ryckeveldebos en omgeving Johan Van Heulebrouck

Michel Louette

 

ZONDAG 15 MEI 2022           FIETSTOCHT RONDOM DE MERGUS NATUURRESERVATEN IN KOOLKERKE EN DUDZELE

Iedereen welkom – startschot om 14u aan de gekende randparking Louis Coiseaukaai Haven Brugge – na de excursie trakteert Frank iedereen – die het past – op een frisse pint op 40 jaar Natuurreservaten Damme wegens en zijn verjaardag op 19 mei en omdat we voor het derde jaar op rij de Birdathon wonnen en we heel veel steun krijgen van iedereen voor onze Natuurreservaten. Leiding Frank De Scheemaeker 0473 91 84 36

Machteld – veel beterschap gewenst bij je aanslepende Corona aandoeningen van de ganse Mergus bende en bedankt om  blijvend de Blikvangers te willen verzorgen!

Verder niet vergeten onze Slechtvalken te volgen op www.mergus.be aub – dixit Paul Maertens – een baby borrel lijkt er te zullen aankomen.

EVENEENS VOLGEND WEEKEND – NIET TE MISSEN – GA ER ZEKER HEEN

 

Eetfestijn en opendeur bij NP Oostkamp – 40 jaar NP Damme

‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Geen afbeeldingen? Webversie