Mergus Weeknieuws 2022/06/09 – Woensdagavond activiteiten – Kasteel Ten Berghe – Machteld/Blikvangers – Onze deelneming – Broedvogelatlas – Huiszwaluwentellingen – Subsidies/VLM – Geschiedenis – Avifauna Zeeland – Eddy Gadeyne – Frank op vakantie – Oproep Natuurpunt Jabbeke

Frank De Scheemaeker

 

Mergus Weeknieuws 2022/06/09 – Woensdagavond activiteiten – Kasteel Ten Berghe – Machteld/Blikvangers – Onze deelneming – Broedvogelatlas – Huiszwaluwentellingen – Subsidies/VLM – Geschiedenis – Avifauna Zeeland – Eddy Gadeyne – Frank op vakantie – Oproep Natuurpunt Jabbeke

 

Hoys allen

Ziehier het recente weeknieuws! Zaterdag vertrek ik met Els voor twee weken op vakantiereis naar Noord-Italië. Op de facebook kunnen jullie zeker meegenieten van onze cultuur/natuurbelevenissen.

Volgend weeknieuws dus pas einde maand – maar ondertussen wens ik jullie veel vogel – en telgenot! Zo vlogen we maandag met de drone over Kasteel ten Berghe te Koolkerke en filmden 7 nesten van Kleine Zilverreiger en 10 van Lepelaars – een absoluut regio record.  Op één foto merken we ook een jammer genoeg grotendeels verborgen oranje snavelige reiger op nest. Dus ook Koereiger wellicht! We proberen of we nog foto’s uit een andere hoek kunnen bemachtigen. Met dank aan Jeroen Saelens voor het dronewerk en Wouter Faveyts voor de medecontrole.

Voor de rest was het voor velen van ons ook genieten van Koningseider, Noordse Nachtegaal en Bultrug voor onze Oostkust.

De jonge Slechtvalk op de OLV Toren werd door Antoine en Paul van een kleurring voorzien.

Filip De Ruwe en Rik Vande Kerchove beschermen en ringen alle bruine kiekendieven in de regio. Weet je een broedkoppel – vergeet niet hen te contacteren.

We werden verder door het nieuwe Antwerpse – Brugse fusie havenbestuur uitgenodigd om voorstellen te doen de haven groener te maken en of een groene bufferzone in en rond de Haven te maken. We zijn benieuwd en houden jullie op de hoogte.

Gisteren kochten we opnieuw 3 ha bij in de Dudzele – waardoor ons NP  – Mergus reservaat nu al 52 ha bedraagt

 

MACHTELD OPNIEUW THUIS

Machteld laat weten opnieuw thuis te zijn – maar de gezondheid is nog niet optimaal. Machteld – we wensen je met de ganse groep veel beterschap en missen de wekelijkse blikvangers heel erg. Stuur Machteld gerust een steunmailtje op machteld.kaesemans@telenet.be of bel haar even op 0486 253067.

WOENSDAGAVOND ACTVITEITEN

Vooreerst onze excuses voor het vergeten te verwittigen dat het bezoek aan de Gierzwaluwen kolonie te Groede (Lutherse Kerk – echt heel speciaal) (je kan in de nesten binnenkijken)  gepland voor woensdag 08 juni naar 22 juni verplaatst  werd – we hopen jullie daar massaal te mogen verwelkomen, net als op de fietstocht naar Lissewege de woensdag erop. Concreet spreken we af:

Excursies op woensdagavond in 2022

 

Data Uur vertrek en startplaats Auto/fiets of wandeltocht Te bezoeken streek/gebied Contactpersoon Mergus

Wie zal ons gidsen ?

22.06.2022 18.15 uur randparking L. Coiseaukaai Brugge

18.30 uur parking aan Sint Anna ter Muiden

belangrijk voor deze excursie moet verplicht ingeschreven worden bij maertensp@belgacom.net voor zondag 19 juni

Autotocht en wandeling   Paul Maertens

Willy Vermeersch

29.06.2022 19.00 uur Scheepsdaelebrug Sint Pieters Brugge fietstocht Fietstocht doorheen Lissewege Leiding en omgeving. Frank De Scheemaeker

 

06.07.2022 19.00 uur randparking L. Coiseaukaai Brugge

19.30 uur parking aan Sint Anna ter Muiden

fietstocht Zwindijk en omgeving

 

Paul Maertens

Kurt Vandamme en Patrick Janssens

ONZE DEELNEMING

We bieden onze deelneming aan Stefaan Verplancke aan bij het overlijden van zijn papa

VOGEL – BROEDVOGELATLAS

Ik zie dat al mijn broedvogeltellers 2022 volledig op schema zijn! Prachtig zo! Graag volhouden tot einde juni aub!

HUISZWALUWENTELLINGEN

Ja onze Huiszwaluwen zijn volop aan het toekomen en de aantallen lijken niet onaardig! We zijn benieuwd naar de totaalaantallen straks.

De Oeverzwaluwenkolonie langs het Zeekanaal te Lissewege is gelukkig opnieuw volop bewoond! Ik telde er minstens 42 bewoonde nesten, maandag jl.

HEEL INTERESSANT NIEUWS VAN BREGT VAN DE VLM

Dag Frank,

 

Onlangs is de projectoproep Oudlandpolder gelanceerd. Er is 600.000€ vrijgemaakt voor projectvoorstellen/uitvoeringsinitiatieven. Enkele van de maatregelen zijn het aanleggen van kleine landschapselementen en boomgaarden, maar ook broedgelegenheid en overwintering voor vogels.

Lijkt mij interessant om te verspreiden via jullie werkgroep voor andere aankoop van nestkasten bijvoorbeeld. Hieronder de link:

https://www.vlm.be/nl/nieuws/Pages/Oproep-uitvoeringsinitiatieven-Oudlandpolder.aspx

Bij het regelement vind je alle maatregelen terug.

 Groeten,    Bregt             Bregt Desmet

Bedrijfsplanner Middenkust- en Oudlandpolder
(Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge en Zuienkerke

DE GESCHIEDENIS VAN DE BELGISCHE ORNIITHOLOGIE

Echt wel uniek naslagwerk – bedankt Karim om door te sturen (en bij een volgend overzicht zal de Mergus er zeker ook instaan zeker) (smiley)

Geschiedenis van de Belgische ornithologie | Natuurpunt

AVIFAUNA ZEELANDICA

Deze prachtige Avifauna is nog steeds te koop  -zie flyer in bijlage.

OOK EDDY GADEYNE MOGEN WE ZEKER NIET VERGETEN

Mijn beste vrienden-collega’s               Beste roofvogelvrienden,

Zoals jullie weten VIER IK HEEL BINNENKORT DE NIEUWE GEBOORTE VAN EEN NIEUW ROOFVOGELBOEK, DEEL 2 van het hernieuwde ROOFVOGELS IN VLAANDEREN dat nu reeds op heel wat bijval en fans kon rekenen…

In dit werk, dus twee delen, komt gans VLAANDEREN en alle soorten roofvogels en meeste uilen heel uitgebreid aan bod en hebben HONDERDEN VELDMEDEWERKERS en tal van fotografen en vele bekende namen uit de Belgische ornithologie meegewerkt…

Het zou me ongelooflijk deugd doen om U of collega’s die U kent in uw regio aanwezig te zien op mijn FEESTELIJKE (ROOF)VOGELDAG IN LOKEREN MOLSBROEK op ZONDAG 12 JUNI waarbij ik zoals u wellicht weet vooral veel vrienden verwacht om 14h voor enkele leuke korte toespraken en een korte huldiging naar aanleiding van dit werk en 45 jaar dat ik reeds met vogels, natuur en (roof)vogelstudie in het algemeen actief en bezig ben…

Ik kijk alvast enorm uit naar Uw mail en vooral uw komst, al is het maar voor die korte plechtigheid tussen 14 en 15h in de namiddag…

U kan dan ook het boek(en) afhalen of komen aanschaffen…

Zoals je weet heb ik ook voor U en uw werk heel veel bewondering en daarom is het net zo belangrijk dat we opnieuw eens kunnen samenkomen en elkaar ontmoeten…

Hartelijk dank en hopelijk laat je me nog iets weten,

Hartelijke groet, Eddy

MAG IK VRAGEN TE LATEN WETEN OF U VOOR HET NAMIDDAGGEDEELTE AANWEZIG KAN ZIJN EN MET HOEVEEL PERSONEN…

eddygadeyne@hotmail.com

eddy.gadeyne@telenet.be

OPROEP VAN MARC VANDAMME EN JOERI VANBIJLEN

 

Voor onze laatste excursie met onze 11 Natuurverkenners in het Maskobos zijn we nog op zoek naar een ‘vogelgids’ op zaterdag 2 juli van 6u tot 8u. Aansluitend is er een ontbijt op de hooiweide aan de Zilverstraat en start nadien Biodimasko.

 

Zou je deze oproep kunnen opnemen in jouw wekelijkse nieuwsbrief?

 

Alvast bedankt. 

 

Namens bestuur NP Jabbeke 

Marc Vandamme  contact nemen via  natuurpuntjabbeke@gmail.com>

Geniet van de mooie lange avonden!

Frank en zijn ganse bestuur