Mergus Weeknieuws 2022/10/14: watervogeltellingen – vogel atlas – op reis met Mergus – onze deelneming –  ganzennieuws – november activiteiten

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

 

Mergus Weeknieuws 2022/10/14: watervogeltellingen – vogel atlas – op reis met Mergus – onze deelneming –  ganzennieuws – november activiteiten

 

WOORD VOORAF

Kersvers –   voor de vierde keer Bompie –  Frank – eerste kleindochter Mona – na drie kleinzonen Victor, Arthur en Louis, is verheugd jullie het allernieuwste Mergus nieuws te mogen brengen en jullie uit te nodigen op volgende activiteiten

 

WATERVOGELTELLING DIT WEEKEND

Alle vaste tellers kregen van Marc Dc, regionaal coördinator een vernieuwde oproep hun vast gebied te tellen! Indien belet graag een seintje naar Marc a.u.b.

Er is opnieuw de traditionele gezamenlijke telling in Lissewege en Zeebrugge – nu zondag 16.10 – afspraak – gekende randparking Louis Couiseaukaai te Brugge – 08u45. Opgelet om 12u raken we niet meer terug aan de randparking wegens de Marathon – alle deelnemers worden verzocht ons te volgen naar de parking aan het begin van de Koffieweg – waar we de ploegen om 09u verdelen en iedereen dan langs de A11 naar huis kan. Of m.a.w. er is een tweede startplek – uiterste zuidpunt van de Koffieweg – grote brexit parking

Graag meebrengen – waterdicht schoeisel – verrekijker – notaboek en indien mogelijk telescoop

Leiding Paul Maertens, Frank De Scheemaeker en Wim Jans  0473 91 84 36

 

VOGELATLAS VERGADERING

Mogen we alle vogelaars nog even herinneren aan een gezellig samenzijn – woensdag a.s. 19 oktober om 20u in zaal Avansa te St-Pieters, waar we de stand van zaken aan de Vogelatlas en alle winterprojecten nog even overlopen! Welkom – drank door onze sponsors aangeboden – details nog even in bijlage

 

MET MERGUS OP REIS NAAR EXTRADURA

Starling biedt ons de kans om met een unieke bende vogelaars om reis naar Extramadura te trekken! Een absolute aanrader – een topprijs voor een topbestemming – de gekende Mergus kwaliteit en ambiance verzekerd:

In het voorjaar van 2022 begeleidde Billy een reis voor Natuurpunt Klein-Brabant naar Extremadura. Het werd één van de beste Extremadura reizen ooit georganiseerd door STARLING. Een sfeerverslag van deze reis vind je hier.

Deze reis willen we nu graag opnieuw op dezelfde manier herhalen. Dit keer een reis voor Vogelwerkgroep Mergus en Natuurpunt Zuidrand. Twee natuurverenigingen die al verschillende keren met STARLING op stap zijn geweest en ons dus goed kennen. We zijn ervan overtuigd dat de fans van beide verenigingen een goede match zullen zijn en een prachtige reeks waarnemingen en belevingen zal opleveren. Een natuurreis die je niet wilt missen, dat staat vast!

Wat mag je verwachten? Elke dag gaan we op excursie. Soms vlakbij onze uitvalsbasis, Hotel Victoria in Trujillo, soms ook verder weg. We laten het weer het programma mee bepalen. We spenderen zoveel als mogelijk tijd buiten, op een rustig tempo. Lunches doen we steeds in de natuur. Er wordt dagelijks gewandeld (5 – 10 km.) maar het is geen échte wandelreis waar we zoveel mogelijk kilometers willen maken. Er is aandacht voor natuur, vogels, flora, landschappen, insecten, gewervelden én er is ook ruimte voor een vleugje cultuur. Het amfitheater van Merida staat op het programma alsook de binnenstad van Trujillo onder begeleiding van een cultuurgids. We sluiten de dagen af met een aperitief en verzorgde maaltijd! Kortom, genieten is het sleutelwoord van deze reis.

Interesse? Kijk dan zeker eens op deze link: 

https://www.starlingreizen.be/blog/spanje-extremadura-2022-met-starling/

Vriendelijke groeten,

Billy

 

OVERLIJDEN          

We bieden Paul M en zijn ganse familie onze oprechte deelneming aan bij het overlijden van zijn mama Regina Bonheure

 

INTERESSANT OM TE WETEN – GEZENDERDE GANZEN

Christine bedankt om door te geven.

Nieuws van het ringwerk. In het voorjaar 2022 werden in Noorwegen een 50-tal kleine rieten voorzien van een witte nekring met zonnepaneel, twee zwarte codes en een zendertje. Hopelijk hebben ze hun verblijf in de broedgebieden goed overleefd. Observaties van de codes van deze nekringen kunnen ingevoerd zoals de klassieke witte of blauwe nekringen (dus via geese.org en de BirdRing App). We zijn benieuwd hoeveel er tot bij ons komen, gezien de trend van toename van overwinteren in Denemarken. Onderzoekers hopen met de gegevens van deze zenders intensief informatie te verzamelen over de variatie in de trekroutes en de activiteiten van de ganzen (zowel overdag als ‘s nachts). Er worden voorlopig geen nieuwe traditionele nekringen aangebracht wegens besparingen. Hierdoor zullen er minder aflezingen kunnen gebeuren deze winter, maar het blijft een nuttige en boeiende ervaring!

 

AGENDA NOVEMBER 2022 (details volgen natuurlijk)

 

  • Zaterdagavond 12 november: slaapplaatstellingen aalscholvers, zilverreigers, …
  • Zaterdag en zondag 12- 13 november: watervogeltellingen
  • Donderdagavond 24 november: Ark Avond: Benny Cottele
  • Woensdagavond 30 november: VLM nodigt Mergus uit: steenuilen, weidevogelbeheer…

 

Met vriendelijke groeten en tot morgen bij de film! Frank en zijn bestuur

Ps vergeet niet van de blikvangers te genieten

Ps zwin waarnemingen eveneens in bijlage

Ps ook de vierde donderdag van oktober een Ark avond!  Een klapper: Jan Haelters – zeezoogdieren