Blikvangers van 07 tot en met 13/11/2022

Machteld Kaesemans

Opnieuw een onderhoudende week met een verrassende start met en dinsdag en woensdag nog steeds 2 vale gierzwaluwen boven de Fonteintjes. Op donderdag een grijze wouw over het Zwin en op zondag eentje over de Fonteintjes. Vrijdag was het Pallas’ boszanger dag met ééntje te De Haan en ééntje te Zeebrugge. Ook der eerste 3 Fraters in het Zwin gemeld die dag net als verschillende kwakken en nog steeds de bonte kraai in de Voorhaven. Ook zaterdag had wat verrassingen in petto: een ijseend in het Zwin en mogelijks dezelfde vogel in Zeebrugge op zondag, opnieuw bruine boszanger en siberische tjiftjaf in Heist en misschien wel de verrassing van de week – een kuifleeuwerik te De Haan. Op zondag tot slot 7 strandleeuwerik in het Zwin

Verder vermelden dat zo goed als dagelijks roerdomp en buidelmees in de Fonteintjes gemeld worden en het aantal velduilen waarnemingen drastisch afgenomen is (of wordt er minder gekeken?).

De sneeuwgorzen blijven aanwezig op het strand van Zeebrugge en verspreid over de regio nog heel wat tjiftjaffen, alle spechten, graszangers aan de kust, nog een late bladkoning, barmsijs, appelvink en goudvink

De teller op de witte reiger slaapplaatsen stond op zondag om 20u12 op 56 kleine en 108 grote zilverreiger en 123 koereiger.

Kwak

© Marc De Ceuninck

Sneeuwgors

© Johan Buckens

WAARNEMERS:

Deze  week waren er 270 vogelaars onderweg om onze vogels te spotten!!! In het totaal werden 3666 waarnemingen ingevoerd en  196 soorten.

Bovenste foto: IJseend Filip De Ruwe

Machteld Kaesemans 18/11/2022