Mergus Weeknieuws 2022/11/20: slaapplaatstellingen – activiteiten (Ark Avond)  –  VLM – Schouwen- Duiveland – Vogelatlas – Machteld verjaart.

Frank De Scheemaeker

 

 

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

 

Hoys allen           Ziehier het recente Mergus Nieuws

 

SLAAPPLAATSTELLINGEN

De gedetailleerde verslagen van de slaapplaatstellingen van afgelopen weekend vinden jullie in bijlage terug  en op de www.mergus.be website – onder projecten.

Met 69 kleine zilverreiger, 122 grote zilverreiger, 123 koereiger en 626 aalscholvers behaalden we leuke aantallen. Alle tellers van harte bedankt.

 

DONDERDAG 24 NOVEMBER – ARK AVOND – BENNY COTTELE

Mogen we jullie allen van harte uitnodigen op de november Arkavond in zaal Onze Ark, Sint-Michielslaan 30 te Sint-Michiels. Inkom gratis – ruime parking –  goede bar en veel bijpraat mogelijkheden! Aanvang 20u.

Spreker van dienst is onze BENNY COTTELE die een compilatie brengt van zijn best of: de wereld rond in 200 foto’s – geen klassiek reisverhaal maar een overzicht van wat de natuur hem de laatste 50 jaar zowel in binnen- als buitenland voor de lens bracht.

WOENSDAGAVOND 30 NOVEMBER  –  VLM –  BREGT DESMET EN STIJN DEWINTER  – NODIGEN MERGUS VAN HARTE  UIT

Bij de VLM lopen er een paar –  dagelijks professioneel –  in het veld en het is dan ook tof dat we met hen even kunnen samenzitten om hun projecten te bekijken en te zien waar samenwerking mogelijk is. Ook kunnen we subsidies bekomen voor een reeks activiteiten.

Op de agenda hebben zij alvast gezet:

  • Regionaal steenuilen onderzoek/bescherming in de ruimste zin van het woord
  • Voorstelling van alle weidevogelbeschermingsbescherming projecten die er lopen in onze regio

Ik ben alvast razend benieuwd/geïnteresseerd en kom zeker af! Jullie ook?! Inschrijven is niet verplicht maar kom je af – graag een seintje naar fds4022@gmail.com

Plaats en uur van gebeuren:

Kasteel Tillegem     Tillegemstraat 81 (via Domeindreef) I 8200 Sint-Michiels – start 19u30

 

 

VOGELATLAS

In bijlage het verslag van de vorige Vogelatlas vergadering! We kunnen de tellers niet voldoende danken voor hun inzet en met nog 2 winter en 1 broed telseizoen te gaan zijn zo goed als alle hokken geteld en of gereserveerd! Dat was natuurlijk een beetje te verwachten – maar je moet het maar doen natuurlijk.

Wat is nog niet geclaimd:

ES 06 D                 Aartrijke              te tellen winter 2022/2023 of 2023/2024

ES 06 C                 Eernegem           te tellen zomer 2023

Ben je kandidaat als hoofd of als medeteller – geef een seintje naar Frank – die probeert dan de taken te verdelen.

Een achttal hokken worden deze winter geteld en Frank wenst de tellers veel succes toe!

VERLENGD WEEKEND SCHOUWEN DUIVELAND: ONVERWACHT EEN PLAATS VOOR MANNELIJKE KANDIDAAT VRIJGEKOMEN – WIE GAAT MEE?

De Mergus weekends zijn legendarisch en een unieke combinatie van intens vogels kijken en toch veel leute hebben – voor het weekend van 09 tot 12 februari 2023 is er onverwacht één plaats vrijgekomen. Ben je geinteresseerd – geef onmiddellijk je gegevens door aan buk@telenet.be en je krijgt alle info van hem doorgestuurd. We gaan met twee busjes van 8 man/vrouw en gaan proberen even goed te doen als het recente oktober weekend met ca 126 soorten!

MACHTELD VERJAART OP 28 NOVEMBER

En zal zich dan 82 herfsten jong voelen. Ze is echt benieuwd hoeveel Mergussers eveneens reeds deze unieke leeftijdsgrens bereikt hebben en vraagt aan deze ‘seniors’ dat ze haar eens opbellen en of een mailtje sturen – 050 20 95 35 – machteld.kaesemans@telenet.be. Ze zou dat echt tof vinden

ERRATA

Aandachtige lezers merkten terecht enkele data foutjes op in vorige weeknieuws.

Hier de correcte data van een reeks toekomstige activiteiten waarop jullie nog gedetailleerde uitnodigingen voor ontvangen

  • Weekend 17- 18 december: watervogeltellingen
  • Weekend 14- 15 januari: watervogeltellingen
  • Donderdag 26 januari: ark avond
  • Vrijdag 27 januari: mergus winterfeest met John Van Gompel als gastspreker

SLOTWOORD

Tot donderdag op de Ark avond – vergeet woensdag niet voor de Rode Duivels te supporteren (alhoewel), bekijk de unieke blikvangers van Machteld en de Zwinwaarneming via Wouter.

Frank en zijn ganse bestuurssploeg

 

PS Sofie – excuses – ik had beloofd publiciteit voor je film te maken – maar mijn weeknieuws is net een dag te laat – ik maak dat zeker goed hoor!