Mergus Weeknieuws 22/12/12: ganse reeks tellingen – agenda – vergaderingen/uitnodigingen/mededelingen – vogel atlas – slotwoord

Frank De Scheemaeker

Mergus Weeknieuws 22/12/12: ganse reeks tellingen – agenda – vergaderingen/uitnodigingen/mededelingen – vogel atlas – slotwoord

Hoys allen

 

DIT WEEKEND: WATERVOGEL – EN GANZENTELLINGEN

 

Dit weekend opnieuw watervogeltellingen. Alle vaste tellers kregen reeds van de diverse coördinatoren een mailtje.

Je kan ook mee op de gemeenschappelijke telling naar de Achterhaven en Lissewege en wel nu zondag 18 december – afspraak 08u45 aan de randparking Haven Brugge – Louis Coiseau kaai 1 – tov nieuw Politiehuis. Meebrengen verrekijker, eventueel telescoop, waterdicht schoeisel, notaboek.

We carpoolen in 3 groepen – terug ca 12u15 – leiding Wim Jans, Paul Maertens en Frank De Scheemaeker 0473 91 84 36 – ook beginnende vogelaars welkom!

 

VERGADERING MET VLM EN RLHP – Kasteel Tillegem – 30 november

Wat onthouden we?

VLM (Bregt Desmet en co) gaan onverdroten verder met het aanspreken van landbouwers om hun activiteiten milieuvriendelijker uit te oefenen en kunnen daarvoor op veel (Europees) geld rekenen bij beheer van akker(randen) en weiden en kleine landschapselementen enz.

RLHP (Stijn De Winter en co) RLHP: Regionaal Landschap Houtland en nu uitgebreid met P Polder) spreken naar landbouwers ook particulieren en kunnen praktische hulp bieden voor alle natuurbeheer werken en of ideeën. Voor het ogenblik staan ook 3 grote vernattingsprojecten op stapel. Te Damme (rombautwerve), Oedelem (beverhoutsveld) en Beernem (Paterhof). Ook voor steenuilenbescherming zijn subsidies voor handen (aanmaak nestkasten bv)

AGENDA

Noteer nu al voor de volgende weken: details volgen.

  • Zondag 13 januari: gemeenschappelijke watervogeltelling Achterhaven
  • Weekend 12 – 13 januari: slaapplaatstellingen: witte reigers en aalscholvers
  • Zaterdagavond 16 januari: wulpen slaapplaatstelling
  • Donderdag 27 januari: Ark Avond
  • Vrijdagavond 28 januari: Mergus Winterfeest – John Van Gompel hoofdspreker
  • Weekend 29 -30 januari – groot Vogeltellingweekend (tuintellingen)
  • Zondag 30 januari: gemeenschappelijke stootvogeltelling

VEEL BETERSCHAP – UITNODIGINGEN – MEDEDELINGEN

WIM JANS  We wensen Wim Jans vlug beterschap nu hij een zware heupoperatie moet ondergaan en wellicht weken/maanden out zal zijn voor vogeltellingen. We zoeken samen met hem naar een oplossing. Maar dat wil zeggen dat ook de geplande vogelzangcursus in april niet zal doorgaan. Personen die voor de Corona al betaald hebben – kunnen door een eenvoudige mail naar fds4022@gmail.com te sturen hun centen terug opvragen !

MACHTELD Vergeet op de Mergus website zeker niet naar de recente waarnemingen, de blikvangers te kijken hé. Gezien Machteld haar computer daarna crashte – zullen ze maar op facebook komen zodra haar computer hersteld is.

NIEUWSBRIEF   Zeker doen! Een mailtje sturen naar ans.dewolf@natuurpunt.be en vragen dat ze je de NBOM – natuurpunt brugse ommeland – nieuws brief elektronisch op regelmatige basis doorstuurt. Net als onze Nieuwsbrief boordevol informatie voor en van de vrijwilligers zoals u en ik. Echt heel leerrijk en veelzijdig.

JOOST Dag Frank,

Ik zou graag het lijvige boek “Nederlandsche Vogelen 1770 – 1829 “verkopen.

Kun je daarom volgende tekst doorsturen op de nieuwsbrief van Mergus aub ?

“Te koop: Nederlandsche Vogelen 1770 – 1829 van Nozeman & Sepp. Uitgeverij Lannoo.

Nederlandsche Vogelen 1770 – 1829 is het eerste standaardwerk over de avifauna van Nederland. Dit werk van Cornelis Nozeman en Christiaan Sepp verscheen oorspronkelijk in 5 delen tussen 1770 en 1829. Het is nu in 1 band heruitgegeven en aangevuld met een uitgebreide inleiding en een index met de historische en moderne vogelnamen. Het boek bevat 250 prachtige, oorspronkelijk met de hand ingekleurde gravures die de vogels zoveel mogelijk op natuurlijke grootte afbeelden, vaak met hun gevederde partner en soms met nest en eieren.

In 100 % perfecte staat! Prijs: 50 €. “Hartelijke dank voor je hulp.  Groeten en fijne avond nog.

Joost Witdoeckt <jostiehostie@hotmail.com>

 SLOTWOORD

In bijlage eveneens een recente Zwinwaarnemingen overzicht!

Vogelatlas tellers – veel telplezier dit weekend!

Heb je zelf mededelingen en of aan of opmerkingen op onze werking stuur gerust door naar fds4022@gmail.com

In de kerstvakantie mogen jullie zeker onze nieuwjaarsbrief verwachten

Frank vz en zijn ganse bestuur!