Blikvangers van 05/12 tot en met 11/12/2022.

Machteld Kaesemans

Ondanks de relatief koude temperaturen geen opvallende extra aankomst van wintergasten.  Veel ganzen, eenden en zwanen blijven kennelijk spontaan meer (noord) oostelijker van ons overwinteren! Wel wat beweging op zee natuurlijk met o.a. 5 roodkeelduiker voor het Zwin op 05/12.

Wat zijn zo een beetje onze vaste leuke soorten voor het ogenblik: sneeuwgorzen (met soms een ijsgors ertussen) op het strand van Zeebrugge en het Zwin. Roerdompen duiken her en der op en wel iedere dag ergens een smelleken.  De aantallen bruine en blauwe kiekendief lijken zich in evenwicht te houden. Verder steeds het opsommen waard: mooie aantallen boomleeuweriken zowel te Oostkamp en Sint-Kruis.

De echte blikvangers/zeldzaamheden deze week waren een Pestvogel over het Zwin op maandag, een grote pieper over Zeebrugge op 08/12 en de echte topper was een Humes bladkoning te Blankenberge op 11/12. De Siberische tjiftjaffen lijken op verschillende plaatsen in Heist te gaan overwinteren en ook de Roodhalsgans liet zich opnieuw her en der in de polder op merken.

Tekst © Frank Descheemaeker

Smelleken

© Marnix Vyncke

Sneeuwgors / Ijsgors

© Johan Buckens 

Bovenste foto: Humes Bladkoning © Filip De Ruwe.

Machteld Kaesemans 13/12/2022.