Blikvangers 28/11 tot en met 04/12/2022.

Machteld Kaesemans

Ondanks de koudere temperaturen geen echte uitschieters deze week. Of misschien zijn we te verwend want we noteren toch:

Op het strand van Zeebrugge toch zo goed als dagelijks strandleeuwerik en sneeuwgors, pontische en geelpootmeeuw. Op zee voor Blankenberge regelmatig parel- en roodkeelduiker, zwarte en grote zeeëend.

Heel leuke aantallen steltlopers in het Zwin. Bv op 03/12 o.a. 20 (ijslandse) grutto, 553 bonte strandloper, 109 zilverplevier, 93 kluut, 43 bontbekplevier, 4 kanoet etc. Ook meer dan 800 wintertaling in de Kleyne Vlakte! Op 01/12 nog een heel late boerenzwaluw aldaar.

Graszangers gaan overwinteren in de Zwinvlakte, Uitkerkse Polder, aan het Filipsdok en Kleiputten van Heist.

Echte zeldzaamheden waren deze week 3 pestvogel over Meetkerke, 1 bruine boszanger en rode wouw in en over Zeebrugge, 1 roodhalsgans te Koolkerke grens met Oostkerke en nog steeds Siberische tjiftjaffen te Heist.

Roodkeelduiker

© Johan Buckens

Bovenaan: Roodhalsgans:© Wim Trio

Machteld Kaesemans 06/12/2022